Să nu ne mai ferim de cuvinte! Chiar dacă sună dur, de câţi ani e nevoie pentru a scoate instituţiile statului din mâinile unor „aparatciki” uitaţi în funcţie de pe vremea lui Pazvante Chiorul, lacomi de funcţii şi de bani, nesătui de onoruri, avizi de glorie şi de plimbări pe banii statului?
Cum să devină România o democraţie funcţională cu un personaj octogenar, ajuns în fruntea unui minister de talia MAE, a cărui singură „calitate” este că a servit cauza tuturor sistemelor: comunist, neocomunist, fesenist, pesedist, habarnist, nihilist etc.?
Actualul ministru de Externe este o catastrofă penală. A sabotat milioane de cetăţeni români la vot şi trage sfori pentru aripa pro-rusă a puterii de la Chişinău, doar două motive pentru care niciun guvern serios nu ar menţine în funcţie o astfel de fosilă bolşevică.
Dar mai există şi un alt motiv, care ţine de lipsa totală de omenie a acestui personaj, de lăcomia sa ordinară: la vârsta lui, ocupă locul pe care l-ar putea deţine mii de oameni mai tineri, mai dinamici şi cu siguranţă mai profesionişti, diplomaţi sau pur şi simplu persoane cu o carieră competentă în spate. Ei nu pot însă accede la o astfel de demnitate din cauză că unul ca Teodor Meleşcanu nu are bunul-simţ să plece la pensia lui de jdemii de euro lunar.
Nu recunoaşte Guvernul Maiei Sandu!
Teodor Meleşcanu a ajuns să fie contrazis de propriul aparat tehnic al ministerului pe care îl conduce în chestiunea recunoaşterii noului Guvern pro-european de la Chişinău, condus de Maia Sandu.
Ministerul Afacerilor Externe arată într-un comunicat de presă că ”într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”. Poziția este similară cu cea a UE și a statelor occidentale care au recunoscut dreptul coaliției PSRM – ACUM de a forma un guvern, în ciuda deciziilor Curții Constituționale a Moldovei.
Poziția de azi a Ministerului român de Externe contrazice poziția exprimată ieri de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, o situație fără precedent în diplomația română în ultimii ani. Luni, Meleșcanu spusese că soluția corectă în Moldova ar fi alegerile anticipate și, când a fost întrebat de ziariști dacă recunoaște guvernul Maia Sandu, s-a eschivat și a spus că în dreptul internațional nu există instituția recunoașterii unui guvern, notează G4Media.ro.
Marele vinovat penal pentru batjocorirea Diasporei la vot
DNA investighează modul în care s-a desfăşurat votul din diaspora la alegerile europarlamentare din 26 mai, când mii de români au stat ore în șir la cozi în fața secțiilor, iar mulți dintre ei nu au putut vota.
Premierul Viorica Dăncilă nu a mişcat un deget până acum împotriva celor responsabili pentru violarea dreptului la vot în Diaspora, ba chiar vrea să-l promoveze în Guvern pe primul ministru de Externe care a dat „cep” atacului la Diaspora, în alegerile prezidenţiale din 2014, Titus Corlăţean.
DNA a început urmărirea penală împotriva lui Corlăţean, dar parlamentarii PSD şi ALDE au votat pentru blocarea anchetei precum zilele trecute în cazul lui Tăriceanu.
Dar marele responsabil pentru haosul din 2014, ca de altfel şi pentru bajocura de la ultimele alegeri europarlamentare din 26 mai, este Teodor Meleşcanu. În 2014, după ce Corlăţean şi-a dat demisia, Meleşcanu a repetat sabotarea votului. Iar luna trecută a făcut la fel cu românii din afara ţării.
Dăncilă se teme să-l scoată din Executiv din cauză că poate pierde susţinerea parlamentarilor PSD şi ALDE şi astfel riscă să cadă propriul Guvern.
La alegerile din 26 mai, când a avut loc și referendumul pe tema justiției, mii de români au stat ore în șir la cozi în fața secțiilor de votare, iar mulți dintre ei nu au putut vota.
Președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu pentru modul în care a fost organizat votul din diaspora. Cei doi au anunțat că nu vor demisiona, pentru că premierul nu le-a cerut acest lucru. Mai mult, Meleșcanu a declarat că nu are ce să își reproșeze și a dat vina pe șeful statului pentru supraaglomerarea secțiilor de vot din cauza referendumului.
E jenantă percepţia: corupţia din RO sprijină corupţia din MD. Oricum, ecoul consternant din Basarabia intră în istorie. Câtă influenţă occidentală e în Revoluţia de la Chişinău, se vede în CV-urile miniştrilor guvernului Maia Sandu: Harvard, UE… De comparat miza pe specialişti cu guvernul Dăncilă.