vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăPoliticăPlanul lui Klaus Iohannis: referendum pentru justiție în ziua alegerilor europarlamentare. PSD...

Planul lui Klaus Iohannis: referendum pentru justiție în ziua alegerilor europarlamentare. PSD şi ALDE încearcă să-l blocheze printr-o lege ticăloasă

-

Klaus Iohannis intenționează să anunțe organizarea referendumului pe teme de justiție în ziua de duminică, 26 mai, simultan cu alegerile europarlamentare. Conform unor surse credibile, președintele s-a consultat cu consilierii săi pe acest subiect, iar decizia pare a fi fost luată.

Argumentul principal pentru această soluție: creșterea spectaculoasă a participării la vot, pentru alegerile europarlamentare, dacă referendumul va fi organizat în aceeași zi.

PSD și ALDE au intuit mutarea președintelui și au modificat în mare grabă, spre finalul anului trecut, legea alegerilor europarlamentare. Majoritatea parlamentară a introdus în lege o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

- Advertisement -

Coadă de topor: Marton Arpad

E drept, PSD și ALDE erau avertizate de intențiile lui Klaus Iohannis de a consulta populația pe această temă, dat fiind că, formal, procedurile pentru organizarea unui referendum privind Justiția au fost declanșate în ianuarie 2017.
În septembrie anul trecut, 36 de senatori PSD și unul de la ALDE au depus în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a mai multor legi electorale, inclusiv legea privind alegerile europarlamentare. În forma inițiatorilor, nu exista interdicția de a organiza un referendum în ziua scrutinului pentru Parlamentul European. Ea nu a apărut nici în forma legii adoptată de Senat, prima Cameră sesizată, informează G4Media.ro.

Modificarea a fost adusă în Comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost Marton Arpad, deputat UDMR. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel: „La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: <<(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol, în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local”.

Lege trimisă la Cotroceni în ajunul Anului Nou

Trei săptămâni mai târziu, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, forul decizional, cu doar zece abțineri, toate partidele votând în favoarea actului normativ.

Nefiind atacată de nimeni la Curtea Constituțională, pe 29 decembrie legea a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Actul normativ se află încă la Palatul Cotroceni. Şeful statului mai are la dispoziție câteva zile (din termenul de 20 de zile) pentru lua o decizie: retrimiterea legii în Parlament pentru reexaminare, sesizarea Curții Constituționale sau trimiterea la Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

- Advertisement -

Klaus Iohannis o va ataca sigur la Curtea Constituțională, dat fiind că precedentele sunt în favoarea sa. În anul 2007, CCR s-a pronunțat de două ori asupra unor tentative ale PSD de a interzice organizarea unui referendum în aceeași zi cu orice alt tip de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare. CCR a statuat clar că astfel de dispoziții „limitează sau îngrădesc dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea”. Curtea a declarat atunci neconstituționale modificările aduse legii referendumului.

Planul B: tragerea de timp

Chiar dacă între timp componența Curții Constituționale s-a modificat semnificativ, ar fi aberant ca, la distanță de 12 ani, ceea ce a fost atunci neconstituțional să devină acum constituțional. Ar fi un semnal catastrofal, care ar transforma Constituția într-o bucată de cauciuc.

În caz că o asemenea anomalie ar deveni totuşi realitate, Klaus Iohannis are şi o variantă de rezervă: ar putea „trage de timp”, prin folosirea tuturor pârghiilor legale (trimitere la CCR, retrimitere în Parlament, retrimitere la CCR), astfel încât legea să nu intre în vigoare înainte de 26 mai.

CITIŢI ŞI:

USR şi PLUS vor avea listă comună de candidați la europarlamentare. Cioloş confirmă înțelegerea. Obiectivul nedeclarat: locul 1, peste PNL si PSD!

Crin Antonescu, părinte-fondator al odioasei USL (PSD-PNL): „Nu am de luat de la nimeni lecții de anti-pesedism. Eu am produs daune PSD-ului”

Tudorel Toader zice că nu din cauza lui sunt omorâți și violați românii. Ministrul e mincinos și laș: recursul compensatoriu a fost impus de guvernarea PSD-ALDE, din care face parte!

7 COMENTARII

  1. Pentru a organiza un referendum, trebuie să fii în stare să … formulezi o întrebare. Aceasta este o sarcină cu mult peste puterile plăvanului de la Cotroceni și ale echipei sale.

    Hai, veniți și voi cu chestii mai serioase, realizabile măcar 😉

  2. ASTA NU INTELEG ROMANI;” Partidul caută puterea în întregime pentru binele său. Nu suntem interesaţi de binele altora; suntem interesaţi doar de putere, putere pură. Ce putere pură înseamnă că vei înţelege în prezent. Suntem diferiţi de oligarhii trecutului în care ştim ce facem. Toţi ceilalţi, chiar şi cei care se semănau cu noi, erau laşi şi ipocriţi. Naziştii germani şi comuniştii ruşi au venit foarte aproape de noi în metodele lor, dar n-au avut niciodată curajul să-şi recunoască propriile motive. Ei s-au prefăcut, poate chiar au crezut, că au luat puterea fără voie şi pentru un timp limitat, şi că chiar după colţ acolo se află un paradis în care fiinţele umane ar fi libere şi egale. Noi nu suntem aşa. Ştim că nimeni nu-şi ia puterea cu intenţia de a-l renunţa. Puterea nu este un mijloc; acesta este un sfârşit. Unul nu stabilește o dictatură pentru a proteja o revoluție; unul face revoluția pentru a stabili dictatura. Obiectul persecuţiei este persecuţie. Obiectul torturii este tortura. Obiectul puterii este puterea.”
    “The Party seeks power entirely for its own sake. We are not interested in the good of others; we are interested solely in power, pure power. What pure power means you will understand presently. We are different from the oligarchies of the past in that we know what we are doing. All the others, even those who resembled ourselves, were cowards and hypocrites. The German Nazis and the Russian Communists came very close to us in their methods, but they never had the courage to recognize their own motives. They pretended, perhaps they even believed, that they had seized power unwillingly and for a limited time, and that just around the corner there lay a paradise where human beings would be free and equal. We are not like that. We know what no one ever seizes power with the intention of relinquishing it. Power is not a means; it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship. The object of persecution is persecution. The object of torture is torture. The object of power is power.” 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -