Congresul PNL, organizat sâmbătă la Palatul Parlamentului, a „măturat” aproape complet „echipa Ciucă” de la șefia partidului: dintre cei 6 principali lideri a mai rămas unul singur – Dan Motreanu! Ceilalți 5 au fost aruncați la coșul de gunoi al politicii: Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu – ultimul, bântuit și de grave probleme penale.
Dintre „oamenii trecutului”, care s-au lipit prea mult de imaginea „specialului” Ciucă” (pensionar „de lux” la 52 de ani), chiar și Emil Boc a suferit, indirect, o înfrângere severă, ba chiar un dublu eșec. La Congresul de sâmbătă, oamenii săi de la Cluj n-au reușit să obțină funcțiile pentru care au candidat: Alin Tișe – pe cea de prim-vicepreședinte (s-a clasat abia pe locul 6 din 8 candidați, primii 4 fiind aleși), iar Daniel Buda – pe cea de președinte al Curții de Arbitraj (fiind învins de Ciprian Dobre).
Un alt personaj legat puternic de politica trecutului, Florin Roman, a eșuat lamentabil în tentativa de a deveni prim-vicepreședinte: locul 7 din 8, cu doar 364 de voturi (din peste 1.000 de delegați).
Din celebra și ridicola „echipă câștigătoare” a lui Florin Cîțu, din 2021-2022, care a fost preluată aproape integral de Nicolae Ciucă și a rezistat până în noiembrie 2024 (schimbat fiind doar secretarul general, Lucian Bode în locul lui Dan Vîlceanu), a mai rămas doar Dan Motreanu – a fost prim-vicepreședinte, va fi secretar general.
Ceilalți 5 sunt istorie: Nicolae Ciucă a plecat și de la conducerea partidului, și din Senat; Rareș Bogdan e un europarlamentar tot mai izolat, cu o credibilitate apropiată de zero; Gheorghe Flutur practic s-a pensionat din punct de vedere politic, după ce a pierdut șefia Consiliului Județean Suceava; Iulian Dumitrescu mai face „ședințe” doar cu procurorii, în calitate de inculpat; Lucian Bode și-a salvat la limită scaunul de deputat, dar în partid e mort, după ce – ca secretar general – a lăsat PNL cu datorii de peste 20 de milioane de euro.
Premierul Ilie Bolojan n-a avut emoții în alegerea ca preşedinte al PNL, fiind singurul candidat. El a obținut 976 de voturi, având împotrivă sau abțineri câteva zeci de delegați (gruparea perdantă Bode – Rareș Bogdan).
Și precedentul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, tot singur a candidat, pe 10 aprilie 2022, când i-a luat locul „fraierului de serviciu” Florin Cîțu (folosit de președintele Klaus Iohannis pentru a-l îndepărta de la conducere pe Ludovic Orban, în septembrie 2021, apoi aruncat la gunoi).
Conducerea „PNL Ciucă”
- Președinte: Nicolae Ciucă
- Prim-vcepreședinți: Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Dan Motreanu, Iulian Dumitrescu
- Secretar general: Lucian Bode.
Conducerea „PNL Bolojan”
- Președinte: Ilie Bolojan
- Prim-vcepreședinți: Cătălin Predoiu, Adrian Veștea, Ciprian Ciucu, Nicoleta Pauliuc
- Secretar general: Dan Motreanu.
Bolojan îl preferă pe Motreanu secretar general al PNL, și nu pe omul numărul 2 în stat!
La Congresul de sâmbătă, președintele și prim-vicepreședinții au fost aleși prin vot secret, iar nominalizarea pentru funcția de secretar general a fost făcută de noul lider ales, Ilie Bolojan, în persoana lui Dan Motreanu, urmând să fie validată în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului. La funcția de secretar general a aspirat și noul președinte al Senatului (omul numărul 2 în stat!), Mircea Abrudean, dar Bolojan l-a preferat pe Motreanu.
Preşedinte al Curții de Arbitraj din PNL ca fost ales Ciprian Dobre, cu 501 voturi. Deputatul de Mureş i-a învins la vot pe Daniel Buda și Costică Lupușoru.
Virgil Guran (preşedintele PNL Dâmboviţa) va fi președintele Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori, funcție la care a candidat singur, obținând 968 de voturi.
Cei 8 vicepreşedinţii regionali au fost validaţi prin vot deschis și vor deveni membri ai Biroului Executiv Național.
Mandatul noi conduceri a PNL este de doi ani (nu de patru, cât era prevăzut până acum). Următorul Congres va avea loc în 2027.
Noua conducere a PNL (2025-2027)
Președinte
- Ilie Bolojan (senator de Bihor, prim-ministru)
Prim-vicepreședinți
- Cătălin Predoiu (senator de Satu Mare, ministru de Interne, viceprim-ministru)
- Adrian Veştea (preşedintele Consiliului Judeţean Braşov)
- Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6 Bucureşti)
- Nicoleta Pauliuc (senatoare de Ilfov)
Secretar general
- Dan Motreanu (europarlamentar)
Vicepreședinți regionali
- Alexandru Muraru (deputat de Iași) – Regiunea Nord-Est
- Alexandru Popa (deputat de Brăila) – Regiunea Sud-Est
- Toma Petcu (fost deputat, fost ministru al Energiei) – Regiunea Sud Muntenia
- Gigel Știrbu (deputat de Olt) – Regiunea Sud-Vest Oltenia
- Gheorghe Falcă (europarlamentar) – Regiunea Vest
- Florin Birta (primar Oradea) – Regiunea Nord-Vest
- Ion Dumitrel (președintele Consiliului Județean Alba) – Regiunea Centru
- Hubert Thuma (președintele Consiliului Județean Ilfov) – Regiunea București-Ilfov
Candidatul orașului interlop Chiajna s-a făcut de râs la vot
În bătălia pentru cele 4 poziții de prim-vicepreședinți s-au înscris, finalmente, 8 candidați. Spectaculoasă este mai ales lista perdanților: doi președinții de consilii județene, un deputat și un primar.
E drept, primarul este o caricatură politică: Mircea Minea, jupânul din Chiajna, care stăpânește orașul de la bariera Capitalei de 8 mandate! Sub conducerea sa, Chiajna a devenit bârlogul unor periculoase clanuri interlope, care fac legea cu sabia și pistolul – uneori și în ședințele Consiliului Local!
Poate și de aceea, primarul Minea a fost ridiculizat la Congresul PNL, primind mai puțin de 100 de voturi, la distanță uriașă de ceilalți 7 candidați.
Cum s-a votat pentru prim-vicepreședinții PNL
1. Cătălin Predoiu (senator de Satu Mare, ministru de Interne, viceprim-ministru) – 800 de voturi
2. Adrian Veștea (preşedintele Consiliului Judeţean Braşov) – 694 de voturi
3. Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6 Bucureşti) – 584 de voturi
4. Nicoleta Pauliuc (senatoare de Ilfov) – 570 de voturi
5. Valeriu Iftime (președintele Consiliului Județean Botoșani) – 439 de voturi
6. Alin Tișe (președintele Consiliului Județean Cluj) – 418 voturi
7. Florin Roman (deputat) – 364 de voturi
8. Mircea Minea (primar Chiajna, județul Ilfov) – 94 de voturi
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
Nu voi vota niciodată PNL cu milițianul Predoiu în formație.
E rizibil. Virgil Guran reales!
Oameni buni, știți cine este tov Guran?
Copărtaș la formarea USL1:0 – Căcărău+Ponta și USL2:0 Ciucă+Ciolacu. Lingău masiv de Ciucă în campania 2024 („Ciucă era cel mai bun dintre colegii mei la Școala de ofițeri Sibiu”-l-am citat pe ilustrul penelist Guran, fost ofițer al Armiei române). Și, bomboană pe colivă, să nu uităm cum a scăpat de pușcărie tovarășul deputat/senator! Pe motiv de boală psihică. În România un senator face legi. Cum poți fi bolnav psihic și în acelasi timp să faci legi? Și să apari la TV să explici de ce nu merg treburile în România.
Cazul nr.2 este Cătălin Predoiu-ministrul bun în oricare minister în mai toate partidele al căror mebru a fost.
Am ajuns de râs! Și continuăm să ne facem.
Nu am citit postarea dv inainte de a trimite postarea mea. Deci nu gresesc? Putreziciunea asta nu poate fi îndepārtatā, sporii ei sunt pereni.
Cât de curând găștile ” democrate” îi vor fura măturica. S-a vindecat PNL? Aș! Este un PSD în oglindă. În poza de grup a victorioșilor l-ați văzut pe Guran cel integru? Și- a „angajat ” fiica la nucleare electrica pe ban gros. Spuneti-mi că greșesc. Cel puțin e bine că a dat la o parte gasca PDL din Cluj. În 2021, Boc era prezent pe scena in ” echipa câștigătoare” și îl umilea pe Orban : Alo domnu’ președinte!!!. Alo! Urât popor mai suntem! Toate gunoaiele astea au ieșit dintre noi. Nu ne vom îndrepta niciodată.
Cătălin Predoiu este copia fidelă a personajului genial caragialesc, Costăchel Gudurău.