Criptomonede sau monede tradiționale? Avantaje și dezavantaje

1
381

În 2009, Bitcoin a introdus un nou mod de efectuare a tranzacțiilor financiare, menit să înlocuiască sistemul existent bazat pe moneda fiduciară. Acest lucru a declanșat o dezbatere între experți cu privire la meritele relative ale monedei fiat față de criptomonedă. Susținătorii Bitcoin susțin că aceasta ar trebui să înlocuiască moneda fiduciară, în timp ce alții susțin că moneda fiduciară nu va fi niciodată înlocuită de criptomonedă.

Dacă dorești să tranzacționezi criptomonede, poți apela la platforma pro.bitcoinromania.ro sau la crypto-atm. De asemenea, dacă ești pasionat de crypto și de realitatea virtuală, află aici ce este Metaverse.

În acest articol o să analizăm avantajele și dezavantajele monedei fiduciare, respectiv ale criptomonedelor.

Avantaje ale monedei fiduciare

 • Modificările cererii de monedă sunt mai flexibile.
 • Monedele Fiat sunt acordate de guverne și de băncile centrale, fiind stabile.
 • Băncile și guvernele oferă asistență și protecție pentru fondurile în moneda Fiat.
 • Deoarece sunt centralizate, monedele fiat ajung ușor la consens.

Dezavantaje ale monedei fiduciare

 • Este posibil ca moneda Fiat să nu fie o rezervă de valoare eficientă pentru perioade lungi de timp din cauza inflației și a erodării valorii.
 • Hiperinflația poate face ca o monedă fiduciară să nu mai aibă nicio valoare.
 • Apelul la bancă pentru a efectua tranzacții mari sau pentru a trimite bani.
 • Banca este cea care îți controlează finanțele, nu tu.
 • Băncile pot fi vulnerabile la greșeli, suprascrieri și piraterie informatică, având un singur punct de eșec.

Avantaje ale criptomonedelor

 • Criptomoneda este securizată de un sistem blockchain construit cu metode de criptare. Orice date scrise în blocurile anterioare sunt neschimbate și, datorită rețelei de calculatoare conectate în rețea, este rezistent la atacuri cibernetice.
 • Criptomonedele, spre deosebire de monedele tradiționale, nu sunt supuse presiunilor inflaționiste, deoarece există o ofertă fixă și predeterminată de unități, iar practici precum relaxarea cantitativă nu sunt posibile.
 • Criptomonedele oferă persoanelor din țările în curs de dezvoltare și din țările cu regimuri opresive posibilitatea de a avea acces la servicii financiare prin intermediul internetului. Oamenii își pot stoca în siguranță fondurile și pot trimite sume mari de bani fără a fi nevoiți să ceară permisiunea și cu taxe minime.
 • Nu este nevoie să vizitați o bancă pentru a vă gestiona banii și a efectua tranzacții financiare.

Dezavantaje ale criptomonedelor

Volatilitate mare

Volatilitatea extremă a criptomonedelor le face atât atractive pentru comercianți, cât și intimidante pentru investitori. De exemplu, ați putea investi 10.000 de dolari în Bitcoin, doar pentru a descoperi că a scăzut la 5.000 de dolari sau a crescut brusc la 50.000 de dolari.

Atacuri cibernetice

Hackerii reprezintă, de asemenea, o amenințare semnificativă, deoarece pot încerca să vizeze utilizatori individuali.

Responsabilitate privind siguranța fondurilor

În cazul băncilor care tranzacționează în monede tradiționale, acestea pot oferi ajutor și acoperire pentru fonduri, dar când vine vorba de criptomonede, ești singurul responsabil pentru protejarea propriilor bani.

Pierderea fondurilor dacă adresa este trecută greșit

Dacă introduci incorect un număr atunci când trimiți fondurile, acestea vor fi pierdute și nu vor mai putea fi recuperate.

Concluzie

Bitcoin a stabilit o nouă formă de încredere pentru sistemul financiar global, bazată pe matematică și pe acordul colectiv al utilizatorilor. Transparența sa îl face un concurent puternic pentru viitorul sistem monetar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.