„Revolta de la Lungulețu” ne arată clar incapacitatea statului român de a face reforme și de a impune intrarea în legalitate. Amenințările „hoților de apă” și-au atins scopul: ministrul PSD al Agriculturii le-a făcut promisiuni populiste, aberante, prin care sabotează acțiunile altui minister, condus de USR, dar și politica de reforme a Guvernului Bolojan.
Să fixăm cadrul general: în bazinul legumicol Lungulețu (județul Dâmbovița), care cuprinde câteva comune și este vestit mai ales pentru recoltele de varză și cartofi, irigarea culturilor se face, de multă vreme, cu apă din râul Dâmbovița. Acțiune ilegală și periculoasă pentru cursul din aval al râului care traversează și Bucureștiul.
Alături de râul Argeș, Dâmbovița este sursa principală de apă potabilă a Capitalei – evident, prin captarea acesteia și tratarea în stații moderne, care o purifică.
Zilele trecute, în urma unor sesizări privind scăderea debitului la cote alarmante, Ministerul Mediului – prin Apele Române – a trimis o echipă de control la fața locului. Au fost găsite baraje improvizate și zeci de pompe care trăgeau apă din Dâmbovița și o trimiteau pe câmpurile cultivate cu varză, cartofi, ardei, vinete etc. Majoritatea pompelor erau instalate clandestin, fără nicio urmă de legalitate.
Dimensiunile jafului au fost dezvăluite involuntar, într-o intervenție TV, chiar de primarul comunei Lungulețu, George Duțu: debitul râului Dâmbovița este de 6 metri/secudă la intrarea în Lungulețu și de 2 metri/secundă la ieșirea din comună. Așadar, o scădere de 67%!
Echipa de control de la Apele Române a dispus întreruperea furtului de apă, îndepărtarea pompelor și intrarea în legalitate, cu asigurarea unui debit minimal pentru avalul râului, spre București.
A fost începutul unor evenimente halucinante, în urma cărora legea a fost aruncată din nou la coș, prin intervenția aberantă a unui ministru PSD.
Feudă PSD: primarul + 80% din consilieri
Comuna Lungulețu este formată din trei sate – Lungulețu, Oreasca și Serdanu – și are circa 5.300 de locuitori.
Situată la 44 de kilometri nord-vest de București, comuna este o feudă PSD. Primarul George Duțu se află la al doilea mandat consecutiv. El a preluat funcția în octombrie 2020 și a fost reales în 2024.
Consiliul Local al comunei Lungulețu este dominat de PSD, de la care provind 12 din ce 15 consilieri (80%)! PNL are doi consilieri, iar unul este independent.
Surprinzător, în Consiliul Local n-a ajuns niciun reprezentant al partidelor „suveraniste” (AUR, POT, SOS), deși mesajele agresive ale localnicilor – naționaliste, extremiste, conspiraționiste, violent anti-europene – se înscriu în retorica bazinului electoral Călin Georgescu – George Simion – Diana Șoșoacă.
De la ce a pornit scandalul
Revolta fermierilor din Lunguleţu a pornit miercuri, 16 iulie, după un control al reprezentaţilor de la Apele Române, însoţiţi de Poliţie.
Un grup de locuitori din Lunguleţu a dat alarma pe reţelele de socializare: „Un abuz incredibil a avut loc în Lunguleţu! Un om al locului, care îşi uda varza din Dâmboviţa, a fost luat cu maşina poliției la directiva Apelor Române! Nu putem tolera aşa ceva”.
IPJ Dâmboviţa a precizat că poliţiştii de la Poliția oraşului Titu au fost solicitaţi să se deplaseze pe raza comunei Lunguleţu și să facă verificări cu privire la felul în care au fost folosite resursele de apă.
IPJ Dâmbovița: „Poliţiştii au fost prezenţi la faţa locului pentru a oferi sprijin şi a menţine ordinea şi liniştea publică. Totodată, la faţa locului a fost depistat un bărbat ce ar fi utilizat o motopompă pentru a extrage apă din râul Dâmboviţa în vederea irigării culturilor proprii. Poliţiştii au efectuat verificări pentru stabilirirea identităţii persoanei în cauză”.
Poliția dâmbovițeană a precizat că nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi nu a fost impusă luarea unor măsuri coercitive.

Minciuna patriotică a lunguleților: „Apa care ne-a hrănit strămoșii e un bun comun, nu al statului!”
Tot miercuri, în prima zi a revoltei, pe contul „Bazinul legumicol al comunei Lungulețu”, de pe Facebook, a apărut o postare instigatoare, prin care autorul a încercat să provoace emoție fără a ține cont de legalitate.
„OPRIȚI-VĂ DIN CE FACEȚI !!!!
Un abuz incredibil a avut loc în Lungulețu! Un om al locului, care își uda varza din Dâmbovița, a fost luat cu mașina poliției la directiva Apelor Române! Nu putem tolera așa ceva! Azi, miercuri, la ora 11.00, ne strângem TOȚI în fața primăriei. Să le arătăm că Lungulețu nu tace!
Români, apa e viață! Este sângele care pulsează în venele pământului nostru strămoșesc, un dar divin, izvorât din inima României. Nu e proprietatea nimănui, ci a noastră, a tuturor! Căci fără apa ce dă rodire și suflare, nici pământul nu rodește, nici omul nu trăiește. Apa care ne-a hrănit strămoșii e un bun comun, nu al statului!
Acum e ceasul să ne trezim! Dacă lăsăm semințele fricii să ne încolțească în tăcere, lanurile drepturilor noastre vor ajunge pradă. Fiecare dintre noi e o picătură în râu; dacă picăturile nu se unesc, albia seacă, iar puterea ne este luată.
Haideți, frați români, din toate colțurile țării! Lăsați-vă pentru o clipă grijile și veniți să apărăm împreună ceea ce ne aparține de drept! Să le arătăm că rădăcinile noastre sunt adânci și că vocea unită a poporului nu poate fi îngenuncheată! Astăzi e Lungulețu, mâine poate fi oriunde. Luptăm pentru dreptul la apă, luptăm pentru România!”

„Au găsit o grămadă de motopompe de mici și mari dimensiuni, care alimentează ilegal din Dâmbovița”
Directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, Bogdan Gorunescu, a precizat, pentru „Adevărul”: „Avem o acțiune de control vizavi de furtul acesta de apă al oamenilor care iau direct din râul Dâmbovița. La noi, singurul beneficiar de pe Dâmbovița este Apa Nova. Nouă, aceștia ne spun exact cât trebuie să le dăm pe zi, ca să putem să asigurăm, cu tot cu Argeșul, calitatea apei și debitul de apă necesar pentru alimentarea cu apă a Bucureștiului. Având în vedere aceste «minuni», noi am constatat că de fapt debitul ăsta, pe care noi îl dăm la Apa Nova, dispare. Noi trebuie să dăm suplimentare la debitul pe care ei ni-l cer. Iar pe zona aceasta, Lungulețu, având în vedere că este o zonă de agricultură intensă a unor persoane fizice, PFA-uri sau nu știu exact ce este acolo – pentru că noi ne-am dus de fapt la Primărie –, au găsit o grămadă de motopompe de mici dimensiuni, de mari dimensiuni, care alimentează ilegal din râul Dâmbovița. Și am înțeles, din ce ne-au spus colegii de pe teren, că au fost în jur de 70-80 de persoane la Primărie, care i-au atacat fizic și verbal, inclusiv pe reprezentanții IPJ Dâmbovița. Am înțeles că primarul a sunat la 112 și a venit Jandarmeria, ca să poată să plece oamenii noștri de acolo. Probabil au fost deranjați de faptul că ne-am dus în control, dar noi ne-am dus în control în ideea în care noi nu mai putem să asigurăm apă populației din București. Adică, nu ne jucăm”.
„Daţi în scris la Primărie că nu se plăteşte pentru apă!”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD / 44 de ani), a mers joi să discute cu fermierii din Lunguleţu. Fermierii i-au cerut să dea în scris la Primărie ca nu vor fi obligați să plătească apa consumată și că nu-i mai deranjează nimeni cu controale.
Sub corul de vociferări, insulte și amenințări, ministrul Barbu – omul clanului Paul Stănescu din județul Olt – a dat în bâlbâială: „Eu, ce am făcut, şi ştiţi şi dumneavoastră… pentru sectorul dumneavoastră – plata plus subvenţie la APIA s-a încasat… 1.700 de euro pe hectar. Asta am negociat… Nu dăm nici pe apă, ascultaţi-mă, avem soluţii!”.
Un protestatar i-a replicat: „Daţi în scris la Primărie că nu se plăteşte pentru apă! Şi lăsaţi oamenii să scoată apa!”.
Ministrul a făcut apel la calm: „Să avem un dialog… Eu ieri am fost plecat la Bruxelles… Am sunat, am discutat cu Apele Române… Deja s-a deplasat şi domnul primar… dacă vreţi să ne înţelegem şi să fie totul corect”.
Vocile protestatarilor l-au dominat cu minciuni agresive: „Asta e bla-bla! Dumneavoastră nu sunteţi proprietari pe apa României. Ştiţi că Ministerul Mediului nu e proprietar pe apele române? Dumneavoastră sunteți cel care trebuie să ne sprijine… Nu ne daţi, că mai mult ne luaţi după aia”.
Ministrul Agriculturii le-a mai transmis celor prezenţi că în sistemul național de irigaţii lucrurile au fost reglate. El adăugat: „Foarte mulţi producători de aici sunteţi persoane fizice, că aşa aţi moştenit de când v-aţi născut dumneavoastră şi aţi făcut agricultură. Găsim o soluţie corectă. Trebuie să avem discuţii. Nu trebuie să huiduim, că nu e corect”.

Trei promisiuni aberante ale ministrului Barbu
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a făcut localnicilor trei promisiuni aberante:
1. pot continua să ia apă din râul Dâmbovița fără limite, iar prețul modic – „2 lei pentru 1.000 de metri cubi de apă” – va fi plătit de Primărie sau de Ministerul Agriculturii
2. Ministerul Agrculturii le va plăti și jumătate din prețul motorinei pentru pompele care trag apă din Dâmbovița
3. până la sfârșitul anului 2025, Ministerul Mediului nu va mai face niciun control la Lungulețu.
În fapt, ministrul PSD-ist le-a promis localnicilor că pentru ei va fi suspendată aplicarea legii!
Mai mult, el ne pune pe noi, românii, să achităm apa și motorina consumate de fermierii din Lungulețu!
Culmea tâmpeniei: ministrul Agriculturii promite că un alt minister, cel al Mediului, nu va mai face controale la Lungulețu!
Ultima aberație a fost spulberată de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu (USR / 31 de ani), care a anunțat la Antena 3 că nu va fi suspendat niciun control, legea va fi aplicată în continuare, inclusiv pentru locuitorii din Lungulețu.
Apa aparține statului și poate fi folosită doar cu aviz de mediu, prin plata redevenței
Precizare: apa este un bun public, administrat de stat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care are o instituție dedicată – Apele Române.
De aceea, folosirea apei în scop comercial / industrial / agricol, indiferent că e vorba de ape de suprafață (lacuri, râuri, fluvii) sau de subteran (pânzele de apă freatică), poate fi făcută doar cu aviz de mediu și prin plata unei redevențe.
Apa nu poate fi exploatată în orice cantități, ci doar asigurând protejarea mediului (floră, faună) și priorități publice, cum ar fi alimentarea localităților cu apă potabilă.
Excepția o constituie folosirea unei surse de apă (fântână, cișmea, izvor) pentru apă de băut și de folosință gospodărească, necomercială, în cantități rezonabile. Pentru acest scop, nu e nevoie de avz de mediu și nu se plătește redevență.
Există multe râuri și pârâuri care suferă cumplit sau chiar au secat de tot, mai ales în timpul verii, pentru că locuitori satelor fac captări ilegale pentru a-și uda culturile, grădinile, livezile sau chiar gazonul.
Apele Române: „În prezent există suficientă apă atât pentru irigații, cât și pentru alimentarea Capitalei”. Dar toți utilizatorii trebuie să plătească!
Administrația Națională Apele Române (ANAR) a precizat, printr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook: „Situația pe râul Dâmbovița a fost deblocată. Fermierii își pot iriga în continuare culturile agricole! Situația generată de captările de apă de pe râul Dâmbovița a fost soluționată, în urma intervenției echipelor noastre de la nivel central și local. În urma dialogului purtat între Apele Române Argeș-Vedea, fermieri și autoritățile locale, s-a ajuns la un acord de principiu: fermierii vor putea continua să utilizeze apa din Dâmbovița pentru irigații, cu condiția semnării unui contract legal cu Apele Române, conform legislației în vigoare”.
Sorin Lucaci, directorul general al ANAR: „Situația de la Lungulețu s-a rezolvat. Am avut un dialog direct cu fermierii, iar până la 15 septembrie vom centraliza lista celor care doresc să folosească apa din Dâmbovița. Ulterior, vom semna un contract-cadru care va include condițiile tehnice, programul de furnizare și tarifele. Prețurile sunt accesibile și nu vor afecta viabilitatea economică a fermierilor. Am discutat aceste aspecte și cu ministrul Agriculturii, domnul Florin Ionuț Barbu”.
Cei de la Apele Române precizează că în prezent există suficientă apă atât pentru irigații, cât și pentru alimentarea cu apă potabilă a Capitalei. „Nu se pune problema întreruperii alimentării cu apă a Bucureștiului”, mai spune ANAR.
În paralel, reprezentanții Apelor Române au demarat discuții la nivel guvernamental „pentru a stabili un mecanism clar de reglementare a utilizării apei pentru irigații, astfel încât să fie protejat interesul public privind alimentarea populației”.
Administrația Națională Apele Române „rămâne ferm angajată în protejarea și gestionarea echilibrată a resurselor de apă, în beneficiul populației și al sectorului agricol”.
Apa Nova a cerut „asigurarea necesarului de debit pe râul Dâmbovița de 5 m³/s”
Compania Apa Nova respinge orice implicare în acțiunile celor de la Apele Române în comuna Lungulețu.
Conform unui comunicat al instituției, pe 1 iulie, Apa Nova București a solicitat Administrației Bazinale Argeș–Vedea „asigurarea necesarului de debit pe râul Dâmbovița de 5 m³/s, prin suplimentarea cu 0,5 m³/s”.
Această intervenție a fost realizată ca urmare a constatării diminuării cantității de apă brută necesară producerii de apă potabilă. Apele Române a răspuns pozitiv solicitării, efectuând manevrele necesare.
Apa Nova București: „Precizăm că debitele necesare de pe râurile Argeș și Dâmbovița sunt stabilite în baza contractului existent între Apele Române și Apa Nova București. Suplimentarea debitelor apare strict ocazional, în special în sezonul cald, din cauza reducerii debitelor cursurilor de apă și a cererii ridicate de apă potabilă a locuitorilor din București și din comunele limitrofe. În alte situații, astfel de cereri apar ca urmare a unor factori, precum încărcarea cu alge cauzată de temperaturile ridicate sau fenomene specifice sezonului rece. (…) Apa Nova București declină orice implicare în acțiunile de control realizate de către Apele Române în comuna Lungulețu, responsabilitatea companiei noastre limitându-se strict la monitorizarea calității apei brute destinate potabilizării. Necesarul de apă brută pentru potabilizare se realizează în baza unui program anual estimat agreat cu Administrația Națională Apele Române”.
Apa Nova mai precizează: „Lunar, la nivelul Ministerului Mediului, au loc întâlniri tehnice dedicate programului de exploatare a principalelor lacuri de acumulare din România. Aceste ședințe reunesc reprezentanți ai unor instituții-cheie de gestionare a resursei de apă (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Național, Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Agenția Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice), dar și mari utilizatori (Hidroelectrica, Agenția Națională de Îmbunătățire Funciare, Apa Nova București). Rolul acestor întâlniri este acela de a gestiona integrat și echilibrat debitele din rețelele hidrografice naționale, inclusiv necesarul de apă brută pentru producerea apei potabile a Capitalei și a zonelor limitrofe”.
Propagandă bolșevică la Lungulețu și la Realitatea Plus
Protestatarii de la Lungulețu au făcut multe afirmații mincinoase, răuvoitoare sau de-a dreptul imbecile, desprinse din propaganda AUR-istă. Ei au avut și solicitări abuzive, iresponsabile, de tip infracțional.
- „Dați-ne scris la Primărie că n-o să se plătească apa!”
- „Fără bani, că e de la Dumnezeu!”
- „Ei nu produc apa! Cum își permit ca, pentru un produs care nu e al lor, să ne ia nouă bani?!”
- „De sute de ani udăm așa, din râu. E dreptul nostru din moși-strămoși!”
- „Această practică e de milenii… apa curge pe-aici de miliarde de ani”!
- „E un plan! Vor să ne termine, să depopuleze România ca să aducă în locul nostru asiatici și africani!”
Curentul „suveranist”-georgist al agricultorilor de la Lungulețu e alimentat de televiziuni populiste, e esență anti-europeană și anti-democratică, precum Realitatea Plus și România TV, unde sunt folosiți termeni consacrați de propaganda bolșevică.
Realitatea Plus vorbește despre „fermierii asupriți din Lungulețu” și „oamenii asupriți de Sistem” cărora „li se ia apa de la gură”.
Președintele AUR, George Simion, a speculat imediat situația, plasându-se și de această dată de partea infracționalității: „… vă iau apa pentru că vor să vă înrobească pe vecie”.
Vuvuzeaua putinistă Robert Turcescu nu putea rata ocazia de a alimenta propaganda naționalist-extremistă: „Ce, mă? Să nu mai aibă voie țăranii să ia apă din Dâmbovița ca să-și ude legumele? Zău, mă? Păi, asta fac ăia de la Lungulețu de când se știu ei”.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
Realitățile din epoca Vătafului Bolovan, un cap de lemn cu gâmdire de doi lei… Ăsta nu apucă iarna la Victoria.
pe unul ce face economie il numesti bolovan, cum se numeste ala care a tocat 13 miliarde de euro, dupa cum a facut aluatul in covrigarie?
Sau lucrezi pentru covrigarie, spune drept!