Uniunea Europeană pregăteşte posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Acordul Brexit elaborat de Bruxelles cu Guvernul Theresa May riscă să fie respins de Parlamentul britanic, afirmă surse citate de ziarul The Guardian.
Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum de Bruxelles foarte improbabil din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor. Bruxellesul aşteaptă din partea Londrei în următoarele săptămâni o cerere oficială de prelungire a Articolului 50 al Tratatului UE.
După primirea solicitării formale, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar urma să convoace un summit european special, relatează Mediafax.
Economia Marii Britanii riscă să fie afectată mai grav decât în timpul crizei financiare în cazul în care retragerea ţării din Uniunea Europeană se va produce „în mod dezordonat”, avertiza recent Banca Angliei.
Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a subliniat că este determinată să obţină adoptarea în parlament a acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.
Acordul riscă să fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel că Marea Britanie ar putea fi nevoită să se retragă din UE fără niciun acord, ori ar avea ca opţiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amânarea Brexit.
Emigranţii din UK, printre ei peste 500.000 de români, depind de soarta acordului Brexit. Românii ca de altfel majoritatea emigranţilor care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie îşi doresc revenirea la situaţia iniţială, cu ţara de adopţie parte din UE. Puţini sunt cei care cred că Brexit-ul, cu sau fără acord, le va aduce stabilitate.