Liviu Iolu (37 de ani), fostul purtător de cuvânt al Guvernului Cioloş, s-a înscris în competiția internă din PLUS, pentru a obține un loc pe lista candidaților la alegerile europarlamentare.
Iolu a lucrat mulți ani ca ziarist, cu stagii importante la „Opinia” (Iaşi), „Evenimentul zilei” şi „Adevărul”. El a trecut pe baricada „cealaltă” în 2016, când a acceptat postul de purtător de cuvânt al Guvernului Cioloş, în locul lui Dan Suciu (care a plecat la BNR).
Din 2016 până în prezent, Iolu i-a fost mereu alături lui Dacian Cioloş, în tentativa acestuia de a construi un partid politic.
- Advertisement -
Soția lui Liviu Iolu este o cunoscută prezentatoare TV, Sanda Nicola, acum la Digi 24.
Anunțul lui Liviu Iolu
- „În urmă cu trei ani mi s-a oferit șansa de a face parte din echipa de comunicare a premierului Dacian Cioloș, în Guvernul României. Pasul l-am cântărit bine la vremea respectivă, pentru că treceam, cum se spune, pe partea cealaltă a baricadei.
Credeam atunci că activitatea mea în presă, investigațiile și reportajele mele servesc deja foarte bine interesului public, iar eu îmi fac datoria față de meseria mea și față de cititori cu vârf și îndesat”. - „Am ales atunci să risc și să nu refuz o experiență care s-a dovedit fabuloasă din multe puncte de vedere, chiar dacă a durat câteva luni. Acceptând provocarea de a fi purtător de cuvânt al Guvernului, știam că va fi greu, dar nu îmi imaginam cât de complicat este să combați manipularea, dezinformarea și știrile false și ce dimensiune monstruoasă au căpătat în ultimii ani. Presa serioasă, pentru care am lucrat timp de 15 ani, era în suferință accentuată și pierdea zi de zi mici bătălii cu știrile false sau publicațiile online fantomă. Știrile false se distribuie de 6 ori mai repede decât informația reală, este un război inegal”.
- „De altfel, dezinformarea cu intenție, dar și din neglijență, este unul dintre cele mai mari pericole pentru România și Uniunea Europeană. Efectele pot fi devastatoare pentru viitorul UE, dar și pentru România. Brexit și campania care a dus la ieșirea Marii Britanii din UE reprezintă doar un exemplu. Nici guvernele și nici experții Uniunii Europene nu au găsit deocamdată decât soluții parțiale și ineficiente la acest fenomen. Există un plan de acțiune al Comisiei Europene, adoptat la finalul anului trecut (https://bit.ly/2Cktl1e), însă e nevoie de mai mult de atât”.
- „De curând am luat câteva decizii despre cum vreau să ajut cu rezultate la combaterea dezinformării și la limitarea efectelor știrilor false și dezinformării. Sunt membru PLUS de câteva zile și mi-am depus candidatura în campania internă pentru desemnarea candidaților partidului la alegerile europene. E din nou un pas pe care l-am cântărit mult, dar știu că experiența de lucru și pregătirea mea pot ajuta la combaterea acestui fenomen prin contribuții la politici publice în acest domeniu”.
- „Sunt multe motive pentru care aleg acest drum. Unul dintre ele este că, după doi ani de zile de la încheierea mandatului Guvernului Cioloș, încă mai răspund la minciuni circulate și distribuite pe diferite canale media și pe rețelele sociale despre deciziile Guvernului sau despre Dacian. E o listă lungă, așa că voi reveni pe larg cu lucruri punctuale legate de acest subiect și cu experiența ultimilor ani”.
- „De azi însă începe votul intern, așa că le urez succes tuturor celor 151 de colegi candidați validați care au avut curaj să intre în această competiție. Sunt sigur că PLUS va avea cea mai consistentă și competentă listă pentru Parlamentul European”.