vineri, martie 29, 2024
AcasăFără categorieMobilizare mare pentru a scoate Republica Moldova din ghearele oligarhiei anti-europene

Mobilizare mare pentru a scoate Republica Moldova din ghearele oligarhiei anti-europene

-

Corespondență de la Chișinău, de la Adrian Dupu, președintele PNL Diaspora Republica Moldova

Cu două săptămâni înainte de alegerile din 24 februarie, peisajul politic în Republica Moldova pare a fi bine definit. Sunt clarificate, în mare măsură, opțiunile celor care se vor prezenta la vot.

Oamenii din Republica Moldova știu bine ce-și doresc de la politicieni. Există o nemulțumire evidentă a cetățenilor în ceea ce privește rezultatele economice obținute în ultimii 10 ani de actuala guvernare. În țară este foarte mare sărăcie, corupția este generalizată, iar exodul populației continuă. Situația economică și socială este extrem de gravă.

- Advertisement -

Sondajele care apar în această perioadă diferă destul de mult unul de celălalt. Este foarte dificil să te bazezi pe ele, deoarece verdicitatea lor este pusă la îndoială. Nu mai departe de anul trecut am putut observa cum sondajele nu îi dădeau nicio șansă lui Andrei Năstase să câștige primăria Chișinăului, acestea fiind folosite pentru a descuraja mobilizarea votanților săi.

Este greu de spus în acest moment care va fi structura viitorului Parlament. Consider însă că opoziția anti-oligarhică și pro-europeană de la Chișinău se va valida în acest alegeri ca forță politică importantă a Moldovei.

Rezultatele pe care blocul electoral ACUM le va obține vor fi cu mult peste toate pronosticurile analiștilor. Este o evaluare personală, având în vedere dinamica interesantă a campaniei electorale. Andrei Năstase și Maia Sandu au comunicat foarte clar că nu vor face niciun fel de alianță cu cei care au distrus Moldova. Plahotniuc și Dodon, care se află de foarte mulți ani într-o periculoasă complicitate, vor fi celelalte două forțe importante din Parlament. În afară de aceștia, șanse reale are și partidul lui Ilan Șor, un alt apropiat al partidului de guvernământ.

- Advertisement -

Modificarea sistemului electoral în 2017, introducerea acestui vot mixt, taxat ferm de Bruxelles și de Comisia de la Veneția, compromite extrem de mult reprezentativitatea democratică. Circumscripțiile au fost „desenate” în favoarea democraților lui Plahotniuc și socialiștilor lui Dodon, iar resursele administrative sunt folosite fără niciun pic de rezerve în favoarea Puterii, la aceste alegeri.

Scrutinul pare un spectacol de teatru ieftin, o reprezentație de foarte proastă calitate, care are drept unic scop inducerea în eroare a Europei și a observatorilor cu privire la șansele egale pe care le au concurenții electorali, pe 24 februarie. În fapt, Opoziția este pur și simplu „sfărâmată”, dacă pot spune așa, de tăvălugul Puterii. Cu toate acestea, împotriva tuturor opreliștilor și piedicilor administrative, împotriva voinței puterii oligarhice de la Chișinău, Opoziția reușește să facă una dintre cel mai frumoase campanii electorale. Momentul în care Opoziția pro-europeană va aduna mai multe voturi decât socialiștii, complicii lui Vladimir Plahotniuc, va fi unul istoric pentru întreaga perioadă modernă a Republicii Moldova.

De asemenea, diaspora moldovenească este împiedicată să voteze. În premieră, cetățenilor Republicii Moldova cu pașapoarte expirate, aflați în străinătate, nu li se permite să voteze, deși în alte scrutinuri acest lucru a fost permis. Este un alt mod al regimului de a obstrucționa accesul la urne al celor care vor să voteze cu Maia Sandu și cu Andrei Năstase, deoarece este evident, cei aflați astăzi la muncă în Europa sau pe oricare alt meridian al lumii vor vota pentru schimbare.

Numărul secțiilor de votare nu a fost suplimentat, deși diaspora a cerut acest lucru, numărul buletinelor de vot care au fost repartizate pentru fiecare secție din diaspora este foarte mic, de cel mult 5.000 de buletine, numărul de cabine de vot este, la fel, subdimensionat. Este atât de evidentă obstrucționarea opoziției pro-europene, încât nu mai există niciun fel de îndoială că rezultatele nu vor fi cu adevărat reprezentative.

Avem de-a face cu tot felul de acțiuni menite să împiedice candidații blocului ACUM să-și desfășoare campania într-un climat normal și democratic. Au fost candidați bătuți, intimidați, șicanați. În colegiul în care Andrei Năstase candidează există un candidat „independent” cu numele Andrei Năstase, candidat care nu a avut nici măcar o apariție publică.

Din păcate, mass-media este controlată în proporție de 80% de către cei trei, Plahotniuc-Dodon-Șor, iar din acest motiv aceste acțiuni nu sunt reflectate decât la un nivel prea mic.

E de așteptat ca linșajul mediatic asupra candidaților blocului ACUM să se întețească pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor. Așa cum am văzut în campania pentru Primăria Chișinău, nu ar trebui să ne mirăm dacă în următoarele zile vor apărea tot felul de mizerii la adresa celor doi lideri, Andrei Năstase și Maia Sandu, neasumate însă fățiș de nimeni.

În România, Partidul Național Liberal, prin vocea președintelui Ludovic Orban și a celorlalți lideri naționali, a atras atenția public asupra deciziei Puterii de la Chișinău de a nu permite accesul liber și necondiționat al cetățenilor la procesul electoral. Nu poți valoriza corect democrația lucrând cu astfel de instrumente, nu poți avea un dialog sincer și asumat cu o guvernare care nu se bucură de legitimitatea cuvenită. Rămâne un mister motivul pentru care guvernul PSD-ALDE nu se poziționează cu limpezime față de Guvernul Plahotniuc, deși, la nivel european, acesta a primit o etichetă suficient de clară.

Republica Moldova este astăzi o zonă gri, din toate punctele de vedere, iar sărăcia, corupția generalizată și exodul masiv al populației plasează astăzi țara la finalul clasamentelor europene specifice.

Noi, liberalii, milităm pentru democrație în Republica Moldova, pentru eradicarea corupției și transparență. Ne dorim să avem, dincolo de Prut, un partener asumat în drumul său pentru integrare europeană. Astăzi, așa cum arată configurația politică a Parlamentului și Guvernului de la Chișinău, este imposibilă o proiecție clară a viitorului european al Moldovei.

Am spus și noi, liberalii, acest lucru, a spus-o și Parlamentul European.

Prezența la vot va fi cu mult peste medie, deoarece temperatura emoțională a poporului din Republica Moldova a crescut, iar suferința a devenit mai mare decât teama oamenilor. Personal, cred că din acest moment va începe schimbarea. Iar aceasta va fi ireversibilă. Pentru că Republica Moldova face parte, din punct de vedere geografic și cultural, din marea familie europeană, indiferent care sunt astăzi narativele, fake news, manipularea și dezinformarea cu care vor unii sau alții să o țină departe de lumea civilizată. Oamenii vor ieși la vot și vor decide singuri ce vor să facă cu viața lor!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -