vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsCroația, ultima sosită în UE, ar putea intra în Schengen înaintea României...

Croația, ultima sosită în UE, ar putea intra în Schengen înaintea României și Bulgariei! Avantaje: turismul prosper și absența granițelor generatoare de imigrație

-

Croația va fi scoasă din “pachetul” cu România și Bulgaria la analizarea solicitărilor de a intra în spațiul de liberă circulație Schengen, relatează joi presa croată, preluată de G4Media. Statul ex-iugoslav, cel mai nou membru al UE, ar putea fi băgat în Schengen, în timp ce România și Bulgaria rămân în continuare în afară.

Croația a devenit membră a Uniunii Europene la 1 iulie 2013, cu 6 ani și jumătate mai târziu decât România și Bulgaria (1 ianuarie 2007).

Croația a îndeplinit condițiile tehnice pentru includerea în Schengen, la fel cum au făcut-o și România și Bulgaria de foarte mulți ani. Acum e așteptată doar o decizie politică unanimă favorabilă aderării croaților – lucru care nu s-a petrecut până acum în cazul celorlalte două țări.

Spațiul Schengen cuprinde 26 de țări, în interiorul acestora nefiind nevoie să se prezinte la graniță pașapoartele și neaplicându-se nici alte forme de control sau vamă.

Cel mai probabil, scrie presa croată, aderarea Croației la Schengen va fi inclusă pe agenda Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate lui 2021, odată cu preluarea președinției de către Slovenia.

- Advertisement -

Croația ar avea două mari avantaje față de România și Bulgaria: nu are granițe aflate sub asaltul migranților ilegali și dispune de o industrie turistică foarte dezvoltată.

Intrarea României și Bulgariei în Schengen ar însemna că această organizație ar avea graniță terestră directă cu Turcia. Cum în Schengen nu mai sunt granițe interioare, imigranții ar avea cale liberă către țările occidentale unde vor să ajungă. În ce privește turismul, Croația este o destinație de vacanță preferată pentru italieni, sloveni, cehi și alți cetățeni ai UE. Intrarea în Schengen le-ar simplifica acestora călătoriile.

2 COMENTARII

  1. Reforma instituțională pe interior cuprinde nu numai devalizările sistematice aferente economiei României ci și reforma simplă a granițelor. Luați modelul de la Republica Muntenegru. Nu amânați discuțiile.

    PNL 1875

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -