Întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump, care marți a învins-o pe contracandidata democrată Kamala Harris, va trebui să producă niște modificări și accelerări de politici în Uniunea Europeană, scrie economistul Claudiu Năsui, deputat USR, într-o analiză făcută la cald, pe X (ex-Twitter). Reforma economică a UE nu mai poate fi amânată și devine urgentă, Europa trebuie să se deschidă comerțului internațional pentru a prelua oportunitățile de afaceri pe care le va irosi SUA. În plus, este obligatoriu ca UE să-și crească masiv capacitatea militară, pentru a se putea proteja chia și fără sprijin american.
Victoria lui Donald Trump (78 de ani) anunță o nouă perioadă de întoarcere spre izolaționism și protecționism a SUA. Noul locatar de la Casa Albă este imprevizibil, dar e cert că va relua politicile din primul mandat – posibil, chiar în tonuri mult mai drastice decât între 2016-2020. Înconjurat de fideli și știind deja la ce să se aștepte din interiorul sistemului, Trump nu va mai avea în preajmă profesioniști care să-l tempereze – cel puțin în politica externă.
De aceea Claudiu Năsui spune că Uniunea Europeană ar trebui să realizeze momentul și să-și accelereze toate măsurile necesare pentru a deveni independentă de SUA atât militar, cât și economic. În plan tehnologic, trebuie luate urgent măsuri pentru a se recupera decalajul deja existent între SUA și China, pe de o parte, și Uniunea Europeană – pe de alta. Industria de apărare trebuie, de asemenea, întărită masiv.
Mai jos, analiza lui Claudiu Năsui, economist și deputat USR.
Claudiu Năsui: „În SUA a câștigat Trump. La ce să ne așteptăm și ce ar trebui să facă UE și România?
În SUA a câștigat Trump. La ce să ne așteptăm și ce ar trebui să facă UE și România?
1) Reforma economică a UE devine urgentă
Nu e clar cât de mult va putea administrația Trump să taie cheltuieli și taxe în SUA. Este puțin probabil să poată scădea semnificativ cheltuielile cu…
— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) November 6, 2024
1) Reforma economică a UE devine urgentă.
Nu e clar cât de mult va putea administrația Trump să taie cheltuieli și taxe în SUA. Este puțin probabil să poată scădea semnificativ cheltuielile cu sănătatea de la stat (Medicare și Medicaid), care sunt enorme, sau cu ceea ce numesc ei securitatea socială (pilonul 1 de pensii din SUA). Astea fiind cele mai mari cheltuieli ale guvernului federal american.
Este însă foarte probabil ca noua conducere să taie birocrație și reglementări. Asta a făcut administrația Trump și ultima oară, asta a promis că va face și acum. Planul este o reducere procentuală a datoriei și a cheltuielilor în PIB obținută prin creșterea economiei. Nu e o idee rea.
Pentru Uniunea Europeană asta înseamnă că devine și mai urgent să înceapă dereglementarea de care se vorbește în raportul Draghi. Există o concurență între continente pentru dezvoltare, tehnologie și prosperitate, iar aici UE stă deja destul de prost. Este în urma SUA și China în multiple domenii care țin de tehnologie, iar decalajul crește.
România poate influența prea puțin ce se întâmplă în Europa, dar ar putea influența ce se întâmplă în țară. Iar acolo mergem fix în direcția opusă. În ultimii ani guvernul României a inventat multiple noi monstruozități birocratice, unice în lume și neimpuse de nicio reglementare europeană, cum ar fi E-Factura, E-Transport, toate în numele „digitalizării”. Iar în viitorul apropiat pare că demența nu se va opri, pentru că și PSD și PNL par deciși să continue pe direcția asta.
2) Acolo unde SUA se închide la comerțul internațional, UE ar trebui să se deschidă.
E o întrebare dacă administrația Trump va ținti sau nu direct Europa cu tarife. La ultima președinție Trump așa a fost. În orice caz Trump a promis războaie economice. În traducere asta înseamnă că va interveni pentru a împiedica importurile și exporturile. În viziunea lui asta aduce prosperitate în SUA. Asta e total greșit.
Aici UE ar putea să facă inversul decât face SUA. Acolo unde SUA se închide, ea să se deschidă. Din păcate aici iar pare că direcția UE e inversă. Nu e prea târziu să schimbe direcția.
3) UE trebuie să se poată apăra militar și să-și apere aliații.
Și mai mult decât decalajul economic și tehnologic se vede decalajul militar între SUA și Europa. Cu o amenințare reală la graniță, UE nu trebuie să se bazeze numai pe banii americani pentru apărare.
Nu e clar ce va face administrația Trump legat de Ucraina. Până acum administrația Biden a dat armament Ucrainei suficient cât să supraviețuiască, dar nu suficient cât să câștige. Ba chiar le-au interzis să folosească rachetele cu rază lungă în Rusia, ceea ce permite rușilor să-și organizeze logistica și să-i bombardeze de la distanță.
Putem spera că Trump va amplifica ajutorul militar către Ucraina, ca să obțină acea pace prin forță (peace through strength). A avut chiar și o conferință de presă alături de președintele Ucrainei, Zelensky. Soarta războiului depinde de SUA.
Iar aici e greșeala UE că s-a lăsat să devină atât de dependentă de SUA. UE ar trebui să se poată apăra. Pentru asta are nevoie de investiții mai mari în zona militară.
În România în mod special ar trebui prioritizate investițiile în armament. O mare parte a bugetului pentru armată se duce de fapt pe pensii speciale și nu echipament și salarii. Anul acesta doar 69% se duce pe capitolul apărare. Salariile militarilor ar trebui să fie mult mai bune și pensionarea de la 45 de ani ar trebui desființată. În armata SUA vârsta de ieșire la pensie din armată este 62 de ani, iar pentru ofițeri de rang înalt e chiar 64 de ani. Dar o astfel de reformă e blocată chiar de șefii armatei care sunt prea îndrăgostiți de privilegiile lor să renunțe la ele și să ne lase să avem o armată funcțională.“
UE trebuia sa aiba propria armata si industrie de armament.
Sa nu-i vedem pe rusi si pe americani, band votca pacii!..
Noi și armată funcțională! Armată de amante și nepoți, aia da, e foarte funcțională. La păpat bani și privilegii. Iar noi plătim de ne spetim.
@Herr H: 👏👏👏👍
CE URMEAZA ? URMEAZA SA-SI IMBOGATEASCA SI MAI MULT CLANUL, CE ALTCEVA ?
DEJA rusia A TRANSMIS CA VREA SA NEGOCIEZE LA TARABA PLANETARA CU marele om DE afaceri
Asa a fost si inainte. Marile puteri tranzactioneaza micile tari peste capul lor.
Ucrainei i s-au dat ceva arme dar nu atitea incit sa cistige. Doar cit sa cistige marii fabricanti de arme. Din tot arsenalul de arme si munitii consumat si care trebuie inlocuit industria de armament cistiga. Si nici pe alea nu sunt lasati sa le foloseasca cum trebuie ca sa nu se supere Rusia.
Nu se schimba nimic, doar actorii, in aceeasi piesa.
A te izola partial si a fi autosuficient inseamna a nu depinde de nimeni. Cu ceea ce produci in tara te poti descurca in caz de razboi sau criza mondiala.
UE inca nu si-a invatat lectia. UE inca mizeaza pe globalism. Avantajeaza tari externe UE in defavoarea producatorilor UE. Distruge deliberat agricultura si zootehnia pentru ca s-a stabilit ca in lumea globalista producatorii agricoli si zootehnia trebuie sa fie in alta parte decit in UE.
“UE. Distruge deliberat agricultura si zootehnia pentru ca s-a stabilit ca in lumea globalista producatorii agricoli si zootehnia trebuie sa fie in alta parte decit in UE.”
O prostie mai mare rar am citit.
60 de ani de existența a PAC, miliarde de euro de subventii pentru agricultura, inclusiv pentru români, norme stricte fara de care europenii ar mânca numai pesticide, da conspiratia globalista e mare.
Pentru informatie, UE est cel mai mare exportator de produse agricole si agroalimentare, 15,8% din totalul mondial in 2021, urmata de SUA (11,9%).
Ai cazut din luna? Mai informeaza-te. Incepe cu ce se intimpla in Olanda cu zootehnia. Pentru inceput. Apoi iti mai explic.
Ne doare undeva de zootehnia olandeza.
Ca vrei sau nu, UE este o mare putere economica. Nu degeaba Trump sa grabeste sa ne puna taxe peste taxe la produsele exportate. Problema UE nu sunt sunt vacile olandeze, ci faptul ca nu suntem o putere politica.
Cum zicea un ales european la tribuna PE: UE este un urias economic si un pitic politic. Si nu extremistii europeni, suveranistii de cacao si euroscepticii de rahat vor face sa avanseze lucrurile.
Republicanul Donald Trump este al doilea presedinte din istoria Statelor Unite care câștigă două mandate neconsecutive la Casa Albă. Primul caz a fost la sfârsitul secolului XIX, când democratul Grover Cleveland care, după primul mandat (1885-1889) a fost învins de republicanul Benjamin Harrison (1889-1893), revenind pentru al doilea mandat (1893-1897). In cazul republicanului Donald Trump primul său mandat (2017-2021) a fost întrerupt de către democratul Joe Biden (2021-2025) urmând ca după victoria obtinută în alegerile prezidentiale din 5 noiembrie, 2024 să își înceapă cel de-al doilea mandat (2025-2029).
Si primul presedinte inculpat penal, infractor condamnat din istoria SUA.
IL STERGE ‘justitia’ LA FUNDUL PREZIDENTIAL
Inculpat, neinculpat, Donald Trump a castigat.
De-o fi rau, sau de-o fi bine, viitorul ne va spune.
Dar, cu ce vad in ograda, Romania… sta sa cada!!!
Donald, dac-ar fi destept, ne-ar baga in faliment
Si pan-am prelucrat boasca… ne-ar salva… ca pe-Alaska!
PS: (Voi n-o luati insa de buna, ca n-a fost… decat o gluma!)
Inculpat, neinculpat, Donald Trump a castigat.
De-o fi rau, sau de-o fi bine, viitorul ne va spune.
Dar, cu ce vad in ograda, Romania… sta sa cada!!!
Donald, dac-ar fi destept, ne-ar baga in faliment
Si pan-am prelucrat boasca… ne-ar salva… ca pe Alaska!
PS: (Voi n-o luati insa de buna, ca n-a fost… decat o gluma!)