vineri, mai 24, 2024
AcasăLumeaCine credea că ea va inspira lumea pe drumul spre un nou...

Cine credea că ea va inspira lumea pe drumul spre un nou Pământ?

-

În urmă cu doar un an şi trei luni, Greta Thunberg a avut o revelaţie: s-a trezit din senin că nu mai vrea să meargă la şcoală, în cartierul ei din Stockolm, capitala Suediei. Nu, nu definitiv. Îşi iubeşte „meseria” de elevă, căci e făcută pentru ea, pentru viitorul ei, spre deosebire de alte ţări unde e o corvoadă prea costisitoare şi pentru stat, şi pentru familii.

Era răvăşită de luni bune despre semnalele de alarmă trase de oamenii de ştiinţă şi ONG-urile ecologiste. „Timpul Pământului se termină!”, îi suna continuu avertismentul în urechi. Dar ce să facă? Şi aşa i-a venit ideea cu protestul inedit al refuzului de a participa la ore, dar numai în zilele de vineri.

- Advertisement -

Cine credea că reacţia ei va exploda efectiv la nivel global? Nici ea nu se aştepta, nu asta îşi propusese. Dorea doar să  facă un mic gest, alături de pancarta ei cu „grevă în şcoală pentru climă”, prin care să atragă atenţia cu puterile sale minuscule că lumea trebuie să facă într-un târziu ceva!

A inspirat milioane de tineri

Gestul Gretei a fost copiat de milioane de tineri şi părinţi ai lor, nu doar în frumoasa Suedie naturală, ci peste tot în lume. Vinerile au devenit zile de proteste, de la Stockholm la Sydney, din Tokyo până în Sao Paolo, în zeci de metropole de pe glob unde oamenii au înţeles că e ultima strigare pentru salvarea Planetei de la extincţie.

António Guterres

Greta Thunberg a devenit un simbol al acestui val planetar de schimbare pe drumul către un nou Pământ. Unul „verde”. Aşa a ajuns Greta un model al tinerelor generaţii, dar şi un partener pentru liderii lumii. În septembrie, Antonio Guterres, secretarul general al ONU a invitat-o să ţină un discurs în faţa „greilor” planetei politice, iar Greta nu i-a iertat: „Faceţi ceva, altfel noi nu ne oprim!”.

- Advertisement -

A rămas în SUA, dar a decis să joace pe cartea totul sau nimic. Şi-a luat un an sabatic de la şcoală şi acum îl pune la bătaie pentru noua ei misiune. Una aproape imposibilă, căci lumea aşa cum este ea azi nu pare pregătită să schimbe prea multe în sensul cerinţelor junei suedeze devenite lider mondial în domeniu. Dar ea merge mai departe! Căci altă cale nu există.

Între SUA şi Europa, pe apă, în voiaj nepoluant

Prietenii au aşteptat-o pe ţărmul Portugaliei

Greta Thunberg a pornit într-un voiaj inedit cu obiectivul de a traversa Atlanticul pentru a ajunge la Summit-ul Climatic al ONU din Madrid, fără a renunţa la principiile „verzi” care au făcut-o celebră pe întreg globul pământesc pe eleva suedeză devenită cea mai populată voce pentru salvarea planetei.

Tânără activista ecologistă nu zboară cu avionul, deoarece impactul său asupra mediului contribuie la distrugerea planetei, aşa că a ajuns la Lisabona pe catamaranul La Vagabonde, după o călătorie de 21 de zile de la Salt Ponds, în statul Virginia (Statele Unite).

Intrarea în port a întârziat câteva ore din cauza vântului puternic. Adolescenta suedeză a acostat fără a uita de pancarta pe care stă scris „Skolstrejk för Klimatet” (greva școlii pentru vreme). A fost primită în urale şi mesaje cu „Bun venit Greta” și „Greta este vocea noastră”.

Va merge la Madrid tot cu transport nepoluant: trenul

La sosirea la Lisabona, activista, care are 16 ani, a anunțat într-o conferință de presă că va sta câteva zile în oraș, deși inițial mass-media portugheză a informat că noaptea va lua trenul de noapte spre Madrid, pentru a ajunge la summit-ul ONU privind schimbările climatice, care a început luni în capitala Spaniei.

Anunțul i-a surprins pe activiștii portughezi, care o așteptau în port și chiar pe unele dintre rudele sale. Momentan nu se știe când va pleca în Spania, deși a confirmat că va participa la manifestația de vineri la Madrid, care va pleca de la stația Atocha (unde au avut loc atentatele din 2004), la ora 18.00, cu direcția către Nuevos Ministerios.

Activista nu a dezvăluit detalii despre planurile ei pentru summitul care va dura până vineri, 13 decembrie.

„Dacă vor să ne oprim din a fi supărați, atunci să ne dea motive pentru a renunţa la protestul nostru”, a spus Greta Thunberg în cadrul conferinței de presă.

„Vocea oamenilor să fie auzită”

Jurnaliștii au întrebat-o ce părere are despre reporterii care au călătorit la Lisabona cu avionul. Ea a răspuns că voiajul ei „este un mesaj”: „Este imposibil să trăiești durabil astăzi și asta trebuie să se schimbe. Nu mai spun nimănui cum să călătorească”. Și a adăugat: „Fiecare trebuie să facă ce poate pentru a fi de partea bună a baricadei”.

Ea le-a cerut jurnaliştilor să-i preseze puternic pe liderii lumii, pentru a da importanță situației de urgență climatică și ca „vocea oamenilor să fie auzită” dincolo de pereţii summit-ului ONU de la Madrid.

În timpul discursului său, Greta Thunberg a mulțumit colegilor săi de călătorie. În traversarea Atlanticului, i-a avut alături pe tatăl ei, Svante, proprietarii australieni ai navei – Elayna Carausu, 26 de ani, și partenerul ei Riley Whitelum, 35 de ani, alături de copilul lor, Lenny, de doar 11 luni, și pe navigatorul profesionist britanic Nikki Henderson, 26 de ani.

Acesta din urmă va călători cu activista spre Madrid. Familia australiană a anunțat că va merge cu vaporul spre Lagos (Portugalia). „Vă datorez atât de mult”, le-a spus Greta proprietarilor catamaranului la bordul căruia a traversat Atlanticul dinspre SUA spre Europa. „Să fii izolat timp de trei săptămâni cu atât de puțin spațiu și puține lucruri de făcut te deconectează de tot și dorinţa de a ajunge la pământ devine copleșitoare. Cu toții suntem copleșiți, creierul nostru nu este obișnuit”, a spus tânăra.

După conferința de presă, Greta Thunberg s-a dus la un hotel pentru a se odihni. A mers într-una dintre cele două mașini electrice pe care Consiliul Local al Lisabonei le-a amenajat, care funcționează cu baterii de litiu.

Surse apropiate activistei nu știu dacă tânăra va participa la vreo activitate publică din Portugalia sau se va odihni și își va planifica călătoria la Madrid, unde va merge de asemenea cu un transport nepoluant: trenul.

Super-eroina tinerilor din toată lumea

Protestele ei umile au condus la ideea de a fi propusă la Nobelul pentru pace

Va fi prima sa vizită în capitala spaniolă de când a ajuns faimoasă în toată lumea, acum 15 luni, când la Stockholm a luat decizia de a nu mai merge la cursuri vinerea pentru a protesta împotriva urgențelor climatice. Gestul său a fost imitat în întreaga lume datorită puterii rețelelor de socializare.

De atunci, Greta este un model pentru milioane de tineri de pe tot globul.

„Ea nu este zeița mișcării pentru vreme, dar ne oferă vizibilitate și asta ne ajută”, spune Andrea Galvão, 19 ani, membră a protestelor şcolare în zilele de vineri de la Lisabona, parte a mișcării globale inspirată de adolescenta suedeză.

Andrea a aşteptat-o ore bune pe Greta să păşească pe continent. Alături de ea se afla Rita Sá, cu fiica ei de opt ani, Olivia, și o prietenă a fetiței, Violeta, pentru că Greta Thunberg „este un super-erou”. „Avem nevoie de inspirație pentru a schimba lumea împreună”, spune Sá.

Tânăra suedeză se afla în Statele Unite pentru că a călătorit acolo cu o barcă cu pânze pentru a participa la adunarea anuală a Organizației Națiunilor Unite din septembrie. El şi-a luat un an sabatic la liceul său din Suedia și ideea era să rămână în America până în decembrie, deoarece Summit-ul Climei avea să aibă loc inițial în Chile. Dar anularea reuniunii din cauza protestelor violente din ţara sud-americană și transferul acesteia la Madrid, la începutul lunii noiembrie, au determinat-o să ceară ajutor pentru a ajunge la timp, și într-un mod durabil, în Spania.

Alături de partenerii de călătorie din catamaran

Așa i-a cunoscut pe tinerii proprietari australieni ai navei cu care a ajuns la Lisabona, care se află într-o călătorie pe ape în toată lumea de cinci ani. Marinarul britanic Henderson, cu experiență în regate transoceanice, s-a alăturat aventurii și a fost căpitanul navei pe drumul dinspre coasta SUA spre Europa.

Henderson a scris luni pe Facebook că această călătorie a avut un motiv mai mare decât a merge de la punctul A la punctul B.

„Această călătorie a fost despre cea mai mare misiune”, a scris el. „A fost o misiune nobilă, de a o duce pe Greta, unul dintre modelele noastre, așa cum se simțea ea să fie în concordanță cu mesajul mișcării pentru tineret și climă: subliniind necesitatea unor schimbări structurale majore pentru a lupta împotriva situațiilor de urgență climatică. Călătoria noastră subliniază că nu există încă o modalitate durabilă de a călători, dar că trebuie să existe una”, a scris britanicul pe pagina sa de socializare.

- Advertisement -

9 COMENTARII

 1. Maestre las-o că măcăne.Ne omori cu Greta și catastrofa climatica. Nu e nici o catastrofa.Clima se schimba .tot timpul.Nu suntem noi vinovați. E o creștere de temperatura de 9 zecimi de grad Celsius in 100 de ani. E foarte bine! Și CO2 este un gaz benefic. Fără el mor plantele și apoi noi. Cum ziceam..las o mai ușor că o să ne ucidă ăștia cu taxele înaintea climei.

 2. La urma urmei, fata asta mai face si altceva decit sa se RATOIASCA? Bine, hai, te ratoiesti azi, te ratoiesti maine, dar nu poti s-o tii numai intr-o ratoiala. Fiindca lumea oboseste si nu mai recepteaza mesajul. Si apoi doar a te ratoi e cam putin. Orice inventator care descopera un procedeu mai eficient de a filtra gazele de esapament se cheama ca a facut mai mult decit tine. Si fara atita tambalau, fara atitea valuri si fara atitea FITZE.

  • Ciprian Stan Jugureanu Pai doar nu credeti ca e de capul ei… e un copchil instabil de care se profita. Normal, protectia copilului ar trebui sa ia parintii de urechi, dar nimeni nu indrazneste…

 3. De data asta dezamagesti dle Ciocazanu. Cum sa crezi prostiile astea? Pareai un om inteligent.
  Destui au facut puscarie politica ani grei luptind pentru cauze nobile si nu i-a propus nimeni pentru Premiul Nobel. Si vine o adolescenta care urneste lumea cu protestul ei.
  Ce vorbesti domnule Ciocazanu? Ai idee cine sta in spatele ei si cine se foloseste de ea? Ai idee citi bani au fost investiti in campania ei? Bani care trebuie recuperati din investitiile in „incalzirea globala”. Fiindca incalzirea globala a devenit o afacere in care se vor invirti multi bani. Si toti cei care vor o ciosvirta de aici, contribuie la isterizare fiindca vor cistiga bani de pe urma contribuabilului idiot.
  Daca nu era sustinuta de nimeni nici nu se stia de fata asta. Iar ea nici macar nu are habar despre ce vorbeste din moment ce clima nu e domeniul ei de expertiza. De fapt despre ce expertiza vorbim cita vreme a renuntat la scoala in clasa a 9-a?
  Daca si G.Cartianu vireaza spre neomarxism atunci renunt la ziaristii.

 4. D-nule Ciocazanu, eu nu spun sa nu scrieti articole de senzatie, dar nu imi inchipuiam ca va pretati la inscenarea asta oribila, in care se invart bani grei si se exploateaza un copil instabil pentru profituri mari. Sa nu imi spuneti acum si ca nu credeti ca in spatele mult proclamatelor energii „verzi” sunt interese uriase. Financiare, nu de alta natura…

 5. Mi se pare de neinteles faptul ca ati putut sa marsati pe un astfel de subiect de 3parale,pe o astfel de farsa demprost gust.O adolescenta isterica ,cu un sindron isteroidoform evident si clar ca lumina zilei,zbiara la ëcocriminalii amwericani si europeni”care i-au distrus tineretea si copilaria.
  Biata de ea,a circulat cu trenul si iahtul catamaran de cateva milioane de euro,iaht la a carui fabricatie nu au existat emisii de noxe in atmosfera???Este cea mai elaborata si mai dezgustatoare farsa posibila,sa impingi in prim-plan o adolescenta suferinda de sindromul Asperger si sa o folosesti pe post de marioneta ecoterorista.Cum ati putut sa scrieti o astfel de ineptie,dle Ciocazan???Va respectam si va admiram insa acest articol este absolut rusinos…
  Cea mai buna solutie ar fi sa il stergeti…

 6. Ce comentarii mizerabile, indivizi ăștia reacționează de parca au fost surprinși golindusi scrumiera pe geamul mașinii.. Sa vezi sume colosale în campania asta trebe sa ai ceva probleme la acoperis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -