joi, noiembrie 21, 2024
AcasăOpiniiCartianuEfectul Rareș Bogdan. Depășit de PNL, PSD trece la diversiuni și inventează...

Efectul Rareș Bogdan. Depășit de PNL, PSD trece la diversiuni și inventează războaie între liberali

-

Sondajul IMAS pe luna martie, realizat la comanda Europa FM, a creat panică în PSD. „Efectul Rareș Bogdan” a provoacat deja o rocadă la vârful scenei politice, iar el s-ar putea amplifica în aprilie-mai, accelerând prăbușirea partidului-stat. Prima reacție a acestuia: recurge la diversiuni, pe care le propagă prin televiziunile de propagandă.

Fotografia electorală a lunii martie e cruntă pentru „ciuma roșie”:

  1. PNL …………….. 25,2%
  2. PSD ……………. 21,5%
  3. USR-PLUS ….. 17,7%
  4. ALDE ………….. 12,7%
  5. Pro România .. 11,2%

Diferența dintre PNL și PSD e deja consistentă: 3,7%. Este o premieră istorică – așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria post-comunistă! Întotdeauna PNL a fost sub PSD. Iar acum PNL se distanțează de PSD, cu perspectiva ca diferența să crească în lunile următoare. PNL e pe trend crescător, PSD își accelerează prăbușirea.

- Advertisement -

Comparația cu precedenta măsurătoare a IMAS, cea pentru luna februarie, arată un plus de 2,6% pentru PNL (de la 22,6% la 25,2%) și un minus de 1,2% pentru PSD (de la 22,7% la 21,5%).

Saltul spectaculos al PNL are legătură, evident, cu cooptarea lui Rareș Bogdan, plasarea lui pe primul loc al listei pentru europarlamentare și implicarea totală a acestuia în campania liberalilor. Decizia de a defila cu Rareș Bogdan pare inspirată. În schimb, PSD nu câștigă nimic prin asocierea cu jurnalista Carmen Avram, care până acum a fost total absentă din campanie, iar puținele ei apariții mediatice s-au situat în zona penibilului.

- Advertisement -

Rareș Bogdan nu s-a mulțumit să transfere Partidului Național Liberal încrederea căpătată ca vedetă TV, dublată de notorietatea sa. El s-a aruncat frenetic în campania de promovare a ideilor PNL și în combaterea PSD. Face slalom între studiourile TV (cele care nu l-au interzis, evident), colindă țara în lung și-n lat, braț la braț cu președintele Ludovic Orban și cu alți lideri liberali. Vorbește cu oamenii în adunări de partid sau pur și simplu pe stradă, la întâlniri ad-hoc. Meritul lui e că le redă speranța oamenilor, inclusiv unor liberali căzuți în depresie. Rareș aduce un plus de energie, revitalizează un partid ce părea ușor obosit. Energia aceasta ar putea fi decisivă cel puțin în bătălia pentru europarlamentare.

Rezultatele Barometrului IMAS au creat panică în PSD, care a reacționat în stilul obișnuit: printr-o campanie de dezinformare la adresa PNL. Brusc, televiziunile de propagandă ale PSD (Antena 3, RTV) au început să difuzeze știri despre presupuse „războaie interne” din PNL. Orice mică neînțelegere dintr-o filială este prezentată ca o iminentă rupere a partidului. Orice frustrare a vreunui candidat plasat pe listă sub nivelul ambițiilor sale devine „război total în PNL”. Propaganda roșie sapă – fără spor – și pe frontiera dintre fostul PNL și fostul PDL.

Eforturile diversioniste ale PSD au ca scop proiectarea imaginii unui PNL instabil, răvășit de lupte interne, deci care nu merită încrederea alegătorilor. O imagine, evident, falsă. Și o campanie, evident, fără șanse de succes. Electoratul – mai ales cel anti-PSD – e tot mai imun la astfel de diversiuni politico-mediatice. S-a vaccinat de câteva ori și îi e de ajuns.

PSD mai are o problemă: e nevoit să ducă bătălii pe mai multe fronturi. Trebuie să mintă masiv și despre „războaiele din PNL”, dar și despre „sorosiștii de la USR” și „securiștii lui Cioloș”. Această împrăștiere a mesajelor otrăvite scade eficiența diversiunilor.

În plus, PSD-iștilor le e tot mai greu să se apere în fața acuzațiilor devastatoare care vin din toate direcțiile: de la PNL (tot mai virulent), de la USR-PLUS, de la instituțiile europene, de la ambasade, de la BNR, din zona energiei sau a băncilor, din zona economiei reale, dinspre magistrați, dinspre actori, dinspre puținii, dar incisivii și credibilii ziariști independenți care au mai rămas.

Încet, dar sigur, PSD s-a transformat în inamicul public al societății românești și al partenerilor noștri externi. Încet, dar sigur, PNL și USR-PLUS devin nu doar o alternativă, ci și o necesitate, o speranță.

Ajuns în acest punct, PSD e mort, oricât ar încerca să mai dea din mâini, din picioare și mai ales din gură. Minciunile nu mai pot ține locul realității. Iar noi, românii, îi putem da brânciul final în groapa istoriei. Pentru asta trebuie să votăm. Responsabil!

5 COMENTARII

  1. Intradevar, Rares Bogdan a dat liberalilor un exemplu de daruire cum ei n-au prea vazut de-a lungul existentei decat in ultima vreme, la cativa parlamentari. Sper sa le urmeze exemplul cat mai multi dintre ei.

  2. Efectul Rareș Bogdan? Serios? Sper că glumiți! În primul rând, oricine ar fi fost, nu ar fi provocat un asemenea efect într-un timp atât de scurt. Apoi, Rareș Bogdan nu este nici pe departe un personaj cu o imagine atât de bună pentru a putea produce un efect de genul acesta. Eu, personal, nu voi mai vota PNL exact pentru că Rareș Bogdan este în fruntea listei. Mi s-a părut întotdeauna un personaj periculos, cu două fețe, care și-a văzut doar prorpiul interes și a făcut jocurile unor anumiți politicieni.

  3. Mi-e teama ca PSD-ul a scazut doar pentru ca o buna parte au trecut la Pro-Romania lui Ponta. Eu n-am incredere in Ponta! Cele 11 procente ale Pro Romania pot trece oricand de partea PSD-ului. Daca mai adaugam si procentele celor de la ALDE si UDMR ciuma rosie are aproape de 50%. Incredibil cum poporul asta n-a inteles nimic din 30 de ani de neo-comunism.

    • Nu va fie teama, chiar asta se intampla cine nu mai alege PSD se muta la Pro Romania, e logic.
      Daca sondajele astea sunt reale nu e grozav:
      PSD + PRO + ALDE = 49%
      PNL + USRPLUS = 43%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -