BIOS-urile diferite oferă mai mult sau mai puțin aceleași funcții, dar prezentarea lor variază de la un producător de BIOS la altul.
Cu toate acestea, în marea majoritate a BIOS-urilor există opțiuni generale legate, de exemplu, de gestionarea consumului de energie, schimbarea parolei de acces sau utilizarea hard disk-ului.
Ce este BIOS?
BIOS a fost creat în 1975, acronimul său înseamnă Basic Input/Output System, iar funcția sa principală este de a porni sistemul de operare și componentele hardware ale PC-ului. Are, de asemenea, funcții de gestionare a puterii și a temperaturii. Firmware-ul identifică, testează și pornește componentele majore ale sistemului, cum ar fi hard disk-ul, placa grafică și tastatura.
Majoritatea computerelor moderne stochează BIOS-ul pe un cip ROM de pe placa de bază. Dacă a avut loc un accident, atunci, de regulă, determinarea modelului plăcii de bază va ajuta la restabilirea BIOS-ului. Acest lucru va depinde de repornirea firmware-ului.
Recuperarea BIOS este un proces pe care nu oricine îl poate face. Dacă există o problemă serioasă cu acesta, uneori trebuie să readuci parametrii la starea din fabrică, iar uneori este nevoie de o rescriere bios.
De ce să optimizezi BIOS-ul?
Configurația BIOS îți permite să modifici funcționarea sistemului. Și poți schimba setări precum viteza de transfer de date între diferitele componente ale plăcii de bază și modul în care acestea sunt efectuate.
Cu toate acestea, toate setările implicite (adică așa cum sunt atunci când producătorul vinde BIOS-ul) sunt configurate astfel încât orice computer care folosește acest BIOS să funcționeze corect fără a modifica parametrii. Când ți se livrează computerul, în general, acesta nu optimizează BIOS-ul pentru tine. De multe ori, la o perioadă de timp de la achiziția laptopului, este necesar să apelezi la servicii profesioniste de rescriere bios sau curățare laptop.
Prin urmare, optimizarea BIOS-ului este posibilă pentru a obține cu până la 50% mai multă performanță. Dar această operație necesită timp, deoarece nu ar trebui să modifici toți parametrii în același timp. De fapt, este mai bine să schimbi unul sau două și apoi să rulezi sistemul și să vezi dacă funcționează corect.
De fapt, se poate întâmpla ca laptopul tău să fie foarte rapid și să genereze multe erori în același timp (cum ar fi erori sau blocări) care-l fac instabil. De aceea, singura soluție poate fi aceea de a merge pe mâna unui specialist care poate rezolva toate problemele ce pot apărea pe parcurs, într-un mod rapid și profesionist.