marți, aprilie 22, 2025
AcasăLumeaPosibili succesori ai Papei Francisc: 28 de cardinali de pe 4 continente,...

Posibili succesori ai Papei Francisc: 28 de cardinali de pe 4 continente, din Italia în Canada, din Filipine în Africa de Sud

-

Cel de-al 267-lea Suveran Pontif urmează să fie ales în următoarele 15-20 de zile, după moartea Papei Francisc I – luni, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani.

Originar din Buenos Aires, argentinianul Francisc (Jorge Mario Bergoglio) era Papă din 13 martie 2013, când i-a succedat germanului Benedict al XVI-lea (Joseph Alois Ratzinger), care a demisionat.

Papa Francisc va fi înmormântat sâmbătă, 26 aprilie, după o ceremonie care va începe la ora 11.00 (ora României) în Piața San Pietro. Conform dorinței sale, exprimată prin testament, Papa Francisc își va dormi somnul de veci la Basilica Santa Maria Maggiore din Roma.

Papa Francisc a fost primul latino-american ales în fruntea Bisericii Catolice.

- Advertisement -

În așteptarea fumului alb

De secole, Papa este ales din rândul cardinalilor, episcopi de rang înalt, consilieri ai Suveranului Pontif, în pofida faptului că orice bărbat botezat poate pretinde acest titlu.

Cardinalii sunt convocaţi mai întâi la Vatican, iar Guvernul Bisericii este încredinţat Colegiului Cardinalilor, însărcinat să expedieze afacerile curente.

Votul are loc în Capela Sixtină, cu uşile închise, fără vreo comunicare cu exteriorul.

- Advertisement -

Toţi cei aproximativ 120 de cardinali depun jurământul, cu mâna pe Biblie, şi încep o sesiune de voturi pentru a desemna succesorul.

Doar cardinalii în vârstă de cel puţin 80 de ani sunt autorizaţi să voteze în Conclav.

După numărarea voturilor, rezultatul este anunţat cu ajutorul unui faimos fum alb – sau negru, în cazul în care cardinalii nu s-au pus de acord –, vizibil din Piaţa Sf. Petru.

Mai multe nume circulă, de câteva săptămâni, ca succesori ai lui Francisc I, pentru a deveni cel de-al 267-lea Papă din istorie. Lista conține 28 de cardinali, de pe patru continente:

  • 16 din Europa (7 italieni + francez, german, elvețian, olandez, suedez, portughez, ungur, maltez, luxemburghez);
  • 5 din America (3 din SUA + canadian, uruguayan);
  • 4 din Africa (guineez, congolez, sud-african, ghanez);
  • 3 din Asia (filipinez, srilankez, birmanez).

Marseillez-ul algerian: Jean-Marc Aveline

În august 2022, când Jean-Marc Aveline (67 de ani), arhiepiscopul diocezei Marsilia, a fost făcut cardinal de către Papa Francisc, peste 300 de marseillezi s-au adunat la Roma.

Născut în Algeria în 1958, el este preot din 1984, fiind cunoscut prin angajamentul său – aliniat celui al lui Francisc – în favoarea problemei migraţiei.

Aveline era considerat un om de încredere al Papei Francisc, pe care l-a primit la Marsilia în vara lui 2023.

Absolvent de greacă, ebraică şi teologie, popular în rândul teologilor şi reputat prin „bonomia” sa, Jean-Marc Aveline este oficialul catolic francez cel mai prezent la Vatican.

Jean-Marc Aveline

Troica italiană: Pietro Parolin, Matteo Zuppi, Pierbattista Pizzaballa

Trei italieni se află între cei mai evocaţi succesori ai lui Francisc.

Cardinalul Pietro Parolin (70 de ani) este secretar de stat al Vaticanului, considerat numărul 2 la Sfântul Scaun. Un mare diplomat şi absolvent de drept canonic, el este prezentat ca un om calm, cam ”şters”, dar ”capabil să liniştească tensiuni şi să depăşească diferenţe ideologice”, potrivit publicaţiei La Croix.

Cardinalul Matteo Maria Zuppi (69 de ani), arhiepiscopul Bolognei, este invocat adesea pentru scaunul papal. Progresist ca viziune, el este cunoscut prin angajamentul său social faţă de migranţi şi comunitatea LGBT. Ar putea continua reformele lansate de Papa Francisc, al cărui emisar special pentru pace în Ucraina a fost.

Cardinalul Pierbattista Pizzaballa (59 de ani) este Patriarhul Latin al Ierusalimului. Mare cunoscător al Orientului Mijlociu, el a intervenit pe lângă creştinii din Fâşia Gaza, dar ar putea fi îndepărtat din cauză că este prea tânăr.

Pietro Parolin – Matteo Zuppi – Pierbattista Pizzaballa

Filipinezul Luis Antonio Gokim Tagle sau guineezul Robert Sarah

Din secolul al II-lea până în secolul al VIII-lea, Biserica Catolică a avut un Papă de origine asiatică, Grigore al III-lea (originar din Siria actuală), şi trei papi de origine africană: berberii Victor I, Miltiade şi Gelasius I.

O astfel de situaţie, rară în Biserica Catolică, s-ar putea repeta acum, după multe secole, iar mai mulţi cardinali au această şansă.

Între ei se află filipinezul Luis Antonio Gokim Tagle (67 de ani), fostul arhipiscop al Manilei, un progresist apropiat lui Francisc I. Teologul asiatic este un bun comunicator, fiind activ pe Facebook şi YouTube. ”Pastor apropiat săracilor”, Luis Antonio Tagle este apreciat prin charisma, simplitatea şi angajamentul său social.

Luis Antonio Gokim Tagle

La polul opus, Robert Sarah (84 de ani) din Guineea – fostul arhiepiscop din Conakry – reprezintă o figură conservatoare de prim-plan. El este candidatul oficial al ”facţiunii” conservatoare, bazându-se pe o influență foarte mare în Africa.

Robert Sarah este un mare apărător al celibatului preoţilor, o temă fierbinte în Biserica Catolică. El i s-a opus lui Francisc în multe subiecte, printre care: imigraţia, revenirea la slujba în latină, opoziţia faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Robert Sarah s-a retras din februarie 2021, însă rămâne ”papabil”, în pofida faptului că urmează să împlinească vârsta de 85 de ani pe 15 iunie 2025.

Robert Sarah

Cardinali din SUA, Canada, Ungaria, R. D. Congo, Sri Lanka, Africa de Sud, Uruguay, Suedia, Elveția, Portugalia…

Numele multor altor episcopi sunt citate adesea ca succesori la Sfântul Scaun. De exemplu, primul cardinal suedez din istorie, Anders Arborelius (75 de ani), episcopul din Stockholm, și germanul Gerhard Ludwig Müller (77 de ani), unul dintre principalii opozanţi ai lui Francisc.

Anders Arborelius – Gerhard Ludwig Müller

Alți 20 de cardinali care au șanse de a-i succeda lui Papa Francisc:

  • Angelo Bagnasco (82 de ani) – Italia
  • Claudio Gugerotti (69 de ani) – Italia
  • Fernando Filoni (78 de ani) – Italia
  • Mauro Piacenza (80 de ani) – Italia
  • Raymond Leo Burke (76 de ani) – SUA
  • Robert Francis Prevost (69 de ani) – SUA
  • Timothy Dolan (75 de ani), SUA
  • Peter Erdö (72 de ani) – Ungaria
  • Fridolin Ambongo Besungu (65 de ani) – R. D. Congo
  • Charles Maung Bo (76 de ani) – Myanmar
  • Stephen Brislin (68 de ani) – Africa de Sud
  • Willem Eijk (71 de ani) – Olanda
  • Mario Grech (68 de ani) – Malta
  • Kurt Koch (74 de ani) – Elveția
  • Peter Turkson (76 de ani) – Ghana
  • Jean-Claude Hollerich (67 de ani) – Luxemburg
  • Marc Ouellet (80 de ani) – Canada
  • Malcolm Ranjith (77 de ani) – Sri Lanka
  • Daniel Fernando Sturla Berhouet (65 de ani) – Uruguay
  • José Tolentino de Mendoça (59 de ani) – Portugalia.

În total, lista celor considerați cu șanse să devină noul Papă se află 28 de nume.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Complotul Ciolacu – Sprînceană: cel mai grav incident de politică externă din ultimii 34 de ani. Premierul PSD subminează poziția României, prin combinația sa puturoasă cu trumpistul dubios din Florida

2 COMENTARII

  1. Papa Francisc:
    1.A justificat atacul terorist asupra Charlie Hebdo cu argumentul „nu e voie sa provoci si sa insulti credinta altora”. Dar satanismul? intreb eu. Il respecti?
    Nu i-a criticat pe islamisti.
    2.Simpatiza comunistii. Doar un exemplu, a vizitat 3 presedinti comunisti cubanezi insa a gasit mereu scuze pentru a se intilni cu opozitia cubaneza. Zilele astea comunistii pling.
    3.Sustinea migratia masiva din Africa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -