Liderii coaliției de guvernământ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au demisionat luni după-amiază din pozițiile de președinți la PSD și, respectiv, PNL. Evenimentele s-au petrecut la mai puțin de 20 de ore de când s-au anunțat exit-poll-urile de la primul tur al alegerilor prezidențiale și la nici 4 ore după sosirea rezultatelor finale ale numărătorii voturilor. Surse din partide vehiculează mai multe nume care să preia interimar conducerea în săptămânile următoare, printre cei nominalizați cel mai des fiind Alfred Simonis la PSD și Ilie Bolojan la PNL.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că și-a scris demisia chiar de duminică seara, deși la acea oră încă mai era pe loc calificant în finală. El spune că i-a înaintat hârtia secretarului general Paul Stănescu. Nu există nicio posibilitate de a reveni asupra deciziei și nu are de gând să candideze, la următorul Congres PSD, la nicio funcție, a mai spus Ciolacu.
„Demisia este un act unilateral. Am încheiat și această discuție. O să rămân alături de colegii mei până duminică, la alegeri. O să venim și cu un calendar de alegeri în interiorul partidului. La viitoarele alegeri din interiorul PSD, eu, Marcel Ciolacu, nu voi candida la nicio funcție. Voi rămâne la Guvern până vine o nouă majoritate”.
Simonis, Grindeanu și Neacșu, printre favoriții să preia interimar șefia PSD
Președintele demisionar al PSD spune că partidul nu are de gând să facă o contestație, deși diferența de voturi e foarte mică, și a sunat-o pe Elena Lasconi, s-o felicite pentru calificarea în finala alegerilor prezidențiale, dar șefa USR nu i-a răspuns: „I-am și scris doamnei Lasconi, am sunat-o, presupun că se odihnește. PSD nu va face nicio contestație chiar dacă diferența e foarte mică. Respectarea regulilor democratice este mai importantă decât interesele personale”.
Mult mai probabil este că PSD nu a cerut renumărarea voturilor pentru că, dacă s-ar fi făcut această operațiune, s-ar fi descoperit că, de fapt, Elena Lasconi avea un avantaj mult mai mare. În acest fel, neregulile comise în mediul rural și în urbanul mic au rămas îngropate acolo.
Se discută despre mai multe variante de înlocuire a lui Ciolacu, printre numele rostite fiind Alfred Simonis, Sorin Grindeanu și Marian Neacșu. Primii doi fac parte din „gașca de lux” a lui Ciolacu, împreună cu care au zburat la Nisa, Paris și Madrid, în 2022, cu un avion privat închiriat de țeparii de la compania Nordis. Marian Neacșu e condamnat penal și face parte, de asemenea, din grupul de interese al lui Marcel Ciolacu.
Ciucă s-a lăsat scos cu greu din biroul de președinte al PNL. Bolojan, așteptat să preia partidul marți
Mult mai grea a fost la PNL evacuarea lui Nicolae Ciucă din poziția de președinte al partidului. Generalul, care a scris istorie pentru partid, dar într-un sens negativ – cel mai slab scor obținut vreodată de un candidat al PNL la Președinție –, s-a lăsat greu scos din biroul de șef al liberalilor. A fost nevoie ca mai mulți lideri ai partidului să aibă luni discuții cu el, iar alții să-i ceară deschis și public, chiar pe rețelele de socializare, să părăsească funcția.
Nicolae Ciucă, personaj parașutat de Klaus Iohannis mai întâi ca premier al României în toamna lui 2021, apoi ca președinte al PNL în primăvara lui 2022, a terminat pe locul 5 la alegerile de duminică, înregistrând doar 8,79%.
Inițial, la cererile colegilor de a-și asuma dezastrul, Ciucă a spus că nu e doar el vinovat și că ar trebui să demisioneze și ceilalți din conducere.
Până l-a urmă, n-a avut încotro și a ales să-și dea demisia în același stil lipsit de onoare, bărbăție și demnitate care l-a caracterizat și în campania electorală: printr-un comunicat al partidului și nu printr-un anunț personal. „Dragi români, am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți! În ciuda greșelilor pe care le-am făcut, am învățat lecția pe care ne-a transmis-o electoratul și vom respecta decizia românilor“, se spune în comunicat că ar fi afirmat Ciucă.
Surse din PNL afirmă că Ilie Bolojan ar putea prelua încă de marți președinția interimară, urmând să încerce o regrupare de ultimă oră pentru ca partidul să se redreseze până la alegerile parlamentare de duminică.
„deși la acea oră (duminica, NM) încă mai era pe loc calificant în finală.”
Era in sondajele cosmetizate… ce spun eu, cosmetizate…. falsificate din campania electorala, si chiar mai de inainte.
Cu sondajele cosmetizate/falsificate s-au imbatat „catindatii” ale caror orgolii au fost periate, ego-urile lustruite si piepturile bombate. De aceea multi nu au putut vedea cum vine Georgescu din spate. Intre timp, tik-tok veghea la bunul mers al lucrurilor ce erau in avantajul sau….