Nati Meir, fost deputat PRM, fugar condamnat la 11 ani de închisoare, a fost adus vineri în ţară, cu avionul de Atena, după ce autorităţile judiciare din Grecia au aprobat cererea privind extrădarea sa. Găsit vinocat pentru săvârşirea a 7 infracţiuni de înşelăciune, trafic de influenţă şi luare de mită, Nati Meir se ascundea în insula Rhodos.
Dat în urmărire internațională în urmă cu aproape în ianuarie 2019, Nati Meir (69 de ani) a ajuns sub escortă la Aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni. El va fi plasat în detenţie, cu un prim „stagiu” la Penitenciarul Rahova, pentru perioada de carantină de 21 de zile.
Ministerul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), anunțase săptămâna trecută că justiția din Grecia a aprobat definitiv predarea lui Nati Meir, care fusese condamnat în România la 11 ani de închisoare – sentință definitivă.
Ministerul Justiției a comunicat: „În urma localizării persoanei condamnate în Grecia (Rhodos), la data de 4 noiembrie 2024, autoritățile române au transmis către autoritățile elene mandatul european de arestare și hotărârile judecătorești pronunțate în cauză. De asemenea, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a furnizat informații privind condițiile de detenție de care ar beneficia în cazul predării sale în România. Instanța competentă din Grecia a fost Curtea Dodecaneză de Apel”.
Nati Meir a fost dat în urmărire internațională în urmă cu aproape 6 ani. Pe 29 ianuarie 2019, pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare, pe baza unei sentințe penale definitive dată de Judecătoria Brașov în 2017. Fostul deputat PRM primise 11 ani de închisoare pentru săvârșirea a 7 infracțiuni de înșelăciune, trafic de influență și luare de mită.
Nati Meir are 5 copii: 4 din prima căsătorie, unul din cea de-a doua.
Inginer și infractor în Israel, deputat și infractor în România
Nati Meir s-a născut pe 23 mai 1955, în orașul israelian Afula, la câțiva kilometri sud de Nazaret.
Părinții săi erau emigranți din România. Mama sa provenea din orașul Tulcea, iar tatăl său, Iulius Meir, s-a născut în satul Bucium, comuna Valea Ursului, județul Neamț, în anul 1917, dar a trăit în orașul Roman până la emigrarea în Israel.
Nati Meir a absolvit Facultatea de Matematică și Facultatea de Inginerie de Mașini din Beer Sheva (Israel), obținând în anul 1980 diploma de inginer mașini-matematică.
A lucrat ca profesor de matematică și ofițer în armata israeliană. A ieșit pentru prima dată din Israel în anul 1996, când avea 41 de ani. A vizitat mai întâi Germania, apoi a venit în România, țara de origine a părinților săi.
Nati Meir a obținut cetățenia română în anul 1999.
Patru ani mai târziu, în noiembrie 2003, a fost numit în funcția de consilier pentru probleme de politică externă al președintelui Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor – o mișcare prin care liderul naționalist/extremist (azi i s-ar spune „suveranist”) a încercat să scape de etichetele de „antisemit” și „xenofob”.
În 2004, Nati Meir a candidat pe lista PRM și a fost ales deputat de Tulcea. N-a durat însă mult până când s-a certat cu C. V. Tudor, devenind parlamentar independent (cu o escală efemeră, de două săptămâni, în Partidul Democrat – PD).
Cei 4 ani de deputăție nu l-au făcut să devină un om cinstit, dimpotrivă. Nati Meir își „făcuse mâna” încă din Israel, unde, în anii 1985–1987, Tribunalul din Tel Aviv l-a găsit vinovat de 80 de cazuri de escrocherie și l-a condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare.
Pe 10 noiembrie 2003, Tribunalul din Haifa l-a găsit vinovat de escrocherii făcute în anii 1993–1995 și falsificări de sentințe date de alte instanțe de judecată. Verdictul: 3 ani de închisoare cu suspendare și o amendă de un milion de șekeli, redusă în apel la 500.000 de șekeli.
Ulterior, Nati Meir și-a mutat combinațiile infracționale în România. Urmărit penal în mai multe dosare, el a primit o sentnță definitivă de 11 ani cu executare, dar, ca mulți alții ca el, a fugit din țară înainte de a fi încarcerat.
El mai executase o pedeapsă cu închisoarea în România și n-a vrut să revină după gratii. Exact acolo a ajuns astăzi!