Marea dezbatere electorală pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale, organizată de Digi 24 luni seară, cu 6 zile înaintea scrutinului, a scos în evidență atuurile și slăbiciunile celor care le cer votul românilor pe 24 noiembrie. S-a reconfirmat înțelegerea ocultă dintre PSD și PNL, ai căror candidați au fugit împreună la Antena 3.
Dintre cei 6 prezenți, Mircea Geoană s-a dovedit arogant și – mare surpriză – repoziționat de partea Rusiei; Elena Lasconi – nepregătită, dar sinceră; George Simion – dezinvolt și alunecos; Kelemen Hunor – pregătit și relaxat; Cristan Diaconescu – evaziv și plin de el.
Vă prezentăm concluziile unei seri lungi.
Ciucă și Ciolacu – pe urmele lui Iohannis. Au evitat dezbaterea de la Dig 24 și au fugit în brațele lui Dan Voiculescu, la Antena 3
Un mare teatru de păpuși regizat în ultimele luni, așa-zisa ceartă a partenerilor de guvernare de la PSD și PNL, a căzut din prima secundă. Actualul premier Marcel Ciolacu și fostul premier Nicolae Ciucă au fugit de confruntare și s-au aruncat în brațele pline de căldură maternă ale lui Mihai Gâdea, care le-a organizat niște așa-zise interviuri de-a dreptul libidinoase. Prin aceasta, Ciolacu și Ciucă au reconfirmat că ei sunt adevărații moștenitori și continuatori ai „epocii Iohannis”, de la care au preluat până și disprețul față de oameni și fuga de dezbateri.
La confruntarea electorală organizată de Dig 24 și Universitatea Babeș-Bolyai s-au prezentat 6 candidați (dintre cei 8 invitați): Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Elena Lasconi, George Simion și Cristian Diaconescu.
Dintre aceștia, Ludovic Orban (61 de ani) a produs surpriza serii, anunțând aproape imediat că se retrage din cursă în favoarea candidatei USR, Elena Lasconi. Explicația: e nevoie de o mobilizare și de o coagulare a electoratului de dreapta, pentru a evita o finală Ciolacu – Simion.
Au urmat trei ore de dezbatere în care s-a simțit că Elena Lasconi era ținta principală pentru Mircea Geoană, Kelemen Hunor și George Simion. Cei trei au evitat să se atace între ei, focusându-se, în schimb, pe întrebări cât mai incomode pentru candidata USR.
La capătul discuțiilor, se poate contura câte un portret mai clar al celor cinci competitori.
Mircea Geoană – gafe pe bandă rulantă. S-a situat, uluitor, de partea lui Putin în războiul din Ucraina, a fost arogant cu toată lumea și a încercat s-o umilească pe Elena Lasconi
Mircea Geoană (66 de ani) a vrut să fie ofensiv, dându-și seama că-și juca ultima șansă. Dar a dozat greșit tonul și mesajele, ieșind la iveală un individ foarte arogant, pătruns de propria-i importanță.
A încercat să pară competent pe politică externă, dar tocmai aici a lansat un mesaj uluitor, care n-a făcut decât să pună iarăși sub semnul întrebării atașamentul lui real față de valorile democratice. A lăsat de înțeles că Ucraina trebuie să renunțe la teritoriile ocupate azi de Rusia, deoarece acestea ar fi fost „deja rusificate“ și pentru că nu le mai poate elibera! O asemenea poziționare e năucitoare, venind de la un diplomat și fost număr 2 în NATO.
Geoană știe că recunoașterea unor modificări ale frontierelor prin forță armată este inacceptabilă pentru dreptul internațional și pentru actuala ordine mondială. Foarte probabil, autorul acestui mesaj a încercat să se alinieze cu viziunea noului președinte al SUA, Donald Trump, dar ca potențial președinte al României – țară vecină cu Rusia –, declarațiile sale sunt pur și simplu inacceptabile. Știm că Viktor Orban este înțeles cu Vladimir Putin și că nutrește ambiții teritoriale față de țările vecine. O victorie a Rusiei și sosirea acesteia la granița României ar însemna nu doar ocuparea Moldovei, dar și pericol de presiune pentru ca și țara noastră să piardă teritorii. Iar Geoană se poziționează de partea celor care practică expansiunea teritorială prin forță militară!
Îndelungul exercițiu diplomatic l-a ajutat pe Mircea Geoană să vorbească foarte mult (constant peste timpul alocat) fără să spună, de fapt, nimic în majoritatea cazurilor. Multe vorbe goale, presărate cu atacuri unidirecționale către Elena Lasconi, pe care de la bun început a tratat-o cu superioritate și desconsiderare. A vrut să-i arate că nu se pricepe la politică externă și i-a repetat asta de multe ori, dar tocmai pentru a se pune în antiteză cu ignoranța Elenei Lasconi s-a apucat să se laude delirant, pretinzând că a jucat un rol central în aderarea României la UE și la NATO! În realitate, Geoană n-a jucat decât un rol absolut marginal, de execuție, în aceste procese foarte complexe, unde meritul central le-a revenit președinților Emil Constantinescu și Traian Băsescu și celor care au condus Guvernul și principalele partide în perioada 1996-2007.
Un moment gestionat foarte prost de Mircea Geoană a fost acela în care unul dintre jurnaliștii de la Digi 24 l-a întrebat ce a căutat, totuși, la Moscova în 2009. Răspunsul s-a vrut ușor plictisit, dar pe măsură ce a intrat în explicații, s-a afundat tot mai tare. Când a ajuns să spună că vizita la Moscova a făcut-o în calitate de candidat la Președinție, ca „vizită exploratorie“, și că „m-am dus la ruși ca să nu vină rușii la noi“, lucrurile au devenit de-a dreptul bizare.
Geoană a comis și alte erori majore. A fost zeflemitor la adresa locuitorilor din orașele mici, persiflând-o pe Lasconi că e primăriță într-o localitate cu câteva zeci de mii de locuitori, spre deosebire de el, care a fost mereu în stratosfera Puterii.
De câteva ori, fostul președinte PSD a părut că-i stă pe limbă să-i spună candidatei USR să se ducă la cratiță, pentru că acolo i-ar fi locul.
Kelemen Hunor – cel mai experimentat și mai educat dintre participanți, dar în unele momente a lăsat să se vadă o aroganță deranjantă
Kelemen Hunor (57 de ani), candidatul UDMR, a reconfirmat că este de departe cel mai experimentat, mai echilibrat și mai educat dintre cei intrați în cursa electorală. Acesta a vorbit clar, a subliniat probleme majore ale societății românești și a avut tăria să spună că l-ar înfrunta pe Viktor Orban, dacă acesta ar vrea să ajute Rusia împotriva Ucrainei.
S-a simțit permanent că reprezentantul comunității maghiare are rutina dezbaterilor – Kelemen este membru în Parlamentul României de 25 de ani și candidează pentru a patra oară la Președinție.
În același timp, s-a mai simțit și apartenența candidatului UDMR la vechiul sistem. Singura persoană de pe scenă pe care Hunor a încercat s-o pună la colț a fost Elena Lasconi. Acest lucru i-a și reușit, pe tema reformei administrative. Președintele UDMR n-a răspuns în niciun fel la semnalele de împăciuire venite de la Lasconi, reconfirmând informațiile că acesta merge pe mâna PSD și a lui Ciolacu la aceste alegeri.
Au existat însă și mai multe momente în care de sub stratul de diplomație au ieșit pentru câteva clipe la iveală aroganța și o gândire cinică. Hunor i-a atras atenția Elenei Lasconi că minoritatea maghiară e altceva decât minoritățile sexuale, dând impresia că se consideră pe o treaptă superioară. Lasconi i-a răspuns că orice fel de minoritate trebuie să beneficieze de drepturi egale. Cu o altă ocazie, Hunor a afirmat că e mai grav că e scăzută natalitatea în România decât că avem mii de mame minore, la 12-13 ani.
Lasconi – multe lipsuri, compensate de sinceritate și de atașamentul sincer la valorile democratice
Elena Lasconi (52 de ani) a arătat atât puncte slabe, cât și calități. Este, în continuare, nepregătită în problemele de politică externă, iar Geoană s-a repezit la ea ca un vultur. Și Simion a încolțit-o cu astfel de subiecte, iar reprezentanta USR a căzut testul în ambele cazuri. Luată la țintă și de Kelemen Hunor, Elena Lasconi a comis încă o gafă majoră când a spus că nu știa despre faptul că în reforma administrativă din programul USR sunt prevăzute și orașele mici. Mai mult, ea a afirmat că va cere să se scoată acest lucru din program!
Ignoranța dovedită la câteva întrebări puse de Geoană și Simion, privind comanda Comandamentului NATO din România în caz de război și recunoașterea statului Palestina – deși ar fi trebuit să le știe răspunsurile –, nu sunt un capăt de țară. Aceste lucruri probabil că sunt necunoscute pentru 99% dintre politicienii români. Un președinte de țară are un aparat de consilieri specializați care trebuie să-l instruiască pe respectivele subiecte, nu e obligat să știe absolut tot.
În același timp, Elena Lasconi s-a dovedit mai competentă pe probleme apropiate de activitatea ei de primar – adică pe administrație – și a punctat decisiv contra lui Geoană în mai multe momente. I-a reamintit acestuia că el e o beizadea de general ceaușist și că așa a ajuns în Ministerul de Externe la începutul anului 1990. Lasconi a făcut sala să izbucnească în râs când a răspuns unei alte obrăznicii a lui Geoană, atrăgându-i atenția că Băsescu îl bate și când nu e prezent.
Candidata USR a punctat bine avalanșa de remarci arogante din partea lui Geoană, speculând prompt și grandomania acestuia în privința așa-zisului său rol-cheie în aderarea României la NATO și UE.
Lasconi a jucat defensiv față de Hunor – se știe că planul este ca USR să facă alianță cu PNL și UDMR dacă ea este aleasă președinte – și a încercat să-l ignore pe Simion.
A făcut totuși prea mult caz de misoginismul abia mascat al lui Geoană și Simion, dând impresia că se victimizează.
Însă Elena Lasconi a părut cea mai sinceră dintre toți, iar discursurile sale n-au lăsat loc de echivoc în privința atașamentului la valorile democratice, la UE, NATO și liberalism.
George Simion s-a blocat la problema minorităților sexuale și s-a aliniat la poziția pro-rusă a lui Geoană în privința războiului din Ucraina
George Simion (38 de ani) a fost foarte dezinvolt, dar a comis și el gafe majore, chiar dacă nimeni nu i-a acordat mare importanță și nici n-a fost luat la țintă de vreunul dintre interlocutori. A trimis în mod repetat mesaje de simpatie și apreciere față de Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, încercând în același timp s-o încolțească pe ținta comună a tuturor – Elena Lasconi.
Întrebarea-capcană pusă acesteia, privind recunoașterea statului Palestina de către România – pe care Lasconi a picat-o cu brio –, n-a însemnat mare lucru. A părut că Simion a căutat ceva special cu care s-o prindă pe politică externă, dar e foarte puțin probabil ca el însuși să fi știut ceva despre relațiile României cu Palestina până să-i fi povestit consilierii despre acest subiect.
Tema minorităților sexuale a părut să-l stânjenească în mod deosebit. A evitat într-atât să spună „homosexuali“, încât a afirmat că în România ar fi „200.000 de cupluri heterosexuale“. Momentul în care a încercat să arate că știe limba engleză a fost de-a dreptul hilar, cele două fraze în această limbă au părut rostite de un Ion Iliescu beat, s-a încurcat și a vorbit cu un puternic accent rusesc.
Problema Rusiei și a Ucrainei trebuie tratată separat. Simion a fost, după Geoană, al doilea participant la discuție care a susținut că Ucraina trebuie să cedeze teritorii. Tot discursul său pe această temă a fost rupt din propaganda rusă promovată de AUR. Sub acoperirea că vrea pace și ca România să nu fie implicată în război, Simion a susținut – ca și Geoană – să i se dea satisfacție lui Putin.
Totuși, la final a încercat să acopere urmele și a pretins, absolut neconvingător, că el nu vrea ieșirea României din UE și/sau din NATO.
Pe parcursul emisiunii, Simion a încercat să facă spectacol, a tot vorbit către pupitrul gol al lui Marcel Ciolacu și s-a străduit s-o bagatelizeze pe Elena Lasconi.
Cristian Diaconescu s-a strecurat printre problemele grele
Cristian Diaconescu (65 de ani), al doilea fost ministru de Externe prezent în dezbatere ca pretendent la Președinția României, s-a dovedit mult mai bun decât Mircea Geoană, din ale cărui voturi mănâncă. Totuși, aproape tot timpul, diplomatul a lăsat impresia că e pătruns de importanța propriei persoane, a vorbit foarte afectat și a evitat orice poziționare tranșantă pe vreun subiect. A refuzat cu obstinație să-și spună părerea despre posibilitatea adoptării de copii de către cuplurile de același sex, ascunzându-se de-a dreptul ridicol în spatele unor formulări diplomatice și invocând forma legilor.
A avut o poziționare mult mai rațională decât Geoană și Simion pe subiectul Rusia-Ucraina și a evitat să-și atace contracandidații.
TOVARASIILE LOR S-AU DUS LA VARAN, ALT TOVARAS DE-AL LOR.
PARTIDUL SI SECURITATEA PENTRU ETERNITATE.
Greșit, varanul este șeful lor !
„Când mergea cu un miliard, mă speriam. Victor Micula avea un miliard asupra lui, bani cash, cel puțin”.
NEAM DE SECURISTI ?
Daca deschizi poarta si inviti inamicul inauntru, poti sa folosesti hartia articolului 5 la ambalat salam victoria socialismului.
Asadar, trei barbati contra unei doamne. Si presa zice ca a exagerat cand a dat taios replica cu misoginismul.
nu trebuie sa fie arogant cu pretentii de profesionist, mitoman, oportunist, fara studii superioare, fara alta meserie decat tupeul politrucului -o marioneta a unor papusari care au descoperit metoda de a ne pacali.
Alegem omul cel mai transparent in care putem avea cea mai mare incredere.
Lasconi nu a exagerat cu nimic, Geoană chiar a fost grobian și misogin pe tot parcursul dezbaterii. Simion e clar că s-a pregătit și a fost dezinvolt în timpul dezbaterii, dar nu mai păcălește pe nimeni și cu toată pregătirea lui pentru întâlnire tot a dat rateuri. Degeaba afirmă că nu este filorus, prin tot ce face și spune le servește perfect cauza rușilor (dacă o face involuntar este și mai grav).
Kelemen Hunor a fost sigur pe el, s-au văzut clar experiența și rutina avute în funcții politice, dar tot i-a răbufnit aroganța până la urmă în dialogul avut cu Lasconi.
Despre Cristian Diaconescu ce pot să spun ? Un adevărat profesionist, sigur pe el, diplomat cu mare experiență, mult peste toți ceilalți, nu s-a hazardat să răspundă la întrebări la care nu se putea răspunde decât electoral/politicianist.
Despre tandemul Ciu – Cio nu are rost să discutăm, au sfidat o țară întreagă.
Asta este părerea mea (bineînțeles că poate fi greșită, nu sunt deținătorul adevărului absolut).
Despre d-l Orban în mod deliberat nu am spus nimic până acum pentru că s-a retras, dar merită tot respectul pentru acest gest.
Să ne dea Dumnezeu minte multă în cabina de vot !
iaconescu ‘plin de el’ si ‘batu prin gard’ este candidatul etern psd-ist, unpr-ist, pmp-ist, in 2014 a candidat din partea PPDD! Ne intrebam multi ce spune asta despre ‘profesionalismul’ pe care se chinuie sa il afiseze.