Dezastrul lăsat în urmă de Klaus Iohannis este cu mult mai mare decât și-ar fi putut închipui cineva. Alegerile parlamentare din 1 decembrie consfințesc bulgarizarea României: noul Legislativ este atât de divizat, încât efectiv nu poate furniza un Guvern funcțional. Românii trebuie să-și pună centura de siguranță, urmează ani infernali, în care crizei economice provocate de guvernarea coruptă și incompetentă a PSD-PNL i se vor suprapune o teribilă criză politică, disoluția autorității statului (atâta câtă mai era) și imposibilitatea inițierii unor reforme.
În esență, alegerile de la 1 decembrie au dus la formarea a trei mari blocuri plus o „căsuță“ importantă în Parlament.
Cel mai important grup este al extremiștilor, susținuți de Rusia, care au 32% (probabil spre 36% după redistribuire). E vorba de AUR – 18,16%, SOS – 7,62% și POT – 6,28%.
Al doilea grup important este cel al partidelor pro-europene care-și propun deschis reforma și modernizarea statului. Acestea au obținut în final doar 26,51% (posibil spre 30% după redistribuire). E vorba de PNL – 14,39% și USR – 12,12%.
Al treilea bloc e reprezentat de populiștii corupți – PSD, care a obținut singur 22,59% (posibil spre 26% după redistribuire).
Lor li se adaugă un „atom liber“, UDMR, care are 6,46% (posibil 7% după redistribuire).
Niciunul din cele trei mari blocuri nu poate forma majoritate în Parlament și nici Guvernul, chiar dacă ar coopta UDMR într-o coaliție.
Cele trei variante imposibile
În același timp, cele trei tabere sunt atât de opuse ca scopuri propuse, încât cooperarea dintre ele este literalmente imposibilă.
Iată de ce!
1. O coaliție între extremiștii pro-ruși și PSD ar duce la o majoritate lejeră, de aproximativ 60%. Cele două tabere au câteva lucruri în comun, sunt anti-reformiste, iar liderii lor sunt niște populiști fără scrupule.
PSD nu-și poate permite însă asocierea fățișă cu ei (deși i-a susținut tacit să crească, în mod inconștient, în ultimii 3 ani), pentru că ar deveni paria în grupul politic european din care face parte, iar situația a putea lua o turnură catastrofală. Social-democrații au pierdut la urne 8% față de acum 4 ani și 20% față de acum 8 ani. Este semnalul foarte clar că merg direct spre zid dacă mai continuă în ritmul acesta. Conducerea partidului – chiar ineptă și rapace, cum e ea acum – e nevoită să schimbe ceva.
Pentru George Simion, liderul AUR, n-ar fi absolut nicio problemă să intre la guvernare, indiferent de formula în care s-ar face acest lucru. Dar pentru AUR și SOS ar însemna o compromitere fulgerătoare în fața publicului pe care l-au păcălit că sunt partide anti-sistem. Guvernarea alături de PSD ar echivala cu sinuciderea politică, deși pe sub masă toată lumea știe că aceste trei partide s-au potențat și susținut reciproc.
2. O coaliție între extremiștii pro-ruși și blocul partidelor pro-europene este literalmente exclusă. Noii lideri ai PNL (Ilie Bolojan, Ciprian Ciucu, Emil Boc etc.) și ce ai USR (Elena Lasconi, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui etc.) au subliniat acest lucru de mai multe ori în ultima vreme, inclusiv duminică seara, după închiderea votului. Între aceste două tabere este o diferență ideologică și de obiective ireconciliabilă.
3. O coaliție între blocul partidelor pro-europene și populiștii corupți de la PSD ar fi, teoretic, posibilă, dar practic fatală pentru ce a mai rămas din democrația românească. Este evident pentru toată lumea că PSD e o formațiune nereformabilă, un fel de ciumă roșie a politicii românești. Intrarea taberei pro-europene într-o colaborare cu social-democrații n-ar face decât să confirme opiniei publice acuzațiile aduse de extremiști, cum că PNL, USR și PSD sunt fețele aceluiași sistem corupt care a făcut să eșueze statul român.
În plus, este la fel de clar că o alianță PSD-PNL-USR nu va putea reforma statul, stopa corupția, reduce dimensiunile aparatului bugetar, tăia pensiile speciale etc. PSD nu va permite niciodată aceste lucruri.
Iar o guvernare care să băltească în situația de acum ar echivala cu o catastrofă de neimaginat la următoarele alegeri. Pentru că și aici este o chestiune care trebuie menționată: o coaliție PSD-PNL-USR nu va fi stabilă tocmai din cauza obiectivelor diferite ale celor trei partide. PSD va pândi momentul pentru a scăpa de USR de la guvernare, iar în PNL vor exista mari lupte interne cu tabăra anti-reformistă Ciucă-Bode-Rareș Bogdan (care acum a pierdut partida, dar cu siguranță așteaptă să-și ia revanșa).
Turul 2 al alegerilor prezidențiale poate duce la un colaps total al democrației românești
În aceste condiții, turul d2 al alegerilor prezidențiale se anunță deosebit de important. O victorie a bizarului Călin Georgescu, candidatul TikTok venit din vechiul sistem ceaușist și prezentat drept „antisistem“, ar agrava incredibil situația României. Aceasta înseamnă că Rusia ar pune mâna inclusiv pe serviciile secrete și pe direcția politicii externe a țării noastre, după ce a reușit să dinamiteze Parlamentul.
Cu Călin Georgescu președinte, România ar intra pe o pantă la capătul căreia efectiv nu se știe ce ne poate aștepta. Ce se întâmplă în aceste zile în Georgia, unde țara e în pragul revoluției după ce noua Putere pro-rusă a anunțat că renunță la intenția de aderare la UE și a întrerupt orice legături cu Europa, ne poate oferi un preambul la ce s-ar putea întâmpla la noi. Nu trebuie exclusă nici o scoatere a României din UE și din NATO, o lovitură de stat veritabilă ori instaurarea unui regim criminal, care să tindă spre modelul Rusiei lui Putin.
În acest moment, Elena Lasconi pare outsiderul în finala prezidențială. Dacă va reuși, totuși, să câștige Președinția, o așteaptă cel mai greu mandat din istoria post-comunistă a României. Va avea un Parlament fărâmițat, cu perspectiva unui Guvern care în nicio formulă (minoritar sau în variantele prezentate mai sus) nu poate asigura reforma promisă în campania electorală.
O soluție ar fi drumul nou și periculos al alegerilor anticipate. Dar asta ar însemna, efectiv, înscrierea pe culoarul pe care a intrat Bulgaria acum câțiva ani. În țara vecină s-a instaurat exact același haos ca și în România, rușii reușind să dinamiteze scena politică și să facă Bulgaria neguvernabilă la propriu. Vecinii de peste Dunăre au organizat acum cinci săptămâni, pe 27 octombrie, al șaselea rând de alegeri parlamentare din ultimii trei ani!
Moștenirea regimului Iohannis – servicii – PSD: un stat eșuat, care nu se știe cum ar mai putea fi reparat
Concluzionând, abia azi putem contempla, în adevărata sa grozăvie, deșertul atomic lăsat în urmă de Klaus Iohannis. Lovitura de grație pentru democrația românească a fost dată în 2021, când președintele, înțeles pe ascuns cu PSD și disperat să mențină controlul asupra Justiției, a trădat promisiunile făcute timp de 7 ani poporului român și a anulat toate reformele, scoțând USR-ul de la guvernare pentru a-i aduce în loc pe Ciolacu și banda sa.
Mișcarea a asigurat încă trei ani de control pentru sistemul corupt, pentru serviciile secrete și politicienii care au jefuit România cu sălbăticie. Însă prețul a fost uriaș. Statul român s-a prăbușit, pur și simplu. Instituțiile politizate extrem au devenit niște carcase goale, incapabile să asigure funcționarea României.
Acest lucru s-a văzut chiar acum, la alegerile prezidențiale și parlamentare, când atacul hibrid a făcut ca un candidat practic necunoscut, inventat printr-o campanie-fulger pe rețelele de socializare, să intre în finala prezidențială. În același fel, un partid (POT) de care nu auzise nimeni a intrat în Parlament, votat „în orb“ de românii disperați să scape de clasa politică pe care regimul Iohannis și coaliția PSD-PNL au compromis-o total, a intrat în Parlament.
Primul scenariu avansat in articol este si cel mai fezabil. In fond AUR si celelalte grupuscule, pe care le-as numi mai degraba exaltate si cu o viata efemera, sunt rezultatul unei inginerii politco-securistice executate de tehnologii hrebenciucieni ai partidului coruptiei institutionalizate. Astfel de homunculusi creati de alchimistii securisti vedem de peste 30 de ani, exemplul cel mai notoriu fiind Tribunul Vadim – unii din cei mai „demni urmasi ai sai” cum ar fi Olgutza si infractorul Marian Neacsu fiind astazi marimi psdiste. Toate miscarile politice care pareau asa-zis extremiste sau mai populiste decat FSN->PDSR->PSD au fost devorate de tatal lor saturnian : PSMR, PRM, partidele histrionilor Becali si Dan Diaconescu si altii. In situatia actuala ciumatii rosii se afla in fata unor sarcini foarte dificile pentru a putea merge in scenariul mentionat a.i. sa nu se ajunga la „bulgarizare” : anularea alegerilor prezidentiale si relansarea „aromanului” Ciolacu + dizolvarea prin absorbtie a „suveranistilor” intr-un ritm halucinant fata de cazurile mentionate din trecut.
Oricum atat scenariul „Re-pedisizarii suveranistilor” cat si scenariul „bulgar” convin de minune idolului de la Kremlin a partii debile din electoratul romanesc. A inceput haosul in Romania!
Încercați să vedeți partea bună a lucrurilor: Rămânem pe calea Uniunii europene si a NATO, chiar dacă ce e înca si mai rău se întamplă si iese Georgescu preşedinte ( ceea ce nu e de dorit: presedintele e imaginea României. O sa fim priviți de catre lumea civilizată mai rāu ca ungurii şi slovacii, care macar nu au şefi de stat care beau nanocipuri şi vorbesc cu extratereştrii).
O să guverneze PSD şi AUR. Asta au votat Românii. În perfectă cunoştința de cauză.
Imaginati-vă Simion prim ministru, Sosoacă ministra Culturii, aia care zicea ca sunt “mulți țiței în România”, ministra mediului. Aştia suntem.
Acestea sunt rezultatele alegerii unui popor intentionat ținut în disoluție. Niciodată lipsa educației nu va naște altceva decât monstrii sacri. România și romanii , cinic vorbind, își cam merita soarta.
Erata:
Comentariul anterior este cât de cât aiurit, sau întreg aiurit. Expresia
monstrilor sacri în situația actuala este cel puțin penibila.
Mea culpa!
Iohannis, PSD/PNL, Serviciile și Rusia…dar turma!?
Ce mari politicieni mai sunteți voi, inclusiv cel care a scris articolul…numai eroi anonimi pot comenta astfel de aberatii