„Planul Simion“, prin care AUR a momit deja sute de oameni să-și furnizeze de bună-voie datele personale la schimb cu promisiunea unor case ieftine, la dobândă zero, este – la o privire mai atentă – doar copia conceptului „orașelor de 15 minute“ împotriva cărora gruparea extremistă a dus anii trecuți o campanie furibundă.
Proiectului inteligent și modern gândit și propus societăților moderne, pe care propaganda rusă și conspiraționiștii l-au demonizat prezentându-l drept un plan al globaliștilor de a închide oamenii în țarcuri, cei de la AUR i-au mai adăugat acum doar o componentă populistă și nerealistă, un „cârlig“ pentru naivi.
Originalul: orașul de 15 minute
Gândit ca un concept modern, prietenos cu oamenii, de natură să le economisească acestora timpul, „orașul de 15 minute” înseamnă, în esență, că un cartier trebuie construit din start în așa fel încât locuitorii să găsească la maximum 15 minute de mers pe jos ori cu bicicleta cam tot ceea ce le este necesar pentru traiul zilnic – un magazin, o farmacie, o policlinică, primăria, poșta, locul de joacă pentru copii, terenul de sport, un restaurant, un parc, școala, grădinița, stația de metrou sau de autobuz etc.
Crearea acestor facilități în cartier, inclusiv piste de biciclete, stații de încărcare pentru mașinile electrice etc, duce la creșterea substanțială a calității vieții. Ideea e ca oamenii să nu mai petreacă ore întregi în trafic când trebuie să-și ducă la școală copiii, să meargă la spital sau să lucreze la birou.
Faptul că toate facilitățile sunt aproape ar încuraja și mersul pe jos ori cu bicicleta, deci mișcarea.
Oamenii ar recupera astfel, pentru ei înșiși și familia lor, ore prețioase în fiecare zi, pe care le pot petrece cum vor ei.
Acest concept rezidențial urban nu înseamnă – așa cum l-au prezentat George Simion, Diana Șoșoacă, propaganda rusă și toți conspiraționiștii – că-i închide cineva pe oameni în cartierele respective. Locuitorii sunt liberi să facă orice, să meargă oriunde, exact cum se întâmplă acum. Doar că nu va mai fi efectiv nevoie să mergi 30 de minute cu mașina ca să-ți duci copilul la înot ori la fotbal, deoarece bazinul și terenul ar fi în apropiere și puteți merge pe jos.
Cel care a inventat acest concept urban al „orașului de 15 minute” este profesorul columbian Carlos Moreno, care a început să lucreze la idee în 2010. Între timp, Carlos Moreno a ajuns profesor la o universitate de Franța.
Copia defectă: „Planul Simion“
Lăsând deoparte accentele fanteziste ale finanțării, cum ar fi acela că apartamente de două camere vor costa 35.000 de euro cu dobândă zero, avans de 1.000 de euro și rate de 120 de euro lunar, cartierele pe care promite Simion să le construiască sunt efectiv un copy-paste al proiectului „orașul de 15 minute“.
Iată ce cum sunt descrise chiar pe site-ul PlanulSimion.ro aceste cartiere pe care AUR promite să le construiască: „În cadrul acestui program se vor construi până la 1.000.000 (un milion) de apartamente, la cele mai noi standarde, împărțite teritorial după cererea solicitanților înscriși în program. Ele vor fi amplasate în imediata apropiere a orașelor mari parțial suprasaturate urbanistic, cu toată infrastructura aferentă, cu utilitățile necesare la o capacitate corelată cu consumurile. Dotările acestor ansambluri vor fi în raport direct cu numărul populației +20%, pentru a avea acoperit în timp un grad de creștere organică a ansamblurilor. Totodată, în aceste zone vor fi grădinițe, școli, cabinete medicale, spații comerciale, mall-uri și clădiri de birouri. (…) Se vor construi ansambluri imobiliare, complexe de apartamente, mall, grădinițe, școli, birouri, cabinete medicale, șosea cu minim 4 benzi de circulație, parc propriu, terenuri sportive etc“.
Așa cum se poate observa, conceptul „orașului de 15 minute”, împotriva căruia Simion a ieșit în stradă, strigând că proiectul e pregătit de Ocultă ca să ne închisă în case, a devenit dintr-o dată bun, temă de campanie electorală pentru AUR.