Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale reginei Elena, mama Regelui Mihai I, va fi adus în România în ziua de vineri, 18 octombrie 2019. Regina-mamă va fi reînhumată alături de fiul ei, în necropola regală de la Curtea de Argeş.
Regina Elena, mama regelui Mihai I, a murit la Lausanne, în Elveția, pe 29 noiembrie 1982. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud. România se afla atunci în crâncen comunism al epocii Nicolae Ceuşescu. Acum, regina Elena se întoarce în ţară, pentru a fi înmormântată în necropola regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, regele Mihai I.
Sosirea în România va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, ora 12, la Aeroportul Internaţional Otopeni, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, iar ceremonia de reînhumare se va ţine la Curtea de Argeş, sâmbătă, 19 octombrie 2019, la ora 12.00.
La eveniment, accesul publicului va fi interzis, cei prezenţi fiind membri ai Casei Regale Române, Corpului Diplomatic, Armatei Române, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, dar şi trimişi ai altor culte şi confesiuni. Totul va fi transmis, în direct, de Televiziunea Română.
Începând de vineri, 11 octombrie 2019, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Ea va fi la dispoziţia publicului până luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise şi online, prin mesaje, la romaniaregala.ro.
Începând de duminică, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori, ca omagiu faţă de Regina-mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Catedralei Arhiepiscopale şi Regale.
Familia regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.
Programul funeraliilor reginei-mamă Elena, în România
După sosirea la Aeroportul Internaţional Otopeni, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeş. Ruta va fi:
- 13.00 – Chitila
- 13.45 – Titu
- 14.10 – Găeşti
- 14.40 – Topoloveni
- 15.05 – Piteşti
- 16.00 – Curtea de Argeş.
La ora 15.05 cortegiul va intra în municipiul Piteşti, pe care-l va traversa prin centru, apoi, la ora 16.00, va intra în orasul Curtea de Argeş, al cărui centru îl va străbate, de asemenea.
De-a lungul localităţilor, coloana de maşini va înceti viteza, dar nu va opri.
Siciriul cu rămăşiţele pământeşti ale reginei Elena va fi aşezat în Catedrala Episcopală şi Regală din Curtea de Argeş vineri, 18 octombrie 2019, la ora 16.45. Publicul va putea aduce omagii în faţa catafalcului începând cu ora 17.15.
În ziua de sâmbătă, 19 octombrie 2019, cei care doresc să se reculeagă la sicriul reginei Elena o vor putea face între orele 8.00-10.00. În jurul catafalcului nu vor putea fi depuse flori. Acestea voi fi aşezate doar în faţa Catedralei.
Majestatea Sa Margareta îi roagă pe cei care doresc să aducă flori, să aleagă doar flori albe, ca simbol pentru bunătatea şi seninătatea reginei Elena, bunica sa.
Slujba de înmormântare va fi oficiată sâmbătă, la ora 12.00, în Catedrala istorică. Publicul va avea acces în parcul catedralei. La ora 12.40, sicriul, purtat pe umerii militarilor de la Brigada de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus în Catedrala Arhiepiscopală şi Regală. La ora 13.00 va avea loc slujba de reînhumare.
Destinul tragic al reginei Elena
Cea care avea să rămână în istorie ca Regina Elena a României s-a născut prinţesă, la Atena, în data de 2 mai 1896. Ea provenea dintr-o dinastie ce avea strânse legături cu Casele Regale din Europa acelor vremuri.
Tatăl prinţesei Elena se numea Constantin şi era rege al Greciei. El a domnit între anii 1913-1917. De asemenea, regele Constantin era şi moştenitorul Caselor Regale din Danemarca şi Rusia. Mama prinţesei Elena era Sofia de Prusia, ce reprezenta latura occidentală a monarhiei greceşti, prin alianţe cu familiile regale din Marea Britanie şi Germania.
Prinţesa Elena a Greciei devine a României în luna martie a anului 1921, prin căsătoria cu prinţul Carol, fiul regelui Ferdinand. La 25 octombrie 1921, prinţesa Elena năştea prematur un băiat. Copilul a fost botezat Mihai, ca omagiu adus domnitorului Mihai Viteazul, înfăptuitorul primei Uniri a principatelor române.
Mariajul dintre Carol şi Elena s-a deteriorat tot mai mult, astfel încât în anul 1925 Carol şi-a părăsit familia şi a plecat în străinătate, renunţând la tron. Acesta s-a stabilit în Franţa, unde a avut o relaţie amoroasă cu Elena Lupescu.
Viitorul rege Mihai I a moştenit tronul României la moartea bunicului său, regele Ferdinand, în anul 1927. În acel moment, Mihai avea vârsta de 6 ani. Din 1930 până în 1940, Carol al II-lea se întoarce în România, unde îşi detronează propriul fiu, domnind ca rege.
Ultimii şapte ani ai monarhiei româneşti, din 1940 până în anul 1947, cu mari frământări sociale şi politice, sunt marcaţi de domnia regelui Mihai I, care ia, din nou, locul tatălui său la cârma regatului. În decembrie 1947, regele Mihai I este alungat din România de către regimul comunist, instalat la Bucureşti cu forța tancurilor sovietice.
În exil, regele Mihai I a fost urmat de regina-mamă Elena. Aceasta s-a stins din viaţă în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne, în Elveţia, fiind înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud. În ultimele clipe, regina Elena a fost înconjurată de regele Mihai I şi regina Ana, dar şi de nepoate, rude şi alţi apropiaţi, membri ai Caselor Regale din Europa.
M.S. Regina Elena („Principesa-Consoarta”, intre 1921-27, si, din septembrie 1940: „Regina-Mama”) a avut o viata PLINA de SUFERINTE SUFLETESTI PERSONALE: amantlâcurile sotului sau A.S.R. Principele Carol al II-lea al României, divortul de acesta (auto-exilat la Paris, sub numele de Carol Caraiman !) in 1927, exilul florentin din anii ’30 al ex-Principesei (impus de fostul sau sot, Carol al II-lea, devenit Rege in 1930 !), exilul Casei Regale a României de dupa 30 decembrie 1947, rasturnarea si exilarea familiei sale din Casa Regala a Greciei (de catre Junta-Militara/”Dictatura-Coloneilor”, in decembrie 1967) !
Dumnezeu sa o odihneasca in pace !