Vulnerablizată de iresponsabilele „guvernări speciale” PSD-PNL (Ciucă/Ciolacu), economia României se afla în fața unui pericol mortal: ascensiunea la putere a extremistului George Simion. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ne-au dus pe buza prăpastiei, George Simion ne-ar tăia și puține corzi care ne mai țin în echilibru, să nu picăm în hău.
Într-un interviu acordat News.ro, Adrian Benţa (48 de ani), consultant fiscal și auditor financiar, spune că economia României va suferi în perioada următoare din cauza temerii investitorilor că la Palatul Cotroceni ar putea ajunge preşedinte George Simion.
Expertul, care are şi specializare în auditul fondurilor europene, afirmă că unii investitori au început să-şi retragă deja capitalurile din ţara noastră. Principala lor temere este că, odată ajuns preşedinte, Simion va instala un guvern care să aplice planul economic al lui Călin Georgescu, de naţionalizare mascată a companiilor.
Printre măsurile anunţate de tandemul Georgescu–Simion, conform programului de guvernare al primului, este aceea că toate companiile din România vor trebui să aibă cel puţin 50% din acţiuni deţinute „de români” (fie de stat, fie de cetăţeni). Aşa ceva este inacceptabil pentru investitorii străini, care nu-şi pot permite să bage banii în ceva pe care nu controlează, explică Adrian Benţa.
Consultantul fiscal descrie scenariile care aşteaptă România, în funcţie de rezultatul votului din 18 mai.
O victorie a lui Nicuşor Dan ar fi urmată, probabil, de un Guvern Bolojan cu miniştri mai competenţi decât cei din ultimii ani şi cu politici economice mai sănătoase.
O victorie a lui George Simion deschide două posibilităţi: fie noul preşedinte nu-şi pune în aplicare promisiunile din campanie, fie şi le pune în aplicare şi atunci ne aşteaptă un adevărat dezastru. România ar rămâne fără investitorii străini, zeci de miliarde din PIB se vor evapora, sute de mii de oameni vor rămâne fără slujbe, taxele vor creşte dramatic pe măsură ce UE ne va tăia fondurile europene.
Adrian Bența: „O naţionalizare mascată ar fi o eroare fatală!”
- „O mare parte din investitori sunt îngrijoraţi de potenţialul preşedinte al ţării, domnul Simion, care ar implementa un Guvern Georgescu.”
- „Dacă mergem să ne uităm un pic pe programele economice ale domnului Georgescu, sunt câteva elemente foarte, foarte îngrijorătoare, iar unele sunt foarte fanteziste.”
- „Principalul element îngrijorător pentru un investitor străin porneşte de la ideea ca fie statul român să deţină minimum 50% dintr-o companie, fie un cetăţean român să deţină minimum 50% dintr-o societate.”
- „Investitorii străini iau în considerare că, de fapt, aici discutăm de o naţionalizare mascată.”
- „Ar fi o eroare fatală, pentru că statul român nu este în stare să administreze ca lumea propriile societăţi. Exemplul este şantierul de la Mangalia, unde statul român a preluat 51% din acţiuni, iar de la 2.000 de salariaţi mai sunt câteva sute şi au intrat în insolvenţă şi în faliment.”
- „În general, o firmă străină care vrea să deţină controlul nu acceptă titluri de proprietate, vrea să aibă acolo dreptul de vot sau chiar 100% din părţile sociale. Deci, probabil, unii dintre aceşti investitori îşi retrag capitalurile şi economia va suferi în perioada următoare.”
„Nu este normal ca Banca Naţională să cheltuie mai mult decât este necesar pentru a proteja moneda”
- „Deprecierea leului nu este strict de două zile. De ani întregi economiştii spun că leul a fost cam supraapreciat. Banca Naţională l-a apărat. Ideea este că acum s-ar fi cheltuit prea multă valută pentru menţinerea cursului. În general, nu trebuie să pariezi împotriva cursului pieţei. S-a încercat ceva, dar nu trebuie să cheltuim atâta valută din rezerva ţării pentru a păstra o monedă care oricum se depreciază. Pentru că, de fapt, o monedă solidă avantajează importatorii, o monedă mai slabă dezavantajează importatorii. Or, fiecare dintre modelele de business trebuie să protejeze, până la urmă, întreaga populaţie, adică să protejeze cetăţeanul. Şi atunci nu este normal ca Banca Naţională să cheltuie mai mult decât este necesar pentru a proteja moneda, mai ales când ăsta este trendul generat de economie.”
- „Indiferent ce spun domnul Georgescu sau domnul Simion, România a primit cu multe zeci de miliarde în plus de la UE faţă de ce am contribuit noi. În momentul în care cineva îţi taie macaroana şi spune «Descurcă-te cum ştii, că tu ai urlat la mine că eu, Bruxelles, nu ştiu ce-ţi fac, nu sunt bun pentru tine», atunci vom avea o scădere economică.”
„Politică lui Simion este de a atrage voturi ale cetăţenilor care consideră că dacii chiar au făcut acele tuneluri din Dacia până în Mesopotamia”
- „Problema este cât de mult deviezi de la linia gândirii Bruxelles-ului. Ne aducem aminte că prima consecinţă, după multe avertismente, atât în Polonia, înainte de începerea conflictului armat din Ucraina, cât şi în Ungaria zilelor noastre, este suspendarea fondurilor PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – n. red.). Adică suspendarea fondurilor europene. Nu te bagă nimeni în seamă. Dacă n-ai fonduri europene, descurcă-te cum poţi! Or, până în acest moment, indiferent de cine ce spune, pe unde spune domnul Georgescu sau domnul Simion, România a primit cu multe zeci de miliarde în plus de la UE faţă de ce am contribuit noi. Deci, noi suntem pe câştig! Avem mai multe miliarde primite de la UE pentru investiţii, pentru modernizări, pentru diverse lucrări de infrastructură. Inclusiv modernizarea infrastructurii ANAF, da? Colectarea mai bună a taxelor.”
- „Uitaţi-vă la trendul României din ultimii 5 ani! Per capita, am depăşit Polonia, din ce ştiu eu. Oricum am depăşit Ungaria per capita, ca PIB. Se pune problema dacă, într-adevăr, această politică a domnului Simion este doar una de a atrage unele voturi ale cetăţenilor care consideră că dacii chiar au făcut acele tuneluri din Dacia până în Mesopotamia, deci pur şi simplu a fost o campanie de atragere a voturilor, sau poate pur şi simplu dumnealui chiar crede că ăsta este trendul economic, ceea ce va fi un dezastru dacă îl şi aplică!”
„Cu PSD la conducere, s-a stimulat mai mult nemunca decât munca”
- (Cât rezistă România fără fondurile UE şi fără banii împrumutaţi de la diverse bănci?) „Depinde foarte mult de nivelul de taxare. Cu siguranţă, România nu o să se prăbuşească! Problema este că nu mai creşte şi că scade. Deci, asta este adevărata problemă a României! Nu că nu supravieţuieşte, ci că în loc să crească, să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor, acesta va începe să scadă. Pentru că, să nu uităm: statul nostru este un stat bugetofag. Fie trebuie să se ajungă la reducerea cheltuielilor bugetare, ceea ce nu prea îi văd în stare… n-au reuşit… A fost PSD-PNL – mă rog, mai mult PSD – la conducere, s-a stimulat mai mult nemunca decât munca, au fost recompensate persoanele inactive ale societăţii şi au fost suprataxaţi cei care sunt activi.”
- „Deci, prima situaţie este reducerea cheltuielilor bugetare, ceea ce nu-i văd în stare. Plus că dă şi jupânul planetei (Donald Trump – n. red.) cu pumnul în masă – «Cumpăraţi armament de 5% din PIB, că uite ce se întâmplă prin Ucraina!» – şi situaţia este de luat foarte în serios. Şi atunci, ca să echilibrezi aceste cheltuieli cât de cât, vei creşte taxarea. Asta înseamnă TVA mult mai mare, impozitul pe venit mult mai mare, impozitul pe profit mult mai mare, mai puţini bani pentru cetăţeni. Aşa se va traduce o reducere a fondurilor europene. Din păcate, asta este!”
„Nicușor Dan va pune un guvern care să fie un pic mai ridicat la minte, să ia nişte măsuri mai bune”
- „Problema pe care o avem cu toţii este cu cine votăm. Până la urmă, ne întoarcem la Caragiale: eu cu cine votez? Votez cu domnul Nicuşor Dan sau cu domnul Simion? Fiecare dintre ei este pe un drum total opus şi, din punctul meu de vedere, probabil că niciunul dintre ei nu trebuia să ajungă într-o finală prezidenţială. Dar asta este părerea mea; părerea cetăţenilor – şi poporul are întotdeauna dreptate – a fost alta.”
- „Dacă preşedinte va fi domnul Nicuşor Dan, probabil va propune un prim-ministru din zona aceasta de dreapta, uşor dreapta, dreapta moderată. Probabil îşi va ţine cuvântul şi-l va propune pe domnul Bolojan, care, iată că, totuşi, s-a descurcat destul de bine în funcţia de preşedinte interimar. Aş spune că mult mai bine decât preşedintele anterior pentru o anumită perioadă de timp. Şi probabil vor pune un guvern care să fie un pic mai ridicat la minte, să ia nişte măsuri mai bune în dreptul activităţilor economice, să nu mai angajeze atâtea pomeni electorale.”
„Cu programul economic al lui Georgescu, vom fi din nou izolaţi!”
- „Dacă următorul preşedinte al României va fi domnul George Simion, atunci viziunea mea este că suntem la două capete: capătul A, capătul B. Capătul A este ca domnul Simion să nu-şi pună în aplicare planurile pe care le-a prezentat public, fiind doar o măsură de a aduce voturi, şi să fie un pic mai realist – «Da, domnule, v-am speriat, dar acum ştiţi că şi eu vreau în UE, şi eu vreau în NATO». Sau B: va aplica programul economic al domnului Călin Georgescu, care este o fantasmagorie! Nu va duce decât la eliminarea societăţilor străine, adică vor fi câteva sute de mii de şomeri, vor dispărea zeci de miliarde de euro din PIB-ul nostru şi vom fi, cum se spune, paria Europei. Vom fi din nou izolaţi! Că asta s-a vrut, izolaţionism.”
- „Să sperăm că poporul va decide cu înţelepciune, cum a decis de fiecare dată. Sper ca să se păstreze, totuşi, această linie de valori europene.”
„Pe teritoriul României, ruşii s-au comportat urât, mişeleşte. Au ucis, au violat, au furat…”
- „Adversitatea noastră faţă de Rusia nu este generată de relaţiile comerciale, care au fost cum au fost – mai bune, mai proaste –, sau că ne-au devalizat ţara după Al Doilea Război Mondial ca urmare a plăţilor unei despăgubiri de război. Ci sunt generate de faptul că acest vecin al nostru totdeauna şi-a dorit războaie pe teritoriul României! Şi sunt vreo 20 de astfel de războaie. În acele războaie au murit români, iar ruşii s-au comportat urât, mişeleşte. Asta este problema! Armate străine au mai fost pe teritoriul României, da? Gândiţi-vă la armata germană. Armata germană s-a comportat exemplar, era dată ca exemplu de bună purtare. Când au venit sovieticii, au ucis, au violat, au furat şi au avut comportament de oameni care nu sunt oameni. Şi atunci asta este, de fapt, ceea ce urâm noi. A, că poţi foarte bine să exploatezi o resursă minerală, s-o cumperi mai ieftin, că poţi foarte bine să construieşti un reactor, e minunat! Problema este de siguranţa de zi cu zi a cetăţeanului. Între integritatea ţării, binele cetăţeanului şi un reactor cumpărat cu 2 lei mai ieftin, eu prefer să dăm 2 lei mai mult pe un reactor luat de la canadieni, făcut cu americanii, decât să ne asumăm să fim din nou vizitaţi de vecinii noştri de la Răsărit, care nu aduc lumina.”
În România postmodernă ești mai șmecher și câștigi sigur doar când stai deoparte și te preocupi civic să comentezi. E de recuperat un decalaj mare și, în mod de-a-ndoaselea, sprijinul pentru Nicușor Dan constă în a proroci cât de rău va fi în caz contrar, în loc să ni se explice „ce ne dă” și Simion n-are de unde da cu relațiile sale. Mai bizar încă, personalitațile ezită să-l laude deschis, probabil pentru că a fost prea inflexibil ca primar și a supărat investitori influenți.
Ma asteptam ca Dl. Benta daca era corect cu adevarat sa se intrebe de ce BNR se implica grosolan in campania electorala incalcind legea.
… si seful Bisericii evanghelice din Romania (deci Biserica!) se implica in campania electorala indemnind lumea sa voteze Nicusor Dan.
Nu va e rusine, ma? Daca Patriarhul Daniel facea asta ar fi sarit toti boschetarii sa-l critice!
Băi, da’ comunitatea tătarilor ce zice? Dar imamul șef? Ce zic rapoatrele tale de securist mâncător de r*t?
Sa pui puterea Internetului in mainile idiotului inseamna sa ii dai o forta teribila sa se faca auzit iar atunci cand se strang mai multi idioti la un loc pot ajunge sa distruga totul in calea lor ca o turma de gnu.
Acest Babacuru este un idiot distrugator pentru ca ii place mirosul dosului agentului de influenta FSN numitul Kremlin Kremlinescu (KK). Spune-ti doar atat „Hai sictir nespalatule!”.
EU nu te intreb. Siu ca voi militienii nu aveti rusine. Ca esti cum esti, dar cā esti prost gramadà este o certitudine. Georgescu si Simion sunt produsele fsb + voi securistii si militienii și unealta de implementare Bor. Citeste aici dusman al României.
https://www.google.com/amp/s/jurnalul.ro/amp/george-simion-decorat-ips-laureantiu-streza-mitropolit-ardeal-crucea-saguniana-950003.html
Spagoveanu a plamadit start up ul aur la ordinul fsb.
Te așteptai? Ce poate aștepta unul ca tine?
repede trece camila prin urechile acului, decat sa schimbi ideile unui aurist. asa ca trebuie sa iesim la vot, in numar cat mai mare! Ca daca vom sta in casa la telenovele, va fi si viata noastra o telenovela. Dramatica!
Corect. Romania cu golanul de Simion va ajunge extrem de rapid Venezuela Europei.
tu stii cum functioneaza bursa? Vei vedea, dupa ce il vei alege pe semeon al tau.
Repetati ca papagalii tot ce primiti pe tiktoc. Apropoo, ai terminat 8 clase?
Da-o naibi de treaba! Toti militienii trebuia sa treaca etapa asta; cu artimetica era mai greu, acolo la tabla inmultirii.
Este o eroare sa subestimati adversarii.
Cine stie, pot fi chiar magicieni ai shortarii.
The Big Short e un film educativ.
Pentru oamenii respnsabili soarta Ukrainei a fost un motiv de teamā incā de la declararea independentei. Alegerea lui Zelenski a fost o mare dezamagire pentru sprijinitorii Ukrainei. Se spunea: un actoras de mâna a doua. Atunci s-a forjat un erou al planetei.
Azi putem sa alegem un derbedeu sau un mathematician ratat. EU merg cu ratatul. Me to mathematician ratat.
Corect, un ratat nu poate alege decit alt ratat.
Cit despre „eroul planetei” el a fost si ramine „actoras de mina a doua”.
… mai exact, un boschetar ratat alege „mathematician ratat”.
Din puțul „gândirii” lu Babacu. Adică din buda minții lui
Evident , cascheta de miliție ți-a atrofiat și rudimentul de creier din dotare. În clanurile voastre de tablagii inteligența se măsoară în număr de flotări și trese. Mai cumpără- ți o facultate, că sunt la reducere pentru voi. Cu o juma’ de pensie de tablagiu cumperi doua la preț de una.
Erata: Me too…
„Vom fi paria Europei” 🙂 Dar oare: chiar vom mai fi?
Mlaștina de hoți si criminali, complici cu șoricii groși ai magistraților din așa-zisa „Justiție”, va șterge România de pa harta Europei
Psihopat frate cu Putin! Cam astea sint „calitatile” tale.