UDMR este de multă vreme la guvernare, deşi oficial nu e. Grav e că formaţiunea maghiarilor din România a devenit cârpa „Ciumei Roşii” PSD-ALDE în atacul la democraţiei. Ultima oară: votul UDMR pentru modificările antieuropene la Codurile penale promovate de tandemul Dragnea-Tăriceanu.
În acest context trebuie citite declaraţiile lui Kelemen Hunor, liderul UDMR şi „subalternul” premierului ungar Viktor Orban, legate de posibila candidatură a Laurei Codruţa Kovesi la prezidenţiale.
Declaraţiile lui Kelemen Hunor despre „candidatura” lui Kovesi
- „Urmează alegerile prezidenţiale în iarnă şi nimeni nu va ieşi din tranşă. USR-ul va avea candidat, PNL-ul are deja candidat anunţat, la PSD-ALDE nu are dar dorinţa există. Şi cine intră în turul 2. Iohannis are prima şansă, dar cu cine? Tăriceanu? Dacă intră cu PSD-ul. Dar USR-ul va avea un candidat. Vine Kovesi? Va candida Kovesi dacă nu se duce procuror-şef european? Sigur că va candida. Că de doi ani de zile se pregăteşte, se construieşte imaginea lui Kovesi.”
- „Dacă nu va ajunge procuror-şef la UE, de ce să nu? Fiindcă aici există o logică. USR-ul trebuie să aibă un candidat, mai ales dacă scoate un rezultat bun la europarlamentare. E o logică elementară din punct de vedere politic. Cu cine să meargă? Cu Dacian Cioloş? Dacian Cioloş e mult şi sub Dragnea. Ne aşteaptă şase-şapte luni extrem de interesante şi provocatoare. Sigur, Iohannis, cu 46-47% are prima şansă. Dar cu cine va fi în turul 2?”
Şopârla lui Viktor Orban, via Kelemen Hunor
Kovesi ar putea fi, într-adevăr, un candidat puternic pentru Palatul Cotroceni. Este cel mai de succes magistrat anticorupţie recunoscut ca atare de lumea occidentală şi totodată cea mai ostracizată fiinţă de puterea PSD-ALDE-UDMR-Minorităţi.
Dar „şopârla” lansată de Kelemen Hunor are o ţintă clară: şubrezirea relaţiei USR-PLUS. Alianţa celor două tinere partide abia ce a intrat în prima competiţie electorală pentru alegerile europarlamentare. Înainte de oficializarea „relaţiei” lor, liderii USR şi PLUS au anunţat că vor merge împreună la alegerile prezidenţiale din iarnă. Posibil candidat: Dacian Cioloş.
Acesta a dat deja în weekend un semnal puternic în direcţia candidaturii sale: l-a atacat pe preşedintele Iohannis la mitingul de la Timişoara. E de presupus că acest atac surprinzător are în spate tocmai calculele privind construirea profilului de candidat prezidenţial al USR şi PLUS. Şi-atunci cum să candideze Kovesi din partea USR?
Ce face Kelemen Hunor cu declaraţiile de mai sus e să dea muniţie curentului „iliberal” (a se citi antidemocratic şi antieuropean) al şefului său de la Budapesta. Viktor Orban are nevoie să-i ajute pe aliaţii săi Dragnea şi Tăriceanu şi să-i „faulteze” pe adversarii acestora, pentru ca şi România să intre total în tabăra „ciumaţilor” UE. Un destin pe placul tovarăşului său primordial: Vladimir Putin.
Este o soparla lansata in scopul divizarii opozitiei/
În campanie se spun multe. A întrebat cineva pe L.C.K dacă nu ajunge procuror general UE ce dorește? Aici vorbim de DACĂ, așa că DA (igen), adică dacă pui o problemă de ce ţie ţi-e frică nu scapi D-l Hunor. Când vorbim de prezidențiale nu mai vorbim de un partid care vrea să fie decât văzut ca UDMR, ci vorbim de un partid care vrea să conducă România în 2020 cum este alianța USR-PLUS 2020. La prezidențiale un partid serios vine cu un candidat care are potențial să între în turul doi și acest candidat nu este încă sigur dacă va fi Cioloș. Mai avem de trecut un hop pe 26 Mai și putem vorbi de prezidențiale după rezultatul obținut la europene și referendumul care ridică câteva procente pe Iohannis și PNL, dar dacă PSD va fi primul partid care câștigă europenele atunci totul se resetează… După opinia mea la manipularea care se pricepe PSD are toate șansele să câștige și spun și motivul; intelectualii din România sun puțini și se împart în două categorii verticali și oportuniști , bugetarii sunt 1,5 milioane (mituiți) ca și pensionarii (mințiți și manipulați), tinerii nu votează în număr mare, diaspora nu votează la numărul care se află , adică din 5 milioane votează 5 sute de mii (1%) partide nu votează au 3 independenți, numărul de 18 milioane pe lista celor cu drept de vot este o aberație în câte vreme populația României este de 19,7 milioane din care 4,4 milioane sun copii sub 18 ani. O participare de 38% la sută este o cifră de participare, în condițiile date este peste 70% având în vedera că în diaspora sun 5-6 milioane care votează 1%….