vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăIstorieSERIAL: "Sfârșitul Ceaușeștilor" (48) / Lovitura de stat a generalului Stănculescu

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (48) / Lovitura de stat a generalului Stănculescu

-

În timp ce Nicolae Ceauşescu primea confirmarea membrilor CPEx că vor lupta “până la capăt” alături de el, generalul Victor Stănculescu oprea trupele care – la ordinul anterior al lui Milea – veneau să facă prăpăd în Bucureşti. Se desăvârșea lovitura de stat. Fragment din volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor”.

Momentul deposedării lui Ceauşescu de putere, de către generalul Victor Atanasie Stănculescu (abia numit ministru al Apărării), este relatat de istoricul Alex Mihai Stoenescu.

“Stănculescu emite ordinul de la ora 10.07: RONDOUL – indicativul personal al ministrului Milea. Stănculescu transmite prin căpitanul Tufan, aflat la etajul 6 al clădirii, ca şi când Milea trăieşte. Ordinul este ca trupele să se întoarcă în cazărmi, iar dacă se întâlnesc cu oamenii, să parlamenteze. Este momentul în care civilii se urcă pe tancuri. Stănculescu trimite spre cazarmă inclusiv TAB-urile din Piaţa Palatului, în timp ce grupa operativă de la etajul 1 le cerea să vină TAB-urile. De la 10.07 până la 10.40, Stănculescu repetă ordinele de întoarcere în cazărmi. Aşa s-a putut intra în Piaţă: pentru că TAB-urile plecaseră în urma acelor mesaje repetate transmise de Stănculescu. Acesta a fost momentul în care Stănculescu a iniţiat lovitura de stat. Ceauşescu i-a spus: «Mergi şi opriţi!», iar el a dat ordin ca militarii să nu tragă, să colaboreze.”

Acţiunea lui Stănculescu fusese precedată de una similară, dar discretă, a generalului Iulian Vlad. Acesta retrăsese din dispozitivul de apărare al Palatului, între orele 7.00 şi 8.30, aproape 2.000 de ofiţeri, subofiţeri şi elevi din efectivele Securităţii. Mai întâi i-a dat ordin colonelului Răbăcel, şeful Statului Major al Şcolii de Securitate de la Băneasa, să îmbarce efectivele şi să le ducă în cazarmă. Apoi i-a ordonat colonelului Pavelescu, şeful Statului Major al Trupelor de Securitate, să retragă efectivele brigăzii de la Direcţia a V-a. Spre 8.30, după mini-şedinţa CPEx din “săliţă”, generalul Vlad i-a dat ordin colonelului Ardeleanu să retragă trupele USLA. Rămăseseră pe poziţie doar cei care asigurau paza în interiorul clădirii. Aceştia aparţineau Direcţiei a V-a.

- Advertisement -

Aşa a fost posibil ca manifestanţii să ajungă până lângă zidurile palatului, să arunce cu pietre spre balcon şi să ia cu asalt reduta puterii.

Ordine executate pe dos

După lovitura de stat dată de Stănculescu, Ceauşescu avea să mai reziste două ore în sediul CC. După şedinţa CPEx, el intenţionase să preia conducerea Armatei, însă directorul Cancelariei, Silviu Curticeanu, nu a mai apucat să scrie decretul.

La ora 10.59 a fost transmis la Radio şi la Televiziune comunicatul despre moartea lui Milea. Cu o oră mai devreme decât ordonase Ceauşescu…

- Advertisement -

Puţin după ora 11.00, Ceauşescu constată că ordinele date de el sunt executate exact pe dos. În loc ca Piaţa Palatului să se golească de manifestanţi, ea se umple. În loc ca trupele să vină în centrul Capitalei, ele sunt retrase în cazărmi.

Se strânge laţul. Clădirea CC nu mai e sigură, pentru că gărzile slăbiseră paza, iar Piaţa Palatului geme de oameni furioși. Lucrurile se complică şi mai mult în reduta puterii lui Ceauşescu. Dictatorul ia decizii pripite, se simte sabotat şi îşi încearcă apropiaţii, doar-doar i-o depista pe trădători.

Subsolul blocat, TAB-urile retrase… Să vină elicopterul!

Istoricul Alex Mihai Stoenescu descrie finalul epopeii din CC.

“După ora 10.00, Ceauşescu ceruse de trei ori să părăsească sediul. Prima solicitare a fost să fie scos prin subsol, însă cei de la Direcţia a V-a au spus că traseul nu este operaţional, că tunelurile sunt blocate. A cerut apoi ca maşina să vină la scară. Generalul Marin Neagoe, şeful pazei preşedintelui, i-a spus să nu iasă, că strada e plină de muncitori. Era pe la 10.30. Încăpăţânat, Ceauşescu i-a ordonat generalului Eftimescu, care era şeful grupei operative la etajul 1, să-i organizeze evacuarea cu forţe militare. TAB-urile ar fi trebuit să fie în Piaţă, dar fuseseră trimise de Stănculescu spre cazarmă. Trebuia să vină cu chepengurile deschise, astfel încât Ceauşeştii să iasă pe uşa CC şi să intre direct în ele. Urma ca TAB-urile să plece în forţă, trăgând foc, chiar omorând oameni. Cu TAB-urile astea avea de gând să ajungă la Snagov. A fost planul lui Eftimescu. În urma acestor eşecuri de a-l evacua, s-a mers pe varianta cu elicopterul. Stănculescu a luat legătura cu generalul Iosif Rus, şeful Aviaţiei Militare, şi i-a cerut elicoptere. Stănculescu se înţelesese cu Neagoe. Au chemat două elicoptere, indicându-le să aterizeze pe acoperişul clădirii.” (Generalul Nicolae Eftimescu era prim-adjunctul şefului Marelui Stat Major al Armatei Române, generalul Ştefan Guşă.)

Nicolae Ceauşescu constată că nu mai conduce el, ci altcineva. Cineva care, deocamdată, nu-şi arată faţa. “Cel mai iubit u al poporului” trebuie să-şi părăsească palatul. Nu şi poporul, nu, asta nu!… Poporului trebuie să-i vorbească, să-i spună că e lovitură de stat…

Disperat, apelează la “arma populară”: încearcă să se adreseze mulţimii.

– Va urma –

Dacă doriți cărțile lui Grigore Cartianu despre evenimentele din decembrie 1989, le puteți comanda pe E-Mag:

  • „Sfârșitul Ceaușeștilor” – https://www.emag.ro/sfarsitul-ceausestilor-grigore-cartianu-adv973-539-244-1/pd/EG9450BBM/
  • „Crimele Revoluției” – https://www.emag.ro/crimele-revolutiei-grigore-cartianu-biblioteca-adevarul-544-de-pagini-cr-03/pd/DFNNQ8BBM/
  • „Teroriștii printre noi” – https://www.emag.ro/teroristii-printre-noi-grigore-cartianu-528-de-pagini-cr-04/pd/DVP6R8BBM/
  • „Cartea Revoluției” – https://www.emag.ro/cartea-revolutiei-biblioteca-adevarul-grigore-cartianu-1008-pagini-cr-01/pd/DGVZV6BBM/

Pentru toate cele 10 cărți ale lui Grigore Cartianu și DVD-ul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, scrieți-ne pe e-mail la adresa: redactia@ziaristii.com și le veți primi prin poștă sau curier.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

SERIALUL „SFÂRȘITUL CEAUȘEȘTILOR”

EPISODUL 47. „Luptăm, tovarășe secretar general! Până la capăt”

EPISODUL 46. Ceaușescu voia o represiune ca în Piața Tienanmen

EPISODUL 45. Nicolcioiu şi banii din Iran

EPISODUL 44. „Trădare la Armată, trădare la Cancelarie!”

EPISODUL 43. Fuga din Securitate a clanului Stănculescu

EPISODUL 42. „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

EPISODUL 41. Ghipsul de 8 ore al generalului Stănculescu

EPISODUL 40. Șobolanii părăsesc corabia

EPISODUL 39. Variantele morții lui Milea

EPISODUL 38. Suspiciunea soţiei lui Milea

EPISODUL 37. Șocul lui Ceaușescu: „Milea a trădat!”

EPISODUL 36. Moartea lui Milea

EPISODUL 35. Planul de la ora 3

EPISODUL 34. Ultima noapte în Palat

EPISODUL 33. Moartea bate la ușă

EPISODUL 32. Agenţi care pentru o ţuică îşi trădează ţara

EPISODUL 31. Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu (VIDEO)

EPISODUL 30. 21 decembrie: mitingul fatal

EPISODUL 29. Aici, Radio Europa Liberă!

EPISODUL 28. Pe culmile disperării (VIDEO)

EPISODUL 27. Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

EPISODUL 26. Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

EPISODUL 25. Mințit și în Iran

EPISODUL 24. Ultima vizită. La Teheran

EPISODUL 23. O stenogramă pierdută

EPISODUL 22. 1945 – un fals moment de vitejie

EPISODUL 21. „Nu renunţaţi, tovarăşe secretar general!”

EPISODUL 20. „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”

EPISODUL 19. Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara

EPISODUL 18. O țară liberă, dar sub ocupație sovietică

EPISODUL 17. Asaltul tăcut al turiștilor sovietici

EPISODUL 16. Ultima vânătoare: măcel la fazani

EPISODUL 15. Lovitura-șoc dată lui Ceaușescu: fuga Nadiei

EPISODUL 14. Se strânge lațul: „agenturile” intră în acțiune

EPISODUL 13: Mari fricțiuni între semnatarii „Scrisorii celor 6”

EPISODUL 12. „Scrisoarea celor 6”: Poștașul vine de la Moscova

EPIDODUL 11. Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest

EPISODUL 10. Bătrânul KGB-ist și tânărul KGB-ist

EPISODUL 9. FSN era pregătit să proclame “victoria revoluției” în 1987!

EPISODUL 8. Măgureanu îl pregătea pe Iliescu din 1974. Sub umbrelă sovietică…

EPISODUL 7: Comploturile anti-Ceaușescu

EPISODUL 6: Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov

EPISODUL 5. Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”

EPISODUL 4. Gorbaciov către Ceaușescu: „Să trăim noi până atunci!”

EPISODUL 3. „Să se retragă trupele sovietice din Cehoslovacia!”

EPISODUL 2. Întâlnirea de la Malta

EPISODUL 1. „Salvează-te, Nicule! Retrage-te pe motiv de boală şi pune-l în locul tău pe Iliescu, că oricum el este desemnat să vină!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -