marți, mai 7, 2024
AcasăNewsArde pădurea amazoniană. Incendiul e vizibil din spaţiul cosmic

Arde pădurea amazoniană. Incendiul e vizibil din spaţiul cosmic

-

Plămânii planetei sunt în flăcări. Pădurea tropicală amazoniană, cel mai bogat ecosistem al lumii, este cuprinsă de un incendiu monstruos, ce este vizibil din spaţiul cosmic. Pădurea amazoniană generează peste 20% din oxigenul planetei.

Autorităţile din Brazilia sunt depăşite de situaţia incendiilor de pădure tropicală. Agenţia Spaţială Braziliană a identificat peste 72 de mii de focare de incendiu în perioada ianuarie – august 2019. Un număr de 9.505 a apărut doar de joia trecută până acum. Este cel mai puternic incendiu de acest fel începând din anul 2013 încoace.

                        VIDEO: Incediile din pădurea amazoniană (sursa: BBC)

- Advertisement -

Flăcările, de o violenţă extremă, au lovit cel mai puternic în partea de pădure localizată în bazinul Amazonului. Cele mai afectate state sunt Mato Grosso şi Para, regiuni predominant agricole, unde au avut loc defrişări masive de pădure. Impactul incendiului este vizibil din spaţiul cosmic.

          Pădurea amazoniană, vedere din spaţiul cosmic (sursa for: google)

Deşi obişnuite sezonului uscat, incendiile care distrug acum pădurea tropicală amazoniană sunt neobişnuit de numeroase şi agresive. Suspecţii principali sunt agricultorii brazilieni, care folosesc tehnica incendierii vegetaţiei, pentru a face loc agriculturii şi a transforma pădurea în loc de păşune pentru animale.

- Advertisement -
Incendii provocate de agricultorii brazilieni, pentru a câştiga teren agricol (sursa foto: google)

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a spus că vinovaţi pentru provocarea incendiilor din pădurea amazoniană ar fi organizaţiile neguvernamentale, ce se ocupă cu protecţia mediului. Aceştia, conform spuselor lui Bolsonaro, au ca unic scop ridiculizarea şi distorsionarea percepţiei opiniei publice asupra încercărilor sale de a proteja pădurea ecuatorială. Întrebat fiind de către jurnalişti dacă are dovezi în sprijinul afirmaţiei sale, preşedintele a făcut trimitere la intuiţia şi logica personale.

Războiul dintre preşedintele Jair Bolsonaro şi organizaţiile de protecţie a mediului nu este unul nou, cei din urmă acuzându-l de grave acte de corupţie la nivel guvernamental. Infracţiunile invocate de ONG-işti ar aduce imense sume de bani în buzunarul preşedintelui, care încurajează şi susţine tăierile masive de pădure ecuatorială amazoniană.

             Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei (sursa foto: google)

Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală a lumii, ocupând o suprafaţă de 5,5 milioane de kilometri pătraţi, pe teritoriul a nouă ţări, fiind cel mai mare plâmân al Pământului. Aici trăiesc peste 2.5 milioane de specii de insecte, zeci de mii de specii de plante şi 200 de specii de păsări şi mamifere.

În contextul accelerării încălzirii globale, dispariţia pădurii tropicale amazoniene ar avea cel puţin două efecte. Primul este dispariţia celui mai mare rezervor de stocare a dioxidului de carbon al Pământului. Al doilea, eliberarea în atmosferă a unei imense cantităţi din aceeaşi substanţă, letală vieţii, rezultată în urma arderii vegetaţiei, consecinţă ce ar ridica semnificativ temperatura la nivel global.

                 Pădurea Amazoniană (sursa foto: google)

Incendiile din Brazilia, în Sud, se combină, în mod nefericit, cu cele din Nord, în Rusia siberiană, unde imense suprafeţe de pădure au fost înghiţite de flăcări.

Să sperăm că nu asistăm la începutul sfârşitului, nu doar pentru milioane de specii de animale şi plante, ci pentru întreaga specie şi civilizaţie umană.

Paul Palencsar este teolog, jurnalist şi realizator de film documentar

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Pădurea ecuatorială e singura care absoarbe dioxidul de carbon, alături de calotele glaciare. E greu să auzi cum suferă Pământul în numele omului, dar omul e vinovat de toate relele actuale. E simplu să pui în corespondență opusul omului simplu. E o formă de protest. Incendiile sunt puse de oameni. Ard copacii ard și sufletele lor. Într-o zi va apare gheața. Un ciclu glaciaționist însramnă 20.000 de ani. Viața va apare iarăși și o vor oamenii din peșteri de la început. Sper să nu se ajungă aici.

    Natura nu poate fi învinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -