Pagina de Facebook „Copiii niciodată uitați ai României” (The Never Forgotten Romanian Children), în urma acțiunii voastre, a ajutat peste 1.000 de copii, dați spre adopție în străinătate după 1990, să-și găsească părinții naturali din România. Acest gest mic arată adevărata unire dintre noi.
O poveste de viață spusă cu cuvinte atât de simple:
„Salutări tuturor!
Am fost adoptată din România la vârsta de 2 luni de către o familia minunată din Malta.
M-am născut în Mogoșoaia, județul Ilfov, la data de 24 martie 1991.
Sunt în căutarea mamei mele biologice. Pe atunci se numea Dragomir Georgeta. Din documentele de adopție reiese că la momentul nașterii mele avea în jur de 19 ani și locuia în Mogoșoaia, Șoseaua București – Târgoviște nr. 128, Sectorul Agricol Ilfov.
La adopția mea, mama a fost însoțită de tatăl ei și de surori. Recent am verificat adresa și am contactat autoritățile locale care mi-au confirmat că mama și rudele mele nu mai locuiesc aici și că nu au nicio informație despre adresa lor actuală.
În 2007, familia mea a mai fost căutată la această adresă, dar nu de către mine sau familia mea adoptivă.
Probabil că mai am alți frați sau surori adoptați care încearcă la fel să găsească familia. Găsirea familiei mele înseamnă enorm de mult pentru mine!
Vă rog mult să mă ajutați și să-mi distribuiți anunțul. Vă îmbrățișez pe toți cu drag!”
Acest mesaj emoționant a fost postat pe pagina de Facebook „Copiii niciodată uitați ai României” miercuri 22 septembrie. Până vineri, fusese distribuit de peste 800 de ori, iar 183 de persoane comentaseră la această postare care are 863 de reacții (like-uri).
Pagina a fost înființată de Ileana Cunniffe Băiescu a cărei frați au fost dați spre adopție în străinătate în anul 1990. Timp de două decenii și jumătate și-a căutat frații, iar în urmă cu cinci ani a înființat această pagină, anunță G4Media într-un articol scris pe aceeași temă.
Până acum, a reușit să-și găsească o soră, iar un frate încă îl mai caută. Ileana s-a stabilit în Irlanda și e foarte mulțumită de rezultatele pe care le-a obținut proiectul său.
Un mesaj din Belgia:
„Numele meu românesc a fost Durac Luminița. M-am născut în municipiul Buzău la data de 1 septembrie 1988.
Am fost adoptată la vârsta de doi ani și jumătate, direct de la orfelinat. Nu știu cu exactitate la ce vârstă am fost internată la casa de copii și cât timp am petrecut acolo.
Ca amintire din România, am această eșarfă înflorată. Nu știu dacă a aparținut mamei mele sau mi-a fost dată la plecare de cineva de la orfelinat.
Am ținut-o alături toți acești ani, să îmi amintească neîncetat de meleagurile și rădăcinile mele românești.
Acum sunt în căutarea mamei mele biologice, pe atunci cu numele de familie Durac. Sunt în posesia documentelor mele de adopție, dar din păcate numele mamei mele nu este înregistrat.
O întreagă anchetă socială a fost desfășurată în numele ei, dar alte informații personale, precum vârsta, prenumele, adresa nu sunt menționate.
De aceea apelez cu multă speranță la rețelele de socializare și la această pagină dedicată copiilor adoptați din România.
Poate așa voi reuși și eu să-mi găsesc familia biologică. Vă rog din suflet să distribuiți anunțul meu.
Sper să fie văzut de toate familiile cu numele de Durac, oriunde s-ar afla în țară sau străinătate. Apreciez foarte mult orice ajutor, susținere și gânduri frumoase!”
Acest mesaj a fost postat în data de 14 ianuarie 2020, are 1.500 de distribuiri, 237 de comentarii și peste 1.000 de reacții.
Imediat după prăbușirea regimului comunist, mai multe filme documentare despre condițiile inumane de viață din orfelinatele românești au fost difuzate de televiziunile occidentale. S-a creat un val de emoție și solidaritate cu copiii orfani ai României. Pentru a rezolva o problemă de viață și de moarte, statul român a aprobat adopțiile internaționale pentru copiii din orfelinate, dar și a celor proveniți din familii fără posibilități materiale.
VIDEO. Documentar din anii ’90 realizat de ITN din Marea Britanie despre copiii orfani ai României.
Mai multe mii de copii români au luat drumul străinătății, fiind salvați de la un tratament brutal, de la boli și foamete. Au fost ani cumpliți. Astfel s-a născut această generație de copii ajunși la maturitate care descoperă România și își caută părinții naturali și rudele aici în țară.
„Neoficial, cifrele vechiculate de unii dintre foştii directori ai Oficiului Român pentru Adopţii arată că, în perioada 1990-2001, au fost adoptaţi în străinătate peste 30.000 de copii”, se arată într-un articol Digi 24.
Adopțiile internaționale au fost interzise prin lege în anul 2004 ca o condiție a aderării noastre la Uniunea Europeană.Pentru a fi admiși, România trebuia să dovedească faptul că se poate îngriji de copiii săi.
Te rugăm, cu ocazia sărbătoririi unirii dintre Moldova și Țara Românească, 24 ianuarie 1859, intră pe pagina de Facebook „Copiii niciodată uitați ai României” și distribuie un mesaj al celor care-și caută părinții din țară.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Ura împotriva Prințesei Meghan nu are limite. Titlul „Ducesă de Sussex”, contestat. 10 motive pentru care nu e iubită
* VIDEO. Răzbunarea, arma prostului. Mașina unui polițist de la circulație, incendiată de un șofer rămas fără carnet
* VIDEO. Un bărbat și câinele său, salvați de pompieri dintr-un lac înghețat. Imagini tulburătoare
* Adevărul despre Bucovina de Nord și motivul crizei diplomatice declanșate de Zelenski
* 50 de români, în epicentrul epidemiei de gripă! Filarmonica din Timișoara a concertat în Wuhan, orașul închis