Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, a dezvăluit miercuri seară, la Antena 3, că, în negocierile de la Riad (Arabia Saudită), reprezentanții Rusiei au solicitat Statelor Unite le Americii retragerea din Europa de Est, inclusiv din România. El a precizat că partea americană „a refuzat în acest moment, dar nu avem garanții”.
Tranzacționismul iresponsabil al lui Donald Trump i-a încurajat pe ruși să-și mărească pretențiile de hegemonie în Europa de Est, find vizate și țări din afara spațiului ex-sovietic. Foarte grav, pentru noi și pentru alte state din zonă, este faptul că „trupa de șoc” a lui Trump pare dispusă să le facă rușilor concesii barbare, dramatice pentru noi. Speranța ne-a rămas în Uniunea Europeană, cu condiția ca ea să nu fie șubrezită prin „capturarea electorală”, de către extremiști, a unor țări precum Germania sau Franța.
„E un moment dramatic”
Miercuri seară, la Antena 3, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu (65 de ani) a vorbit despre negocierile pe care le poartă SUA și Rusia în Arabia Saudită. El a descris momentul ca fiind unul „dramatic”, dar a precizat că rușii „n-au reușit să-i convingă pe americani”. Nu încă!
Cristian Diaconescu este consilierul președintelui interimar Ilie Bolojan pentru apărare și siguranță națională, dar și șeful Cancelariei prezidențiale.
Cristian Diaconescu: „E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte. Primul: să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte «de tip Ialta». Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa – să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americani. Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibiltiate privind criza. Au abordat pragmatic și tranzacționist în sensul asumării unor responsabilități, partajate între europeni și americani”.
Fostul ministru de Externe a menționat că partea rusă le-a cerut americanilor să retragă garanțiile de securitate acordate statelor care au intrat în NATO după 1997, printre care și România. O astfel de solicitare fusese făcută de Moscova și înaintea invaziei în Ucraina, însă partea americană – reprezentată de echipa lui Joe Biden – a refuzat în acel moment.
Cristian Diaconescu: „Așteptările lor țin de faptul că, la un moment dat, SUA ar determina partenerii europeni, înăuntrul NATO, să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții, urmând ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Yalta, și care în mod evident ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e declarația lor. În egală măsură, evident, această proximitate a NATO ar fi, din perspectiva Rusiei, necesar a fi limitată cât se pote de mult, pentru a-și rezolva problemele de adâncime strategică. Adică ei să-și împingă sursa de amenințare, pentru că așa au consacrat-o în opinia publică”.
„Nu avem garanții”, deși România e partener strategic al SUA!
România a fost informată în privința discuțiilor pe această temă, a mai spus Cristian Diaconescu.
„Am fost informați, are o relevanță din ce privește relevanța României. Le-am primit, nu le-am cerut noi. Statele Unite au refuzat (propunea Rusiei – n. red.), în acest moment, dar nu avem garanții”, a precizat consilierul prezidențial.
Cu adevărat dramatic este faptul că „nu avem garanții” deși România și SUA se află într-un parteneriat strategic!
Reprezentanții Rusiei și ai SUA au purtat marți o primă rundă de negocieri în Arabia Saudită, fără participarea europenilor sau a ucrainenilor. În acest context, președintele Franței a organizații discuții cu liderii europeni despre Ucraina și securitatea continentului, luni și miercuri, iar la cea de-a doua a luat parte și Ilie Bolojan, care a avut și o întrevedere bilaterală cu șeful statului francez.
Macron a promis creșterea contngentului de militari francezi dislocați în România, nicidecum retragerea lor.
PROPAGANDA PARTIDULUI SI SECURITATII MANIPULEAZA PENTRU „alegerea” UNELTEI KREMLINULUI ?
CE ATATA OBOSEALA ? ORICUM IL SCOT LA NUMARATOARE?
Kremlinul are doar un candidat ?
Europa are doar un candidat
OLIGARHII CU muk IN FRUNTE TRANSFORMA america IN AUTOCRATIE ?
REMARCABILE MINCIUNILE, MANIPULAREA PRACTICATE DE muk.
Remarcabila si multimea de tradatori ai Romaniei. Atat de multi, atat de zelosi maica.
Devine tot mai clar cine sunt românii care vor in Europa si cine sunt cei care vor înapoi la Rusia, cine sunt progresiștii si cine regres-iștii.
NOMENKLATURA VREA SA-SI PASTREZE PRIVILEGIILE, AVERILE. SI SA SI LE SPOREASCA.
Mâncare, băutură, trai bun, euroi, mașini, facultati, joburi si excursii in vest. Duhul la frații pravoslavnici de la Moscova.Mai mulți decât am crede.
Doru Buscu – catavencii.ro
Comandantul suprem Iohannis, guvernele, armata și CSAȚ
au avut la dispoziție, în ultimii trei ani, concluziile unui război în desfășurare, dar n-au înțeles nimic din ele. N-au înțeles importanța echipamentelor terestre, cele fără de care inamicul nu poate fi oprit din înaintare. N-au înțeles prăbușirea importanței avioanelor, care nu pot survola teritoriul inamic pentru că sînt ușor de doborît. Ca dovadă, facem achiziții inutile de F35, în contextul în care sprijinul aerian e singurul sprijin pe care NATO ni-l poate acorda la timp. N-au înțeles degradarea importanței rachetelor scumpe, care fac praf bugetele naționale și trimit interceptori de milioane de dolari contra unei drone de 5.000. N-au înțeles inutilitatea navelor mari de război, ușor de scufundat, și necesitatea înlocuirii lor cu ambarcațiuni mici, sofisticate, care pot coordona și gestiona cu Inteligență Artificială armate de drone nedetectabile.
Dar se pune întrebarea: cine să înțeleagă? Iohannis? Premierii Orban, Cîțu, Ciucă, Ciolacu? Miniștrii Dîncu și Tîlvăr? Generalii Ciucă, Petrescu sau bietul general Vlad, care a îndrăznit să ceară o lege necesară doborîrii dronelor și s-a ales cu o muștruluială publică de la premierul Ciolacu? Sau poate generali ca Ștefăniță Zisu, cel anchetat de DNA, generali ca Marian Hăpău, patronul furturilor de la DGIA, generali ca Iulian Gheorghe, care și-a cumpărat vilă din fondurile operative? Ce să înțeleagă din concluziile războiului comandanții care i-au cumpărat lui Iohannis costum de schi din banii destinați operațiunilor secrete? Toți acești generali eterni, incapabili și multimilionari, înălțați an de an în grad pentru singurul merit că țin armata pe loc, sînt coloana strîmbă a unei armate schilodite de comandanții ei.
Împreună cu conducerea politică a țării, acești militari de rău augur au construit de-a lungul anilor și, mai ales în ultimii trei ani, o politică de vulnerabilizare forțată a capacității de apărare a României. Au format un grup uman organizat, care a lucrat, din prostie sau cu intenție, în favoarea lui Putin, transformînd România într-o victimă potențială a Moscovei. Mulțumită lor, România e azi un stat neajutorat și panicat, incapabil să se apere pe cont propriu, așa cum sugerează discursul vicepreședintelui SUA, J.D. Vance. E veriga slabă a NATO, e statul care pune în pericol întreaga securitate europeană, atîta cîtă mai rămîne după dezangajarea SUA. Nici dacă i-ar fi avut pe Nikolai Patrușev și pe Serghei Șoigu în fruntea României, Putin nu obținea atît de multe.
Înainte să numărăm rușii lui Georgescu ar trebui numărați agenții Moscovei de la vîrful țării. Cei care au comis faptele din prostie trebuie să plece acasă. Pe ceilalți nu-i vom afla, probabil, niciodată.
Imi plac mult proverbele si zicalele romanesti. Nu stiu care popor are cate un proverb care sa defineasca exact fiecare situatie.
Pentru putin se potriveste zicala „I-a picat laptele-n păsat”. Intradevar, in timp ce era detestat de toata lumea civilizata, iata ca vine Trump si il transforma in prietenul SUA, victima „agresorului” Zelenski.
Iar lui Trump poporul roman i-ar zice: „Cine se amesteca in tărtîțe il mananca porcii”
Din pacate, poporul roman e tare la vorbe, dar slab in fapte… Asteapta mereu „para malaiata in gura lui natafleata” si nu-si face dreptate.
A tunat si i-a adunat! Fereasca Dumnezeu de mai rau – C.G pentru neamul meu!
Da, dar sovromurile ar avea și acționari americani. Iată progresul!
am inteles ca pe ‘excelenta’ sa C.D. l-a luat gura pe dinainte, a recunoscut mai tarziu. Parerist fara dovezi, stiind doar ca pe la otv uri se poate. Noi am vrea sa il auzim pe valorosul diplomat B.Mazuru.