Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud, a reușit să-l depășească pe Klaus Iohannis, omologul său român, în absurdul situației create prin refuzul de a respecta legile țării și a părăsi postul. Acesta s-a baricadat la reședința prezidențială și refuză să se predea procurorilor care au mandat de arestare pe numele său după ce, la sfârșitul anului trecut, a încercat să dea o lovitură de stat pentru care și-a cerut scuze ulterior, spunând că a făcut o greșeală.
Totul a plecat din noaptea de 3 spre 4 decembrie, când Yoon a declarat prin surprindere stare de urgență, încercând să preia puterea printr-o lovitură de forță. Președintele a dat ordin ca Parlamentul să fie înconjurat de armată, încercând practic să dizolve legislativul. Coreea de Sud a mai trăit dictaturi militare, așa că impactul la nivelul întregii țări a fost major.
Totuși, în Parlament au reușit să pătrundă un număr de deputați care au votat o moțiune, ridicând starea de urgență. Parlamentarii erau susținuți în stradă de o mulțime de mii de oameni care se strânseseră pentru a se opune loviturii de stat.
Confruntat cu Parlamentul, cu revolta populară și cu realitatea că faptele sale depășeau Constituția, președintele Yoon a dat înapoi. A abrogat starea de urgență după câteva ore, ulterior cerându-și iertare pentru fapta sa și spunând că a făcut o greșeală.
Parlamentarii au votat însă destituirea lui, iar Parchetul a pornit mai multe investigații penale care-l vizează. Președintele demis refuză să părăsească însă postul, e baricadat în reședința sa și apărat de gărzile prezidențiale.
S-a emis mandat de arestare pe numele președintelui demis, dar când procurorii de la Oficiul de Investigare a Corupției însoțiți de 100 de polițiști au ajuns la domiciliul acestuia au fost întâmpinați de cei 200 de militari din serviciul de protecție și pază – SPP-ul sud-coreean – din garda lui Yoon. Timp de mai multe ore, situația a fost extrem de tensionată. Polițiștii și militarii au ajuns la îmbrânceli și chiar la bătăi. Până la urmă, Poliția s-a retras.
Mandatul de arestare expira luni, așa că s-a emis un nou mandat. Acum, șeful gărzilor președintelui demis și anchetat a avertizat Poliția să nu încerce o nouă arestare, ca să se evite „vărsarea de sânge“.
Situația e fără precedent la nivel planetar, astfel că nu există precedente de urmat și nici prevederi legale.
Park Chong-jun, șeful PSS (Serviciul de Securitate Prezidențială), a declarat că „în niciun caz nu ar trebui să aibă loc vreo confruntare fizică sau vărsare de sânge“.
Yoon refuză pur și simplu să părăsească postul prezidențial și, de asemenea, să fie interogat cu privire la tentativa eșuată de lovitură de stat din seara de 3 decembrie 2024. Principala acuzație care i se aduce e de rebeliune, infracțiune care în Coreea de Sud se pedepsește cu moartea. Mai sunt însă și alte capete de acuzare.
Lucrurile sunt însă departe de a fi simple, pentru că în Coreea de Sud există și o tabără de susținători ai președintelui. Sute dintre aceștia s-au mobilizat și, din 31 decembrie, fac de pază zi și noapte lângă reședința prezidențială, deși în această perioadă în Coreea de Sud e foarte frig.
În acest moment, decizia este la Justiție. Instanța supremă de judecată din Coreea de Sud are la dispoziție 180 de zile pentru a decide dacă îl va revoca pe Yoon din funcția de președinte, așa cum a votat Parlamentul, ori îl repune în drepturi.
SI ala se plimba toată ziua în scop turistic cu avioane de lux, la fel ca Fucusul de Cotroceanca, uzurpatorul?