joi, aprilie 25, 2024
AcasăAutoAUTO. Ssang Yong Korando, un best buy care nu te minte

AUTO. Ssang Yong Korando, un best buy care nu te minte

-

Lumea auto este cât se poate de clar dominată astăzi de SUV-uri de toate mărimile și pentru toate buzunarele. Și nu e de mirare că și românilor li s-a deschis apetitul pentru mașini supradimensionate, mai ales dacă ne raportăm la infrastructura rutieră, pe care ne chinuim s-o conservăm la nivelul anilor ’70.

Mașina pe care am testat-o în minivacanța de Paște este Ssang Yong Korando. Numele modelului vine de la expresia „Korean can do” – care înseamnă că și sud-coreenii pot face autovehicule off road pe care să te bazezi.

Povestea modelului începe în 1983, când compania, care producea în colaborare cu Jeep mașini militare încă din 1964, a dorit să intre în competiție directă cu americanii pe piața asiatică. Și le-a reușit. Korando este deja în cartea recordurilor la categoria cel mai longeviv brand corean.

La exterior, mașina aduce cu Toyota Rav4. Are o semnătură luminoasă elegantă, iar farurile adaptive își fac foarte bine treaba pe timp de noapte. Atât de bine, încât uiți că există în stânga maneta care comută faza lungă.

- Advertisement -

Korando pare mai mare decât este ca urmare a detaliilor cromate și a pragurilor laterale, care seamănă teribil cu cele de pe Mercedes GLC. Nu e doar o mașină aparent solidă, ci arată și se comportă ca un mic tănculeț.

Portbagajul acționat electronic nu beneficiază de un singur piston, ci de două foarte rezistente, iar capota este foarte grea și stă deschisă cu ajutorul unei simple tije. Greutatea ei e însă semn de tablă bună, cum ar zice un mecanic bătrân. Nu prea vei avea însă de ce s-o ridici, pentru că fiabilitatea modelului îți va oferi puține motive să verifici motorul.

- Advertisement -

Sub capotă, bateria și calculatorul sunt protejate de un heat shield, la fel ca la autoturismele premium, iar spațiul este unul aerisit și foarte ușor accesibil. Un lucru pentru care din nou mecanicul care va face reviziile vă va mulțumi printr-o factură mai mică. Mai puțin de muncă, mai puțini bani lăsați la service.

O experiență plăcută pe 350 de kilometri

Drumul pe care l-am străbătut la volanul modelului lansat în 2019 a avut aproximativ 350 de kilometri. Ceea ce ne-a suprins la început a fost spațiul de la interior. Fără a bombarda cititorii cu cifre despre volumul habitaclului, voi preciza clar că la bord au încăput 4 adulți și un copil, cu tot cu scaun Isofix și bagajele aferente concediului. Așadar, dacă la exterior mașina nu pare un gigant al segmentului, iată că la interior se simte acest avantaj pe care îl are față de competițe.

Un aspect pe care l-am remarcat este faptul că șoferul și pasagerul din dreapta nu-și lovesc coatele pe cotieră, iar asta a părut suficient. Suspensiile sunt de o rigiditate echilibrată, astfel încât te lasă să simți atât drumul, cât și viteza cu care mergi. Pentru pretențioși poate fi un minus. Dacă vorbim însă despre o mașină de familie, atunci putem spune că Ssang Yong Korando ține locul nevestei: adică te face să înțelegi din timp când sari calul, iar asta te poate scuti de cicăleli.

 

Motorul de 1.5 T-GDI de 163 de cai-putere oferă reprize bune de accelerație chiar și încărcată la maximum. Modul Sport, care poate fi accesat printr-un selector situat lângă schimbătorul de viteze, poate ajuta în depășiri, pentru că mai scoate câțiva căluți cu ajutorul cutiei de viteze Aisin de generația a 3-a.

De observat că Ssang Yong are obiceiul de a pune pe mașinile sale atât motoare care și-au demonstrat în timp fiabilitatea, cât și cutii de viteze eficiente. Așadar, proprietarul știe deja pe ce dă banii și ce-l așteaptă pe viitor. Încă o dovadă de onestitate coreeană a mașinii care nu te păcălește. Nici măcar atunci când pleci de la reprezentanță cu un SUV care nu e 4×4, decât dacă optezi pentru asta.

Dacă vrei tracțiune integrală, mai scoți din buzunar puțin peste 1.600 de euro. Versiunea pe benzină are o gardă la sol de 18,7 centimetri, cu vreo 2 centimetri mai înaltă decât cea Diesel. Și chiar dacă ți-ai putea face griji că iarna nu-și va face treaba, află că modul „Snow” ajută SUV-ul să demareze direct în treapta a doua, pentru mai multă aderență. La ce ierni avem în România, dacă nu vrei să faci deszăpeziri cu mașina personală, e suficientă și o tracțiune față. Câștigul vine pe partea de consum.

Noi nu am testat versiunea de pornire de 19.900 de euro, ci una cu dotări suprinzătoare, venite din universul mărcilor premium. Aici aș enumera cruise control adaptiv, bord digital, lumini ambientale 3D în 8 nuanțe, volan încălzit, scaune ventilate și încălzite pe 3 niveluri de intensitate sau priză de 230 V. Un adevărat răsfăț care vine cu doar câteva mii de euro peste prețul de pornire.

Aici intervine cea mai șocantă diferență față de rivalii săi, care oferă toate aceste detalii la un preț care ajunge de multe ori să crească factura de achiziție chiar și cu 50%. Nu există la ora actuală în România un alt SUV de clasă compactă cu un nivel echivalent de echipare și motorizare în același buget.

De aici am ajuns deja la concluzia că modelul Korando nu caută să te ducă de nas. E o mașină destinată unei familii dornice să exploreze și să petreacă timp de calitate fără să facă un sacrificiu financiar enorm. Coreenii de la Ssang Yong au reușit să găsească fix acea categorie de clienți pentru care timpul și momentele petrecute în plimbare valorează mai mult decât notorietatea brandului și părerea celorlați. La bordul lui Korando nu te interesează că vecinul tău a dat dublu pe mașina lui nemțească, însă iarna îi îngheață mâinile pe volan, iar vara pune prosoape pe scaunele din piele, ca să nu se ardă. Tu ești fericit pentru că ai de toate.

Dacă variantele pe motorină sunt ceva mai economice în oraș, motorul „benzinar” 1.5 T-GDI te îmbie să te relaxezi ceva mai mult la volan. În special, dacă optezi pentru tracțiune integrală. Mașina nu se adresează celor care vor să plece primii de la semafor și să intre în depășiri non-stop. Asta, deși motorul și cutia Aisin pot oferi surprize plăcute celor mai sportivi la volan.

Totul costă însă. Korando pe benzină consumă cam 13 litri la suta de kilometri în urban, dar compensează în afara localității, unde poate scoate fără mari eforturi 7,0-7,5 litri pe drumuri naționale sau 9,0 dacă vrei să zbori pe autostradă în limitele legale. Noi am reușit un mixt de 9,0 la sută, și asta pentru că mașina a fost încărcată la maximum cu pasageri și bagaje. Și ca să fim sinceri, am fost și entuziasmați de cei 163 de cai, care par să fi mâncat jăratic.

În București există două showroom-uri unde vă puteți bucura de un drive test, dar și de o configurare a modelului: unul pe Bd. Iuliu Maniu și altul pe Șoseaua Pipera. Și cel mai important de știut este că în acest moment, când clienții sunt nevoiți să aștepte ani de zile pentru a primi mașinile comandate, Sang Yong are ceva pe stoc și se pregătește să mai aducă mașini. Și timpul costă.

Nu uitați să întrebați însă și de noul Korando electric e-motion, care se pregătește de lansarea în Europa și care promite o autonomie de 339 de kilometri! Cel mai probabil, încă o revelație din partea unui producător auto care ține cu casa.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -