Cristi Puiu şi „dictatura medicală”

11
2462

Cristi Puiu nu a protestat în timpul instaurării adevăratei dictaturi, în urmă cu doi ani, când în Piaţa Victoriei sute de mii de oameni paşnici erau gazaţi şi bătuţi de către Liviu Dragnea. Se pare că doar „dictaturile medicale”, nu şi cele reale, au acest efect asupra domniei sale.

De departe, trist mi se pare confiscarea afirmaţiilor lui Cristi Puiu de către personaje toxice, care practică ortodoxia de grotă şi naţionalismul retrograd. Iulian Capsali şi Dan Chitic, doi saltimbanci ce ţopăie pe ritmuri putiniste, au făcut din discursul lui Puiu confirmarea tâmpeniilor pe care le colportează de luni de zile în spaţiul public. „Aţi văzut, bă? Hai, că despre noi spuneţi că suntem proşti şi rusofili, dar de Cristi Puiu ce ziceţi, ha?” La asta se ajunge când oameni deştepţi au clipe de confuzie.

Cristi Puiu, regizor de film (sursa foto: Google)

Fără îndoială, regizorul Cristi Puiu are dreptul firesc de a spune ce gândeşte. De fapt, e imperativ să o facă, mai ales ca om de creaţie, cu vocaţia libertăţii şi dubitativului. Pentru mine, contează enorm opinia cuiva precum Cristi Puiu, chiar dacă aceasta este antagonic diferită. Vine de la un om deştept, cu licăriri geniale, iar asta înseamnă mult. Totuşi, comparaţia între obligativitatea purtării măştii şi dictatura ceauşistă, între tinerii care nu mai ascultau de puterea comunistă a ultimelor zile şi cei care azi refuză masca de protecţie, ei bine, asta mi se pare prea mult.

Trimiterea la lupta celor care în decembrie 1989 au murit cu gloanţele Securităţii şi Armatei în piept, riscă să arunce în derizoriu tocmai idealul pentru care acei români liberi au murit. Sunt convins, mulţi dintre ei ar fi purtat masca azi, dacă ştiau că astfel salvează în jur vieţi. Da, ar fi fost şi unii care şi-ar fi pus întrebări, dar ar fi purtat-o. Cristi Puiu, la TIFF, n-a făcut-o. O dovadă substanţială că regizorul nu trăieşte în dictatura la care face trimitere este tocmai faptul că poate spune răspicat că e victima „dictaturii”, fără ca, imediat, să fie arestat, torturat şi ucis.

Din fericire, Cristi Puiu nu e regizor în dictatura lui Nicolae Ceauşescu, altfel capodopere ca „Moartea domnului Lăzărescu”, „Marfa şi banii” şi „Sieranevada” nu ar fi existat. În comunism, în cel mai bun caz, un om liber şi curajos precum Cristi Puiu ar fi făcut filme despre protecţia muncii, în fabrici şi uzine, pentru rafinata clasă muncitoare, precum regizorul Mircea Daneliuc, ce a îndrăznit să sfideze şi să înfrunte cumplita cenzură a satrapilor comunişti. Cu regret constat, Cristi Puiu nu a fost la fel de vocal în timpul instaurării adevăratei dictaturi, în urmă cu doi ani, când în Piaţa Victoriei sute de mii de oameni paşnici erau gazaţi şi bătuţi de către Liviu Dragnea. Se pare că doar „dictaturile medicale”, nu şi cele reale au acest efect asupra domniei sale.

Recunosc, Cristi Puiu are însă dreptatea sa. Da, s-au făcut abuzuri în perioada de pandemie din România. Da, corupţia şi furtul au purtat şi masca de protecţie împotiva Coronavirusului. Da, malpraxisurile medicilor incompetenţi au îmbrăcat funesta haină a morţii de Covid. Da, gafe ale autorităţilor s-au ţinut lanţ, mai ales în Starea de Urgenţă. Dacă un om ca regizorul Cristi Puiu o spune, asta întăreşte percepţia pe care o avem cu toţii despre România, o ţară veşnic în luptă cu cinstea şi adevărul.

Personal, cred că regizorul Cristi Puiu, prin bijuteriile filmice, de valoare inestimabilă, pe care le-a dăruit poporului român are dreptul de a face şi gafe uneori. E om. Orice ar face sau ar spune o mie de ani de acum înainte nu poate şterge admiraţia pe care i-o port. Totuşi, nu i-ar strica mai multă prudenţă şi reflecţie în viitor, mai ales în chestiuni atât de delicate, în care diferenţa dintre viaţă şi moarte o poate face simpla purtare a măştii, chiar şi în „dictatura medicală”.

 

Paul Palencsar, jurnalist şi teolog

11 COMENTARII

 1. Daca acest guvern e un guvern serios si nu o facatura pusa special pe post de sac de box in care sa se traga din toate pozitiile SPECIAL pentru ca PSD-ul sa apara ca salvator si sa iasa iarasi pe coverta si sa imbrobodeasca masele, ar trebui sa lupte pentru adevarurile si valorile pe care le sustine. Din pacate toti factorii guvernamentali par afoni la actorie si NU SUNT AUTENTIC VEHEMENTI cand isi apara masurile si parerile. Nu sunt convingatori nici pentru sustinatorii lor, de parca sunt sugrumati de emotia de a se sti actori de comedie si nu personajele puse sa guverneze. Se comporta ca un guvern clandestin, captiv, marioneta a mafiei pro-ruse din spate care pregateste lovitura de gratie si pacalirea definitiva a maselor BUIMACITE de tot ce se intampla. Eu asta ma tem ca este adevarul.

  • Adriana, te credeam altfel. Ai inceput sa scrii tampenii. Ce e asa greu de inteles ca sunt cat se poate de inghesuiti si aproape legati la maini de camarila psdisto-ccrista?? Chiar nu vezi ce fac nenorocitii aia in parlament, cum pur si simplu saboteaza monstruos amaratul asta de guvern pnlist, si de fapt pe noi toti? Ce dracu, va tampiti toti la cap, si aia care pareati intregi????

 2. Au mai fost oameni inteligenti care s-au timpit sau oameni verticali care la un moment dat s-au vindut si au tradat. Vezi cazul Cornel Nistorescu. Sunt multe exemple.

  „Orice ar face sau ar spune o mie de ani de acum înainte nu poate şterge admiraţia pe care i-o port”- Chiar orice? Si daca in urma unor declaratii ale unui individ mor 2 sau poate 5 oameni prin renuntarea la protectie? Cam cite morti poate contrabalansa binele facut societatii cu citeva filme. A idolatriza un dobitoc pentru citeva filme bune(subiectiv) nu e tocmai semn de inteligenta.

  • Nu cred ca 10% dintre romani au auzit de acest Cristi Puiu ca sa fie luat in seama . El asta a incercat sa fie luat mai mult in seama … Bau…n-a reusit decat sa mai adune cativa bezmetici .

 3. O opinie foarte necesara,cand e vorba de formatori de opinie ce pot deveni periculosi cand incearca sa-si vanda caracterul cui da mai mult,in prag de alegeri….Multumesc,dle ziarist,la fel ca si dlui Cartianu si celorlalti colegi de pe acest site, foarte vigilenti cand e vorba de derapaje periculoase ale unor persoane publice,politicieni sau oameni de cultura ce au public destul de captiv!👍👏👏

 4. Amin!!… Doamne miluiește…. nici eu nu-l cunosc pe acest regizor ,dar nuanța discursului său a fost exact și la obiect…omul nu a negat faptul că virusul nu există,nu a recomandat nefolosirea mijloacelor de protecție sanitare,ci a zis că nu-i normal că să stai trei ore într-un cadru natural protejat a măști….și e normal …!și atenție a făcut de două ori recomandarea .. că dacă cineva nu poate suporta,deci dacă cineva nu poate suporta masca e liber să plece sau să o dea jos de pe figură….!!!și de la asta au început toți analfabeții să-și arate colții …vorba lui nea Costică,..ba fraților în țară și rămas numai cretinii și țiganii….

 5. Ca sa se stie, acest regizor, in momentul tragediei 10 august, era la mare omu’, in vilele de protocol ale pcr de pe vremuri. Va spun asta, ca sa stiti cam care-i calitatea morala a insului astuia nesimtit. Cum venea sa comenteze din vila fostului pcr, dadea bine? Poate ati uitat ca prin ordonanta 114 s-au dat bani temeinici cinematografiei, asadar nu vi se pare normal sa-i zica psdeu’ sa iasa-n ma-sa cu mesaje, ca doar i-au dat bani de filme?? Si inca un aspect, al cui nepot credeti ca e? Pai va spun eu : al purcelei de pipidi, sper ca asta lamureste si mai bine reactia asta ticnita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here