Când Victor Ciorbea venise cu ideea acordării pensiilor speciale pentru magistrați, pe vremea în care era premier al României din partea PNȚCD în guvernarea de coaliție formată din CDR-PD-PSDR-UDMR, iliescistul PDSR (actualul PSD) n-a protestat absolut deloc, deși era principalul partid de opoziție.
Cei din partidul condus de Ion Iliescu puteau să-i fi zis, prin reducere la absurd: Te-ai țăcănit, Ciorbeo?! N-ai ce face cu banii contribuabililor? Fă autostrăzi, căi ferate, spitale, alocă-i pentru educație și cercetare, sprijină familiile nevoiașe!
Nici vorbă de așa ceva din partea oamenilor lui Iliescu, cei care se tot bătuseră cu palma-n piept că „apără” interesele poporului român, cu precădere pe cele ale oamenilor simpli. Au fost imediat de acord ca planul ciorbist să fie transpus în practică și astfel a „răsărit” acea Lege 142 din 1997, aprobată cu majoritate deplină de voturi în Parlamentul României. De-acolo a plecat tot dezastrul existent și în zilele noastre.
Peste ani, Victor Ciorbea și-a primit evident și recompensa de la fostul PDSR, actualul PSD: un post călduț de Avocat al Poporului, prin care a slujit cu precădere interesele PSD. „Dottore” V. V. Ponta l-a „uns” în funcție, iar „picata” V. V. Dăncilă i-a șters pe final de mandat, printr-o ordonanță de urgență, toate penalitățile, datoriile de un milion de euro acumulate la o bancă și la bugetul de stat.
Ce a urmat a fost doar o adaptare consistentă la ecranizarea regizată de Ciorbea cu sprijinul deplin al PDSR.
Adrian Năstase a propus o altă lege pentru „speciali”, votată atât de PSD, cât și de PNL, adăugând noi cadouri. Legea 303 din 2004 prevedea ca magistrații cu o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani să se poată pensiona, indiferent de vârstă, urmând să primească 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Adică, din start pensia era mai mare decât salariul net, care reprezenta în jur de 60% din salariul brut. Iar la salariu se adăugau și alte câștiguri (sporuri, bonusuri etc.), care făceau ca baza de calcul pentru pensie să fie umflată banditește în ultima lună de lucru. A fost formula care a făcut să explodeze pensiile magistraților, devenind o batjocură generală.
Apoi, ucenicul lui „Bombonel”, Victor Viorel Ponta, a reintrodus pensiile speciale când s-a văzut în scaunul de prim-ministru la Palatul Victoria, după ce Emil Boc apucase să desființeze 8 dintre ele.
După ce guvernul a încăput pe mâinile Vioricăi Vasilica Dăncilă, au apărut, în 2019, și alte „speciale”: pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene etc.
C. A. C. P. Tăriceanu, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu fie au mai „strecurat” noi categorii de „speciali” (membrii Curții Constituționale, Avocatul Poporului etc.), fie le-au mărit substanțial veniturile celor existente deja. Așa s-a ajuns ca, în ultimii 10 ani, aceste pensii speciale să ne coste aproape 18 miliarde de euro!
Caută acum Guvernul Bolojan și președintele Nicușor Dan să recupereze 30 de miliarde de lei? Adică, 6 miliarde de euro? Păi, aici sunt mare parte din banii care ne lipsesc: tocați pe pensii speciale!
Acum însă atât PSD-iștii, cât și unii PNL-iști s-au pus să-l mitralieze pe Ilie Bolojan, de parcă el ar fi vinovatul principal pentru situația din țară, pentru deficitul uriaș pe care l-a moștenit. Nemernicia acestor trădători nu cunoaște limite. Îi va fi greu lui Bolojan să-i pună cu botul pe labe și să le taie privilegiile. Să performeze la acest capitol mai mult decât a făcut-o Emil Boc, căruia Trian Băsescu reușea să-i asigure un spate puternic.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
adunam toate pensiile speciale de la Ciorbea incoace, sa nu constatam ca asta este datoria externa a Romaniei.
Poate mai stie cineva putina aritmetica si ne va da o valoare. La final, sa nu ramanem blocati!!!!…..
Sunt si pensiile speciale o mare problema si trebuie rezolvata. Atat prin faptul ca sunt incasate de la varste penibile de 48 – 49 de ani. Daca un magistrat apuca 90 de ani pune o presiune pe bugetul tarii de cateva milioane euro bune. Se invoca faptul ca primesc pensii speciale pentru ca sunt privati de a face afaceri. Nimic nu-i impiedica sa lucreze in privat si sa nu se mai faca judecatori. Adica daca eu devin doctor, inseamna ca lucrand la stat ma pot vaita ca nu pot lucra in privat?
Fauna de la buget, ca nu toti sunt jigodii, se stiu bine ce sunt, trebuie sa dispara prin desfiintarea posturilor inventate pentru sinecuri. De asemenea, prescrierea faptelor dintr-un dosar penal aflat pe rol (aberatie mai mare ca asta nu am vazut, in civil, prescrierea se intrerupe cu introducerea actiunii in instanta). Aici prejudiciile sunt enorme produse de politicieni si suveicile lor, insa prin prescriere se anuleaza tot, inclusiv furtul. Legea trebuie corectata, pentru ca desi avem impresia ca Statul este furat, Statul de fapt suntem noi. Si uitem cum daca Statul intra in sevraj noi suntem cei care trebuie sa-i facem perfuzii, cum se intampla acum.
Totusi este scandalos ca Bolojan nu-si asuma o foaie de parcurs clara. De exemplu, pierd romanii 10% din venituri, dar si pentru ce perioada? La benzina, impozit pe dividende, TVA, locuinte, etc. Ajungem la excedent si ce facem, nu dam taxele in jos? Macar da o speranta oamenilor ma ca sunt generatii care de peste 35 de ani tot fac sacrificii. Am doi prieteni care au decis sa-si suspende firmele pe perioada taxelor spunand ca s-au saturat sa plateasca din buzunarul lor golaniile PSDNL.
As vrea sa atrag atentia asupra UNEI MARI ESCROCHERII CARE SE FACE PENSIONARILOR datorita salariilor medii brute umflate la ora actuala. In calculul punctului de pensie salariul mediu brut pe tara este 9250 lei!!!. Practic prin salariile astea umflate de la stat prin tot felul de escrocherii si sinecuri, s-a ajuns la o suma atat de mare. Prin urmare si punctul de pensie a fost mai mic. Daca de exemplu nu erau umflate atat si salariu mediu brut era 7000 lei pensiile erau mult mai mari. Au fost super smecheri guvernatii la recalculare. In plus nu inteleg cu pensiile militarilor care au iesit inainte de 2015 au ramas neactualizate. Cunosc caz concret de pensie urmas colonel cu 57 de ani vechime si 3200 lei net. Ce rusine fata de un om care si-a dedicat atatia ani uniformei militare, un veritabil APeVisit (Armata Pe Viata) in timp ce un gunoi de 48 de ani tot colonel iese cu pensie de 14.000 lei. Cand spunea sa plafonam salariile si pensiile la 10.000 lei net nimeni nu a vazut-o ca solutie pana se face curatenie si pana se elimina toate anomaliile.