Nu va exista niciun război direct Iran – Israel, anticipează profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale care în ultimii ani a prezis cu mare acuratețe evenimente importante din politica mondială. Profesorul îi liniștește pe cei care tind să se lase influențați de știrile panicarde difuzate la posturile TV, arătând că Iranul și-a pierdut prestigiul pe plan regional și acum încearcă doar să salveze aparențele. Regimul fundamentalist de la Teheran n-are puterea și nici aliații necesari ca să se încumete la un război cu Israelul.
După ce IDF (Armata israeliană) a dezmembrat, practic, gruparea teroristă Hezbollah, pe care o susținea și finanța Iranul, regimul teocratic de la Teheran a lansat în noaptea de marți spre miercuri sute de rachete, în două valuri, asupra Israelului. Obiectivul a fost copleșirea sistemului antiaerian și lovirea orașelor israeliene. Atacul a eșuat, cele mai multe dintre rachete fiind distruse. Altele au reușit să lovească unele localități, dar nu a existat nicio victimă, anunță Guvernul de la Ierusalim.
Această izbucnire furioasă a Iranului este, de fapt, o încercare de a salva aparențele, arată profesorul Naumescu. Teheranul n-are nici forța, nici aliații necesari pentru a angaja un război total cu Israel. „Mitul puterii regionale a Iranului este în declin“, arată expertul în relații internaționale.
THIS ISN’T NORMAL.
Every single one of these rockets is meant to kill. pic.twitter.com/VjyQFJ53Tk
— Israel ישראל (@Israel) October 1, 2024
Mai complicate sunt lucrurile în Europa Occidentală, arată Valentin Naumescu. Schimbarea compoziției sociale a popoarelor din vest duce la o retorică furioasă anti-israeliană și chiar antisemită a forțelor de stânga, care mizează în continuare pe voturile însemnatelor minorități musulmane.
Este o schimbare aparent aberantă, știut fiind faptul că încă din Secolul al XIX-lea mișcările marxiste au fost apărătoarele drepturilor evreilor.
Lucrurile s-au schimbat treptat începând cu perioada interbelică și s-au accentuat după Al Doilea Război Mondial. Teoreticienii marxiști reuniți în Școala de la Frankfurt au stabilit că revoluția mondială nu mai poate conta pe clasa muncitoare din Occidentul capitalist. Oamenii începeau, încet-încet, să-și crească nivelul de trai și nu mai erau dispuși să facă moarte de om pentru a instaura comunismul.
Așa s-a decis ca mișcarea de stânga să-și îndrepte atenția către tot felul de grupuri minoritare defavorizate, în rândurile cărora să-și recreeze o bază de mase. În acest fel s-a ajuns, după Al Doilea Război Mondial, ca stânga să mizeze pe minoritățile etnice ori sexuale, pe tot felul de militanți (ecologiștii, pacifiștii etc) și, în ultimele decenii tot mai mult, pe masele de migranți care iau cu asalt Occidentul. Cum majoritatea zdrobitoare a migranților sunt musulmani, așa au ajuns comuniștii și socialiștii să preia retorica favorabilă acestora. În cazul de față, e vorba de o poziție fățiș pro-palestiniană și pro-arabă, anti-israeliană și antisemită.
Mai jos, analiza profesorului Valentin Naumescu.
Valentin Naumescu: „Iranul nu are nici interesul, nici forța, nici susținerea internațională globală sau măcar regională să susțină un război propriu-zis împotriva Israelului. Nu ar sări nimeni de partea lor. Mitul puterii regionale a Iranului este în declin“
„Nu va fi, nici acum, război direct Iran-Israel (în caz că sunteți îngroziți de tirul iranian).
Tirul de rachete balistice iraniene se va încheia curând.
Este doar o formă de „discurs ideologic” frustrat și știrb al regimului de la Teheran, pentru consum intern. Pumnii încasați le-au scos deja dinții din față dar ei tot trebuie să mai zică ceva, altfel își pierd și ultima fărâmă de credibilitate printre ai lor.
Nu va fi un mare război regional în Orientul Mijlociu. Cel puțin nu acum. SUA au dat semnalul convingător că susțin direct și ar acorda un ajutor militar substanțial Israelului, în caz de război.
Iranul nu are nici interesul, nici forța, nici susținerea internațională globală sau măcar regională să susțină un război propriu-zis împotriva Israelului. Nu ar sări nimeni de partea lor. Mitul puterii regionale a Iranului este în declin.
Israelul își va continua așadar ofensiva fermă și eficientă de restaurare a supremației în regiune, amputând tentaculele teroriste (proxy) ale teocrației șiite din Orientul Mijlociu.
În schimb, în presa occidentală cu accente stângiste și tiermondiste se vor auzi în continuare critici furioase la adresa Israelului, apeluri „pacifiste” care îi acoperă indirect pe teroriști și voci manipulate ale propagandei propalestiniene și antisemite (antiisraeliene). Asta nu se va schimba și trebuie să ne obișnuim cu o astfel de opțiune… anti-occidentală chiar în interiorul Occidentului, explicabilă prin schimbarea structurii sociale a multor țări din Vest.“