Anunț-șoc: „Un milion de români se vor infecta real în această săptămână”. Continuă creșterea fulminantă a îmbolnăvirilor: oficial, 40.018 în 24 de ore

0
989
Octavian P. Jurma estimează că vârful valului 5 al Covid, cu varianta Omicron, va fi atins săptămâna viitoare

România va contoriza în această săptămână (31 ianuarie – 6 februarie) 1.000.000 de oameni real infectați cu Covid, anunță medicul Octavian P. Jurma, ale cărui excelente analize au anticipat până acum cu multă acuratețe evoluția pandemiei în țara noastră. Marți, autoritățile au confirmat predicția făcută în urmă cu o zi de Octavian Jurma: 40.018 cazuri raportate oficial în ultimele 24 de ore de Grupul de Comunicare Strategică – record absolut în țara noastră.

Octavian P. Jurma preconiza luni că marți se vor depăși 40.000 de cazuri confirmate – lucru adeverit, dealtfel. Doctorul spune că trebuie să ne așteptăm ca în această săptămână să avem un vârf de peste 45.000 de cazuri confirmate oficial, numărul de infectări raportate pe săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie urmând să fie de circa 200.000.

Dar, folosind modelele matematice din alte epidemii cu caracteristici asemănătoare, Jurma avertizează că, în realitate, vor fi 1.000.000 de cazuri. Cele confirmate oficial trebuie înmulțite cu 5, deoarece foarte multe persoane îmbolnăvite nu fac un test oficial PCR – fie prin deplasarea la un centru de recoltare unde ești nevoit să plătești, fie prin chemarea ambulanței acasă, fie prin prezentarea la un spital unde să fie făcută o testare gratuită.
Ascensiunea pandemiei se înscrie în scenariul pesimist până acum, remarcă medicul Jurma, care spera ca ritmul de creștere a infectărilor să încetinească. În loc de asta, s-a constatat că acest ritm s-a mărit.

Loviți în plin sunt și copiii, pe care Guvernul Ciucă refuză cu ostentație să-i protejeze pe vârful valului 5 și-i trimite mai departe la școală, unde sunt victime sigure. Cel puțin 20.000 din cele 200.000 de cazuri confirmate oficial în această săptămână vor fi la copii.
Vârful valului 5 – Omicron – e așteptat săptămâna viitoare, adică în intervalul 7-13 februarie.

Prognoza doctorului Octavian P. Jurma pentru evoluția valului 5 al pandemiei

„Astazi am avut un nou debut se saptamana inalt, cu 66% peste debutul saptamanii trecute.

Nu e semn bun, speram sa vad mai degraba un incetinire a ratei de crestere la 35% cat este scenariul optimist pe saptamana curenta.

Asta inseamna ca maine vom incepe saptamana (valorile de marti sunt cele inregistrate luni) cu valori peste 35,000 de cazuri pe zi, poate chiar peste 40,000 si un varf saptamanal in jurul a 45,000 de cazuri pe zi.

In aceasta saptamana vom inregistra peste 200,000 de cazuri noi de COVID-19, ceea ce inseamna ca in realitate 1 milion de romani se vor infecta (la o rata conservatoare de detectie de 1 din 5).

Minim 20,000 dintre acestia vor fi copii, care depind exclusiv de adulti pentru protectia lor.
In grafic aveti si o prognoza mai simpla, respectiv media intervalului de predictie publicat in 2 ianuarie (curba verde punctat). Pana acum media oficiala s-a aliniat bine la prognoza, deci e posibil sa vedem varful valului 5-Omicron saptamana viitoare, daca avem noroc.
Semnul principal al unui debut de faza descendenta este un „lower Monday”, o zi de luni care sa debuteze sub valoarea zilei de luni precedenta. Deci varful se vede mereu doar retroactiv.

Din pacate am depasit 10,000 de internari dintre care 903 la ATI (raportul GCS scade internarile la ATI de parca nu ar fi tot spitalizari).

Aparent Omicron este mult mai blanda pentru ca se raspandeste mult mai repede decat progreseaza boala si valul de internari a ramas si mai mult in urma valului de infectari.
In aceasta saptamana vom depasi totalul zilnic de 15,000 de internati si saptamana viitoare vom atinge sau depasi recordul valului Delta de 20,000 internari.

Din pacate 8% dintre internari sunt minori in valul 5-Omicron, un procent de aproape 3x mai mare decat in valul 4-Delta, ceea ce inseamna ca si internarile la minori vor depasi un total zilnic de 1,000 de copii internati. Evident faptul ca Omicron pune mai multi copii in spital decat Delta nu e tocmai o dovada ca e mult mai blanda.

Chiar daca ni se da de inteles ca spitalizarile sunt de fapt provocate mai ales de Delta (ca doar Omicron e mai blanda), nu exista nici o umbra de indoiala ca Omicron reprezinta deja de saptamana trecuta peste 90% din cazurile secventiate.

Urmeaza asadar ca in urmatoarele 3 saptamani valul 5-Omicron sa loveasca rau spitalele, care se vor umple de romani care s-au lasat convinsi chiar de autoritati ca „Omicron e mult mai blanda”.

Desi mortalitatea in valul 5-Omicron ramane inca marea necunoscuta (saptamana trecuta CNSCBT-INSP a „uitat” sa publice raportul VOC). Am adaugat o prognoza optimista placand de la premisa a unei reduceri cu 50% a mortalitatii la 21 de zile fata de cea mai scazuta mortalitate din valul 4-Delta.

Chiar si asa la maximum de optimism, prognoza nu arata bine cu valori apropiate de varful valului Delta. Chiar daca mortalitatea este cu 75% mai redusa decat in valul Delta tot vom avea peste 250 de decese pe zi la finalul lunii februarie, cand numarul de cazuri ar trebui sa fie in scadere rapida.

Pana la urma si valul 5-Omicron va lasa in urma mai mult de 10,000 decese oficiale, la fel ca toate valurile lasate libere de pana acum.

Iar toate acestea prespun ca BA2 nu va produce si la noi un val de Omicron in valul de Omicron, care sa ne mai ia odata la infectat copiii pe care i-a iertat BA1. Dar despre BA2 vom mai discuta dupa ce apare raportul VOC de saptamana asta sper sa nu il uite iarasi)
––
NOTA: Nu avem nici un raport ca Omicron creste mortalitatea in randul copiilor, chiar daca creste spitalizarile. Pana acum numarul minorilor in ATI ramane mai scazut decat in Delta.
––
PS. Scurtarea carantinei la 5 zile fara test este masura majora de relaxare in varful valului 5 si e o decizie pur politica. Tocmai de aceea e stupid ca nu se face diferenta intre vaccinati si nevaccinati. Este evident ca e nevoie de un test rapid negativ pentru a nu iesi din carantina in perioada infectioasa a bolii, cum face Marea Britanie pentru a permite iesirea dupa 5 zile.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here