Ședința PNL în care s-a decis alcătuirea Guvernului cu PSD a semănat, ca stil, cu Congresul în care a fost ales Florin Cîțu, cu o forțare peste limite a procesului democratic. La fel ca și pe 25 septembrie, presiunile președintelui Klaus Iohannis au prevalat, iar voința participanților la discuții a fost eclipsată. Au fost scene penibile, a relatat miercuri seara, la Realitatea Plus, Ludovic Orban – ex-președintele PNL care, la ședință, a militat deschis contra alianței. Acesta spune că vorbitorii împotriva alianței cu PSD au fost mult mai mulți decât cei în favoarea ei.
S-a încercat de mai multe ori să se supună la vot deschis, dar nu puteau fi numărate voturile „pentru“ deoarece unii, fiindu-le rușine, ridicau mâna doar la nivelul scaunului, să nu se vadă, dar ca să poată justifica ulterior, în fața lui Iohannis, că ei au votat.
Alți membri ai Biroului Politic Național n-au votat deloc, dar au fost trecuți la „pentru“ guvernarea cu PSD. După spusele lui Ludovic Orban, numărul acestora a fost foarte mare, printre cei care s-au abținut numărându-se Cîțu (președintele PNL), Vîlceanu (Gorj), Vela (Caraș-Severin), Muraru (Iași), Stângă (Galați) și Știrbu (Olt). Cu toții au fost consemnați la „pentru“, deși mulți primiseră mandat ferm, de la filialele județene, să voteze contra alianței cu PSD.
Finalmente, scorul consemnat a fost 48-22 în favoarea unui Guvern cu social-democrații. Votul a fost unul dubios. Propunerea orădenilor lui Ilie Bolojan ca fiecare delegat din sală să-și exprime opinia pe rând, nominal, iar votul său să fie consemnat pentru a rămâne scris pentru istorie, a fost respinsă de cei care împingeau partidul spre PSD, la ordinele lui Iohannis, dar fără să aibă curajul să-și și asume ceea ce făceau.
Ludovic Orban despre ședința în care PNL a votat să facă Guvern cu PSD
„Cei care au vorbit în favoarea alianței cu PSD nu au fost foarte mulți. Cîțu nu a făcut o pledoarie pro-PSD. A făcut Bușoi, care a mai fost în USL, el e cu PSD-ul bine mersi. În general, așa, Bușoi are o capacitate de a-și forma relații trecând de granițele partidului, relații care nu sunt numai politice și personale… Marea majoritate a celor care au luat cuvântul au vorbit împotriva alianței cu PSD. Și, în mod paradoxal, oameni care au vorbit împotriva alianței cu PSD, fie au votat pentru, fie n-au votat deloc!
În mod normal, când supui la vot o propunere, trebuie să întrebi cine este pentru. Așa e la Parlament, la orice Consiliu Local, la orice for deliberativ în care deciziile se iau prin majoritate. În sală, după numărătoarea mea, erau prezenți 68 de membri ai BPN și pentru ca propunerea să întrunească numărul de voruri necesar, ar fi trebuit să fie 35 de voturi pentru.
S-a supus la vot propunerea lui Cîțu de începere a negocierilor cu PSD, așa a spus prima oară, a fost un val de critici, deja începuseră, mă rog, să continue negocierile cu PSD pentru formarea unei majorități parlamentare. Asta s-a supus la vot, cand s-a întrebat cine e pentru, s-au ridicat mâini… dar scaunele erau la nivelul capului și unii care stăteau așa, în bănci, dar ridicau mâinile ca să nu se vadă peste scaun…
Deci, nu au fost 35 de voturi pentru. S-a renunțat la numărarea voturilor, aceasta s-a făcut de secretarul general, Dan Vîlceanu, și a zis că e mai simplu să numărăm voturile împotrivă. S-a pus întrebarea «cine e împotrivă?». S-au ridicat mâinile, bineînțeles că au început protestele din partea colegilor care vor să fie respectate regulile democratice și prevederile statutare. S-a cerut numărarea voturilor pentru, s-a refuzat să se supună iar la vot cine este pentru. S-a insistat să se voteze împotrivă, spunându-se că cine nu votează împotrivă i se calculează votul ca fiind pentru!
Au fost foarte mulți oameni care nu au votat deloc. Eu nu l-am văzut pe Muraru să voteze, președintele PNL Iași, care avea mandat de la organizație să voteze împotrivă. Nu l-am văzut să voteze pe președintele PNL Galați, nu l-am văzut să voteze pe președintele de la Caraș Severin, pe Marcel Vela. Deci, sunt oameni care nu au votat. Știrbu, de la Olt. Și li s-a socotit votul ca fiind pentru. Nu au fost voturi pentru, voturile pentru sunt când omul ridică mâna și-și asumă.
Ce este interesant este că primarul nostru de Oradea, Florin Birta, a propus să se facă vot nominal și să se consemneze votul fiecăruia astfel încât să rămână în istoria partidului numele fiecărei persoane care a votat pentru, contra sau care s-a abținut. S-a refuzat această propunere, ăsta era votul normal și firesc. O astfel de decizie te afectează negativ pe termen lung și trebuie să știe tot partidul cine a votat pentru alianța cu PSD.
Cîțu nu a votat, dar i s-a pus votul pentru, Vîlceanu nu a votat. Vîlceanu a avut mandat din partea organizației, luat în unanimitate de la Gorj, să voteze împotriva alianței cu PSD.“
Încolonați-vă și mergeți ca pro știi după Grivei, că vă duce el unde trebuie 😂😂😂😂
Pentru Sosoaca nu ati facut un minister? Nenorocitilor. V-ati aliat cu cei care au distrus Romania. Nenorocitilor.
Acum puteti fura impreuna. Poporul ala de prosti nu mai are nici o scapare.