joi, februarie 29, 2024
AcasăLumeaAudierea șefului Facebook în parlamentul european: ”Sorry” și de la capăt

Audierea șefului Facebook în parlamentul european: ”Sorry” și de la capăt

-

Parlamentul European l-a lăsat să scape ieftin pe Mark Zuckerberg. Șeful Facebook și-a cerut scuze și a promis îmbunătățiri. Dar doar reguli politice clare pot ține în frâu gigantul online.

A fost un rezultat atât de slab, că îți venea să arunci urlând televizorul pe geam. Parlamentul European s-a arătat penibil de slab la audierea șefului Facebook, Mark Zuckerberg. În loc să-i fie adresate întrebări precise și dure privind abuzul de date, influențarea alegerilor, fake news, bullying și evaziunea fiscală de care este acuzat acest serviciu de Internet, am asistat la o paradă a vanităților. Majoritatea eurodeputaților au irosit timpul prețios cu remarci personale și cu o atitudine de cocoși care se plimbă mândri prin curte. Nu așa se face când o autoritate europeană vrea să-i interogheze pe diverși actori internaționali importanți. Audierea a fost o șansă ratată și un motiv să ne fie rușine de prestația parlamentarilor europeni.

Fondatorul Facebook s-a obișnuit deja demult să-și ceară scuze. În ultimul deceniu, Facebook a devenit un fel de monopol global al schimbului de informații private. Și de fiecare dată când se întâmplă ceva serios, când au loc abuzuri, Mark Zuckerberg se îmbracă la costum și spune repede scuze, nu asta am urmărit. Dă asigurări că lucrurile se vor îmbunătăți. Lasă o impresie de nevinovăție și povestește mereu de începuturile sale modeste în vremea studenției.

- Advertisement -

Dar tipul este demult miliardar și știe foarte bine ce face. Modelul său de afaceri este vânzarea de date personale. Și atunci când dă mereu asigurări că viitoarele abuzuri vor fi evitate trebuie să ne amintim că profiturile Facebook se bazează pe vânzarea de reclame tot mai țintite și mai invazive. Și se mai bazează pe folosirea continuă a datelor unor utilizatori ignoranți și delăsători. În SUA se practică deja utilizarea softurilor de recunoaștere facială fără aprobarea utilizatorului. Posibilitățile sunt nelimitate.

De când s-a aflat că statul chinez lucrează la un sistem totalitar de controlare socio-emoțională a cetățenilor săi prin intermediul Internetului, poate că și ultimul idealist a înțeles că rețelele de socializare pot duce la supravegherea individului, mai rău decât în cele mai groaznice coșmaruri ale lui Orwell.

Mark Zuckerberg a dorit să schimbe sentimentele a milioane de oameni prin afirmația „sfera privată este depășită, este un obiect din trecut”. Și a și reușit parțial. Acum vine însă contralovitura, câțiva ani mai târziu, când ne-am dat seama că sfera privată este de fapt unul din cele mai importante drepturi ale omului în viitor. Și nu putem să o lăsăm la îndemâna unor oameni ca șeful Facebook.

- Advertisement -

Puterea pieței trebuie să se încheie exact aici și să înceapă reglementarea de către politică. Zuckerberg spune că nu e nevoie de prea multe reguli impuse din afară, ca să nu se pună astfel limitări ideilor creative. Dar am văzut unde duce acest trend. I-am lăsat lui Zuckerberg o lesă prea lungă și și-a urmărit fără scrupule doar propriile interese de afaceri.

Legea de bază privind protecția datelor, care intră în vigoare săptămâna aceasta în UE, este un prim pas important. Dar avem nevoie și de alte reguli pentru a ține în frâu concernele de Internet. Când Zuckerberg afirmă că firma sa plătește impozitele legale, el are din păcate dreptate. Pentru că state europene l-au ajutat la cele mai nerușinate manevre de evitare a impozitelor. Un lucru care trebuie să înceteze iar pentru asta e nevoie de legi comunitare.

Dar aici este vorba de mai mult. Este foarte complicat să reglementezi funcționarea rețelelor sociale online. Ele și-au dovedit însă capacitatea explozivă în domeniile social și politic și au arătat cât de tare pot dăuna uneori democrației. Vremea vestului sălbatic pentru Facebook și compania a trecut, chiar dacă Mark Zuckerberg spune atât de des „Sorry”. Acum trebuie să lucrăm la redescoperirea și protecția sferei private.

Barbara Wesel, Deutsche Welle

 

 

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -