joi, noiembrie 21, 2024
AcasăViațaȘtiințăCum este folosită inteligența artificială pentru decodarea unor informații vechi de 5.000...

Cum este folosită inteligența artificială pentru decodarea unor informații vechi de 5.000 de ani

-

Despre inteligența artificială (AI) s-a discutat foarte mult în spațiul public în ultimul an, mai ales în condițiile în care această tehnologie de ultimă generație a devenit accesibilă, chiar gratuit, publicului larg.

Inteligența artificială nu mai pare deloc un subiect de scenariu de cărți și filme din genul SF. Oamenii înțeleg că există moduri practice în care AI poate fi utilizată în scopuri practice, în viața de zi cu zi, pentru realizarea unor sarcini mult mai ușor.

De curând, echipe de arheologi au lucrat alături de informaticieni pentru a pune la punct un program de inteligență artificială capabil să traducă texte cuneiforme antice. Informații vechi chiar și de 5.000 de ani pot fi astfel mai ușor înțelese de către cercetători.

Traducerea unor astfel de scrieri cuneiforme de pe tablete de lut reprezintă un proces foarte complicat și îndelungat dacă este realizat în mod convențional.

- Advertisement -

Misterele antice, mereu în centrul atenției

Scopul noului program bazat pe inteligență artificială este acela de a-i ajuta pe savanți în studierea limbilor arhaice. Mistere precum cele din sfera Egiptului Antic – sursă de inspirație excelentă pentru lucrări literare, producții cinematografice și numeroase jocuri video – vor fi astfel mai aproape de a fi descifrate.

Practic, în foarte multe filme de tip „vânătoare de comori”, înțelegerea unor înscrisuri antice reprezintă cheia spre descoperirea propriu-zisă. Tema este recurentă și în sloturi online foarte populare, precum DaVinci’s Treasure de la Pragmatic Play sau The Great Egypt de la EGT – ambele disponibile și la unele cazinouri online licențiate ONJN în România. Misterele îi fascinează pe oameni, dar descoperirea adevărului este și mai satisfăcătoare.

Explorarea trecutului omenirii – cu ajutorul AI

Înțelegerea istoriei ajută oamenii să cunoască mai bine civilizațiile din trecut și uneori chiar să facă proiecții despre dezvoltarea societăților în viitor, în funcție de anumite variabile. Din fericire, s-au conservat o mulțime de vestigii istorice, adevărate enciclopedii are omenirii din trecut.

- Advertisement -

Provocarea constă însă în traducerea documentelor din limba sumeriană și din limba akkadiană, unde s-a folosit scrierea cuneiformă. Aceste texte sunt de obicei rupte în fragmente dificil de reconstituit. În plus, o mare problemă constă în faptul că nu există atât de mulți oameni cu expertiza necesară pentru a realiza traducerile. Astfel, fără AI, totul decurge foarte, foarte lent.

Scrierea cuneiformă este considerată a fi cel mai vechi sistem de scriere din lume. Dezvoltat în Mesopotamia pentru a ține evidența rațiilor de alimente și băuturi, scrisul este realizat prin tăierea simbolurilor în tăblițe de lut. Sistemul s-a răspândit puternic în Orientul Mijlociu în perioada Antichității, fiind utilizat timp de peste 3.000 de ani.

Echipa multidisciplinară condusă de Gai Gutherz de la Universitatea Tel Aviv și de Shai Gordin de la Universitatea Ariel, din Israel, a reușit să dezvolte o abordare pentru traducere care acționează cu ajutorul inteligenței artificiale. Practic, este ca și cum s-ar folosi un sistem de tipul Google Translate – la îndemâna oricui pe internet – pentru a traduce înscrisurile vechi.

Cercetătorii au dezvoltat două versiuni ale modelului bazat pe AI. În primul sistem, traducerea este directă din reprezentări Unicode ale caracterelor cuneiforme. În cel de-al doilea sistem, se folosește trecerea de la scrierea cuneiformă la alfabet latin, iar mai departe traducători umani intervin pentru a finaliza procesul.

Abordarea este în plin proces de analiză, urmând probabil să se facă noi progrese pe măsură ce experiența le va oferi cercetătorilor date relevante pentru finisarea tehnicilor de lucru. Este de așteptat ca pașii realizați în studierea vechilor documente din urmă cu mii de ani să fie acum realizați într-un ritm mai susținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -