Știrea a apărut chiar pe site-ul Casei Albe, în urmă cu trei zile, după dialogul pe care președintele SUA, Joe Biden, l-a purtat cu omologul său rus, Vladimir Putin. De asemenea, Biden a discutat pe larg despre situația din Ucraina și cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, dar și cu grupul de aliați din flancul estic, „București 9”.
„Bucharest Nine” sau „Formatul București” (B9) este o organizație creată în urmă cu 6 ani, în Capitala României, la inițiativa șefului statului român, Klaus Iohannis, și al celui polonez, Andrzej Duda. Membrii B9 sunt țări ex-comuniste, vasale cândva Moscovei: Polonia, România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Estonia, Letonia și Lituania.
Toate aceste state au făcut front comun ca urmare a agresiunii rusești în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 printr-un referendum ilegal, nerecunoscut de Uniunea Europeană și de SUA, de nicio țară democratică din lume.
Precizare: în acest an, pe 10 mai, în cadrul unui summit B9 transmis prin sistem de videoconferință, unul dintre participanți a fost chiar președintele SUA, Joe Biden. Acesta a declarat atunci că „statele NATO din Europa de Est și-ar dori un aliat mai mare prin prezența militară pe flancul estic al blocului”, referindu-se la Ucraina.
„SUA și aliații noștri europeni ar răspunde cu măsuri economice puternice”
Într-un amplu articol publicat pe site-ul Casei Albe, la Washington, se arată: „Președintele a vorbit astăzi cu B9 – Bucharest Nine. Acesta este grupul nostru de aliați din flancul estic. Convorbirea de astăzi cu președintele Zelenski a fost foarte caldă. A durat în jur de 90 de minute. Scopul principal al apelului a fost o oportunitate pentru președintele Biden de a-i oferi președintelui Zelenski o citire a conversației sale telefonice cu președintele Putin. Președintele Biden a spus foarte clar că SUA continuă angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Președintele a împărtășit o lectură a conversației sale cu președintele Putin – inclusiv i-a spus lui Zelenski, așa cum îi spusese lui Putin, că dacă Rusia va invada în continuare Ucraina, atunci SUA și aliații noștri europeni ar răspunde cu măsuri economice puternice, ar furniza material defensiv suplimentar Ucrainei și ar întări aliații noștri NATO de pe flancul estic cu capacități suplimentare”.
Biden l-a îndemnat pe Putin să fie mai diplomat și să detensioneze situația de la granița cu Ucraina. L-a informat despre „sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Formatul Normandia și eforturile continue de implementare a Acordurilor de la Minsk, sprijin pentru acest proces general, care, desigur, este condus de aliații noștri francezi și germani”.
Nicio concesie pentru „criminalul” Putin
Relația dintre președinții celor două superputeri militare, SUA și Rusia, este una extrem de dificilă. În primăvara acestui an, Joe Biden (78 de ani) l-a acuzat pe Vladimir Putin (68 de ani) că a încercat să influențeze alegerile democratice din 2020 pentru a-l sprijini în continuare pe republicanul Donald Trump. Într-un interviu acordat postului de televiziune ABC, Biden a răspuns afirmativ la întrebarea moderatorului discuției, George Stephanopoulos, dacă Putin e un criminal.
Biden nu și-a schimbat de atunci atitudinea față de Putin. Pe site-ul Casei Albe se precizează: „Au existat o mulțime de discuții în presă dacă au fost sau nu concesii. Foarte clar nu au fost. Cred că președintele Biden a spus foarte clar că a respectat principiile noastre. El a spus foarte clar că o națiune nu poate forța o altă națiune să-și schimbe granița, o națiune nu poate spune alteia să-și schimbe politica și națiunile nu pot spune altora cu cine pot lucra. Așadar, președintele Biden a subliniat acele puncte pe care i le-a spus lui Putin și i-a spus foarte clar președintelui Zelenski că acesta a fost un mesaj-cheie al apelului său cu el”.
Dialogul cu B9: „Aceste amenințări sunt mai mari decât Ucraina”
Precizări Casei Albe legate despre conversația președintelui Biden cu Grupul B9:
- „El s-a angajat față de această grupare la începutul verii, înainte de călătoria sa la Geneva, unde a participat la un summit cu acești lideri. A fost un schimb foarte pozitiv. Cred că aliații din flancul estic au apreciat foarte mult acest lucru, au găsit mesajul președintelui destul de liniştitor și au subliniat cu adevărat unitatea de hotărâre pe care o avem în cadrul alianței.”
- „Președintele a fost foarte clar în a-și exprima conștientizarea preocupărilor mai largi pe care le are flancul estic. Deci, pe lângă ceea ce am văzut în ceea ce privește acumularea îngrijorătoare a forțelor ruse la granița cu Ucraina, președintele a mai precizat că aceste amenințări sunt mai mari decât Ucraina, și-a reafirmat sprijinul foarte puternic pentru securitatea transatlantică și a reiterat angajamentul sacru, așa cum îl descrie el, al Statelor Unite față de articolul 5, față de securitatea transatlantică, față de NATO și, în special, față de aliații noștri din flancul estic.”