Prima ediție a Campionatului Mondial al Cluburilor la fotbal, în ediția extinsă cu 32 de echipe, a fost câștigată, surprinzător, de Chelsea Londra, care duminică seara, în finala de la East Rutherford (SUA), a învins-o cu 3-0 pe marea favorită, Paris Sant-Germain.
Finala de pe „MetLife Stadium” din East Rutherford (statul New Jersey), din apropiere de New York, a dat peste cap toate pronosticurile. Campioana Franței și a Europei, Paris Saint-Germain (PSG), a fost învinsă clar de Chelsea Londra, care a încheiat pe locul 4 în prima ligă engleză (după Liverpool, Arsenal și Manchester City).
Chelsea – PSG 3-0: Palmer (22, 30), Joao Pedro (43)
Chelsea: Robert Sanchez – Malo Gusto, Chalobah, Colwill, Cucurella – Palmer, Reece James (77 Dewsbury-Hall), Enzo Fernandez (61 Andrey Santos), Caicedo, Pedro Neto (78 Nkunku) – Joao Pedro (67 Delap). Antrenor: Enzo Maresca (italian).
PSG: Donnarumma – Hakimi (73 Gonçalo Ramos), Marquinhos, Beraldo, Nuno Mendes – Vitinha, Joao Neves, Fabian Ruiz (73 Zaïre-Emery) – Doué (73 Mayulu), Dembélé, Kvaratskhelia (58 Barcola). Antrenor: Luis Enrique (spaniol).
VIDEO: Rezumatul finalei Chelsea – PSG 3-0
PSG venea după 4-0 cu Atletico Madrid, 2-0 cu Bayern München și 4-0 cu Real Madrid
PSG părea invincibilă. Câștigase en fanfare Liga Campionilor (1-0 și 2-1 în semifinala cu Arsenal Londra, 5-0 în finala cu Inter Milano) și defilase până în finală la Mondialul cluburilor: 4-0 cu Atletico Madrid, 0-1 cu Botafogo Rio de Janeiro, 2-0 cu Seattle Sounders (în grupă), 4-0 cu Inter Miami (în optimi), 2-0 cu Bayern Munchen (în sferturi), 4-0 cu Real Madrid (în semifinale).
Așadar, 16-1 în turneul găzduit de SUA, 10-0 în ultimele trei meciuri (eliminatorii) – unul contra echipei lui Messi, celelalte contra a două mari puteri europene.
În plus, PSG avea ascendentul continental: în luna mai câștigase Liga Campionilor (C1), iar Chelsea – o competiție mult mai slabă, Conference League (C3).
Dar învingătoarea din C3 a surclasat-o pe cea din C1, în finala mondială a cluburilor: 3-0!
Omul meciului a fost englezul Cole Palmer (23 de ani), care marcat primele două goluri și u-a pasat brazilianului Joao Pedro la cel de-al treilea. Pep Guardiola are ce regreta: l-a avut la Manchester City până în 2023, dar l-a cedat cu ușurință la Chelsea…
Drumul lui Chelsea spre trofeu
- 2-0 cu Los Angeles FC (SUA) / Grupa D
- 1-3 cu Flamengo Rio de Janeiro (Brazilia) / Grupa D
- 3-0 cu Espérance Tunis (Tunisia) / Grupa D
- 4-1, după prelungiri, cu Benfica Lisabona (Portugalia) / optimi
- 2-1 cu Palmeiras Sao Paulo (Brazilia) / sferturi
- 2-0 cu Fluminense Ro de Janeiro (Brazilia) / semifinale
- 3-0 cu PSG (Franța) / finală.
Iberici nervoși: Joao Neves l-a tras de păr pe Cucurella, Luis Enrique a sărit la bătaie
Într-o finală franco-engleză, cei care au creat marile incidente au fost ibericii.
În minutul 5 al partidei, când PSG încerca să marcheze măcar golul de onoare, a avut loc un incident incredibil, în care au fost implicați doi jucători iberici.
La un atac al londonezilor, portughezul Joao Neves (PSG) a încercat să-l oprească pe spaniolul Marc Cucurella trăgându-l de păr! Pletele campionului european de anul trecut au devenit o tentație irezistibilă pentru mijlocașul lui Chelsea.
Arbitrul australian de origine iraniană Alireza Faghani i-a arătat mai întâi cartonașul galben jucătorului portughez, dar l-a eliminat după ce a revăzut faza la monitorul VAR.
Rămasă în 10 oameni, PSG și-a pierdut orice speranță de a evita înfrângerea la scor.

Un alt incident important a avut loc la finalul partidei. Antrenorul lui PSG, spaniolul Luis Enrique, l-a împins și apoi lovit peste față pe unul dintre marcatorii adversarilor, brazilianul Joao Pedro.

Luis Enrique avea să comenteze: „A fost o situație evitabilă. Intenția mea, ca întotdeauna, a fost să-i despart pe jucători, pentru a nu exista vreo problemă ulterior. Trebuia să fi prevenit cu toții escaladarea situației. A existat multă tensiune, multă presiune. Toată lumea se împingea. Dar, repet, ce am vrut a fost să previn ca situația să degenereze. L-am văzut și pe Maresca împingând jucători și pe alții împingându-l pe el. Sunt situații pe care ar trebui să le evităm, așa că i-am despărțit pe jucători”.

Ziua de grație a italienilor în finalele cu spaniolii: Maresca în New Jersey, Sinner la Wimbledon
Deși anglo-franceză, finala Chelsea – PSG a fost și un nou duel italiano-spaniol, prin prisma antrenorilor celor două echipe: Enzo Maresca (45 de ani) – Luis Enrique (55 de ani).
Coincidența a făcut ca finala Campionatului Mondial al Cluburilor să aibă loc în aceeași zi cu finala marelui turneu de tenis de la Wimbledon, care a fost tot una italiano-spaniolă: Jannick Sinner – Carlos Alcaraz.
A fost ziua italienilor, care au câștigat ambele finale: și prin Maresca, și prin Sinner!
Premiile individuale la Campionatul Mondial al Cluburilor
- Cel mai bun jucător: Cole Palmer (Chelsea)
- Cel mai bun tânăr jucător: Desiré Doué (PSG)
- Cel mai bun portar: Robert Sanchez (Chelsea)
- Golgheter: Gonzalo Garcia (Real Madrid) – 4 goluri.
Finală europeană cu patroni extra-europeni. A câștigat americanul, pe pământ american
Finala mondială a cluburilor a pus față în față două grupări europene cu patroni extra-europeni, amândoi în vârstă de 51 de ani: americanul Todd Boehly la Chelsea, qatarezul Nasser Al-Khelaifi la PSG!
Todd Boehly a preluat clubul londonez de la rusul Roman Abramovici, după declanșarea războiului putinist împotriva Ucrainei.
La festivitatea de premiere, el a stat minute bune lângă președintele țării sale, Donald Trump, care l-a felicitat pentru triumful cu Chelsea.
Destinul a făcut ca primul Campionat Mondial al Cluburilor în format extins (32 de echipe), desfășurat pe pământ american, să fie câștigat de un club cu patron american.
Președintele lui PSG, Nasser Al-Khelaifi (din Qatar), a declarat la final: „Suntem foarte, foarte mândri de ce am reușit în acest sezon. Este magnific, nu vom uita. Voiam să câștigăm și acest Campionat Mondial al Cluburilor, dar ăsta este fotbalul. Jucătorii au dat totul, dar au fost obosiți. Oricum, a fost cel mai bun sezon al clubului. Sunt mândru de jucători, de antrenor, de întregul club”.

Trump a încercat să confiște finala. A fost huiduit și aplaudat
La finala din New Jersey a asistat şi preşedintele SUA, Donald Trump, care a stat lângă elvețianul Gianni Infantino, preşedintele FIFA. În dreapa lui Trump a stat soția sa, Melania.
Înainte de startul finalei, pe stadionul „MetLife”, când a fost intonat imnul SUA, Trump a făcut salutul militar, cu mâna la frunte. Soția sa ținea mâna la piept, în dreptul inimii.
După finală, Trump a coborât din lojă pe gazon, fiind primit cu fluierături copioase, dar și cu aplauze de cei peste 80.000 de suporteri prezenți la finală.
E a oferit premiile individuale ale turneului, apoi a oferit medaliile arbitrilor și jucătorilor.
La final, Gianni Infantino, președintele FIFA, i-a dat ultima medalie chiar lui Trump!

Președintele FIFA și cel al SUA au luat împreună trofeul Mondialului și s-au îndreptat către podium, unde jucătorii lui Chelsea așteptau nerăbdători.
Căpitanul Reece James a primit mult râvnitul trofeu, dar a privit nedumerit secunde bune în stânga sa, unde încă se afla Trump, care nu dădea semne că vrea să plece.
Dintre cele 8 campioane mondiale pe națiuni, doar Germania și Uruguay n-au fost reprezentate în finala mondială a cluburilor
În finala din New Jersey, Chelsea a folosit 15 jucători. Titulari au fost 4 englezi (Palmer, Reece James, Chalobah, Colwill), 2 spanioli (Robert Sanchez, Cucurella), un francez (Malo Gusto), un portughez (Pedro Neto), un brazilian (Joao Pedro), un argentinian (Enzo Fernandez) și un ecuadorian (Caicedo). Așadar, europeni și 3 sud-americani.
Pe parcurs au mai intrat doi englezi (Delap, Dewsbury-Hall), un francez (Nkunku) și un brazilian (Andrey Santos).
Per total, la Chelsea au jucat 11 europeni (6 englezi, 2 spanioli, 2 francezi, 1 portughez) și 4 sud-americani (2 brazilieni, 1 argentinian, 1 ecuadorian).
La finalista PSG, titulari au fost 3 portughezi (Vitinha, Nuno Mendes, Joao Neves), doi francezi (Dembélé, Doué), doi brazilieni (Marquinhos, Beraldo), un spaniol (Fabian Ruiz), un italian (Donnarumma), un georgian (Kvaratskhelia) și un marocan (Hakimi).
Au mai intrat în repriza secundă: 3 francezi (Barcola, Mayulu, Zaïre-Emery) și un portughez (Gonçalo Ramos).
Per total, la PSG au jucat 12 europeni (5 francezi, 4 portughezi, 1 spanioli, 1 italian, 1 georgian), 2 sud-americani (2 brazilieni) și 1 african (1 marocan).
În finala de duminică, cei 22 de titulari au fost:
- 4 englezi
- 4 portughezi
- 3 spanioli
- 3 francezi
- 3 brazilieni
- 1 italian
- 1 georgian
- 1 argentinian
- 1 ecuadorian
- 1 marocan.
Așadar, 16 europeni, 5 sud-americani și un african.
Per total, pe gazon au evoluat 30 de jucători (titulari + rezerve):
- 7 francezi
- 6 englezi
- 5 portughezi
- 4 brazilieni
- 3 spanioli
- 1 italian
- 1 georgian
- 1 argentinian
- 1 ecuadorian
- 1 marocan
Așadar, 23 de europeni, 6 sud-americani și un african.
Această distribuție arată, în bună măsură, care sunt marile puteri ale fotbalului mondial, pe care le vom regăsi și la Campionatul Mondial pe națiuni, anul viitor, în SUA, Mexic și Canada.
Dintre cele 8 campioane mondiale din istorie, 6 au fost reprezentate duminică pe gazonul de la East Rutherford: Brazilia (5 titluri supreme), Italia (4), Argentina (3), Franța (2), Anglia (1) și Spania (1). Au lipsit doar Germania (4) și Uruguay (2).
Marile perdante din grupe: Atletico Madrid, FC Porto, Boca Juniors, River Plate
În faza grupelor au fost prezente 32 de echipe:
- 12 din Europa: câte două din Anglia (Mancheter City, Chelsea), Spania (Real Madrid, Atletico Madrid), Italia (Inter Milano, Juventus Torino), Germania (Bayern München, Borussia Dortmund) și Portugalia (Benfica Lisabona, FC Porto), câte una din Franța (PSG) și Austria (RB Salzburg)
- 6 din America de Sud: 4 din Brazilia (Fluminense, Flamengo, Botafogo, Palmeiras – primele trei din Rio de Janeiro, ultima din Sao Paulo), două din Argentina (River Plate, Boca Juniors – ambele din Buenos Aires)
- 5 din America de Nord: 3 din SUA (Inter Miami, Los Angeles FC, Seattle Sounders), 2 din Mexic (Monterrey, Pachuca)
- 4 din Africa: câte una din Maroc (Wydad Casablanca), Tunisia (Espérance Tunis), Egipt (Al Ahly Cairo) și Africa de Sud (Mamelodi Sundowns)
- 4 din Asia: câte una din Arabia Saudită (Al Hilal Riad), Emiratele Arabe Unite (Al Ain), Japonia (Urawa Red Diamonds) și Coreea de Sud (Ulsan)
- 1 din Oceania: 1 din Noua Zeelandă (Auckland City).
Câștigătoarele celor 8 grupe au fost din Brazilia (Palmeiras, Flamengo), Franța (PSG), Anglia (Manchester City), Spania (Real Madrid), Germania (Borussia Dortmund), Italia (Inter Milano) și Portugalia (Benfica).
De pe locul 2 s-au calificat echipe din Brazilia (Fluminense, Botafogo), Anglia (Chelsea), Germania (Bayern München), Italia (Juventus), SUA (Inter Miami), Mexic (Monterrey) și Arabia Saudită (Al Hilal).
Patru echipe cu pretenții au ratat calificarea, clasândus-se pe locul 3 în grupe: două iberice (Atletico Madrid, FC Porto) și reprezentantele Argentinei (Boca Juniors, River Plate).
Așadar, toate cele patru echipe braziliene s-au calificat în optimi, dar ambele formații argentiniene au fost eliminate în faza grupelor.
Singura echipă cu punctaj maxim în grupe a fost Mancheter City (golaveraj 13-2), dar trupa lui Pep Guardiola avea să fie eliminată în optimi, dramatic, de Al Hilal Riad, care tocmai îl angajase ca antrenor pe italianul Simone Inzaghi (ex-Inter Mlano)!
Cinci echipe au încheiat cu zero puncte: Seattle Sounders (SUA), Pachuca (Mexic), Urawa Red Diamonds (Japonia), Ulsan (Coreea de Sud) și Wydad Casablanca (Maroc).
Deși, în mod previzibil, a fost ciuca bătăilor (0-10 cu Bayern München, 0-6 cu Benfica Lisabona), reprezentanta Oceaniei, Auckland City (Noua Zeelandă), a reușit un incredibil 1-1, în ultimul meci, cu argentinienii de la Boca Juniors!
Optimi de finală
- Chelsea – Benfica Lisabona 4-1, după prelungiri (1-1 după 90 de minute)
- PSG – Inter Miami 4-0
- Real Madrid – Juventus Torino 1-0
- Fluminense – Inter Milano 2-0
- Al Hilal Riad – Manchester City 4-3, după prelungiri (2-2 după 90 de minute)
- Bayern München – Flamengo 4-2
- Palmeiras – Botafogo 1-0
- Borussia Dortmund – Monterrey 2-1
Sferturi de finală
- Chelsea – Palmeiras 2-1
- PSG – Bayern München 2-0
- Real Madrid – Borussia Dortmund 3-2
- Fluminense – Al Hilal Riad 2-1
Semifinale
- Chelsea – Fluminense 2-0
- PSG – Real Madrid 4-0
Finală
- Chelsea – PSG 3-0
Toate rezultatele de la Campionatul Mondial al Cluburilor pot fi urmărite AICI, iar clasamntele grupelor – AICI.
Chelsea a jucat minunat aseara si si-a batut joc efectiv de marlanii de la PSG care nu vor sa inteleaga ca sunt si altii mai buni ca ei si care pot sa-i invinga. Drastic ca aseara CHELSEA. LUIS ENRIQUE a ramas acelasi derbedu ca atunci cand era jucator.Cum e posibil ca tu om matur si antrenor , chiar al campioanei Europei sa -l strangi de gat pe un jucator de doar 17 ani care ti-a dat si un gol minunat ?