Una dintre promisiunile-cheie făcute de Donald Trump în campania electorală a fost că va pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore de la preluarea mandatului”. Apropierea zilei de 20 ianuarie, când va avea loc predaea de ștafetă la Casa Albă, îl face pe Trump să uite complet de nerealista promisiune. Acum, el spune că vrea să-l întâlnească pe Vladimir Putin „în primele șase luni de mandat”, pentru a vorbi despre războiul din Ucraina! Așadar, nu mai e sigur că oprește războiul, ci „vrea să-l întâlnească pe Putin”! Și nu în 24 de ore, ci în 6 luni!
Președintele ales al SUA, Donald Trump (78 de ani), a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la reședința sa din Mar-a-Lago (Florida), că „poate înțelege” nemulțumirea Rusiei privind posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO.
Trump l-a acuzat pe actualul președinte, Joe Biden, că „a provocat Moscova” prin susținerea aspirațiilor Ucrainei de a face parte din alianța nord-atlantică.
Donald Trump: „Rusia a spus de mulți, mulți ani, cu mult înainte de Putin, că nu poate avea NATO implicată în Ucraina. Or, Rusia s-a trezit cu un posibil stat NATO chiar la ușa ei, și aș putea înțelege sentimentul rușilor cu privire la acest lucru”.
Afirmațiile lui Trump conțin o minciună implicită, sugerând că în prezent Rusia nu ar avea „la ușa ei” niciun stat NATO. Or, Rusia are deja granițe terestre cu 5 membri NATO (Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia), iar granițe maritime cu alți câțiva membri NATO (Suedia, Turcia, SUA și chiar România, neoficial – dar de facto – după anexarea Crimeei).
Când a fost întrebat cum intenționează să pună capăt războiului din Ucraina, Donald Trump a spus că, deși Vladimir Putin „ar dori să-l întâlnească mai devreme decât mai târziu”, ar fi fost nepotrivit să facă acest lucru înainte de inaugurarea sa, programată pentru 20 ianuarie, dar speră ca întâlnirea să aibă loc „cu mult înainte de 6 luni”.
Este o schimbare radicală: pentru prima dată, Donald Trump nu mai folosește termenul „24 de ore”, înlocuindu-l cu „6 luni”! În campania electorală, Trump a afirmat în mod repetat că ar putea pune capăt conflictului „în 24 de ore”.
Trump a evenit apoi la propaganda de campanie, deși alegerle s-au încheiat de două luni: „Rusia pierde o mulțime de tineri, la fel și Ucraina, iar acest război nu ar fi trebuit să înceapă niciodată. Este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Vă garantez că, dacă aș fi fost președinte, acel război nu ar fi avut loc niciodată”.
Majoritatea analiștilor afirmă că Trump susține un acord de pace în care Ucraina ar fi de acord să cedeze Moscovei teritoriul ocupat în prezent de forțele ruse, adică aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.
Luni, publicația Politico a relatat că Laura Cooper, un oficial de rang înalt al Pentagonului care a jucat un rol-cheie în coordonarea ajutorului militar american pentru Ucraina, a demisionat pe fondul „incertitudinii cu privire la politica față de Ucraina” sub conducerea lui Trump.
ales americanii….
Asta inseamna votul liber, un savant egal un boschetar.
La Deutsche Welle, inainte de Anul Nou, a fost expus mai in detaliu planul de pace Trump-Kellog, plan care dupa cum stim a fost respins de capetenia de la Kremlin desi continutul era favorabil Rusiei si dezavantajos pentru Ucraina. Pe langa faptul ca teritoriile ocupate de fortele armate orce ramaneau de facto in mainile lor si aderarea Ucrainei la NATO era amanata la pastele cailor, fara garantii concrete de securitate din partea SUA in favoarea Ucrainei, si cel mai grav, deoarece reprezinta balonul de oxigen pentru relansarea economica si reinarmarea statului agresor, prevedea anularea integrala a sanctiunilor, lucrul care de fapt ii doare cel mai tare pe rusi. Punerea in aplicare a acestui plan nu ar fi insemnat decat amanarea pentru maxim cativa ani, eventual prin „marea generozitate” rusa pana dupa terminarea mandatului Trump in 2029, a subjugarii totale a Ucrainei si compromiterea ireversibila a SUA in arena internationala. Cu toate acestea obraznicul leader moscovit a refuzat acest plan avantajos Rusiei, el mergand in continuare la rupere, adica capitularea neconditionata a Ucrainei si abandonarea tarilor din estul Europei (inclusiv a habauco-suveranistei Romanie) de catre NATO, mai precis SUA.
In asemenea conditii negociatorul american Gen. Kellog a anuntat zilele trecut ca si-a anulat vizita la Kiev, pentru simplul motiv ca aceasta isi pierduse actualitatea, iar presedintele ales a mentionat posibilitatea de amanare a unor eventuale negocieri pentru aproape jumatate de an.
Acesta este deocamdata cel mai bun raspuns, atat cat poate Donald Trump, care putea fi dat Rusiei dupa respingerea obraznica, si as adauga prosteasca, a planului american de pace de catre pitbull-ul muscal. Numai daca se pastreaza actuala rata de pierderi de carne de tun orca (approximativ 120.000 personal militar in urmatoarele 6 luni), dar si de armament, si luand in considerare inevitabila degradare a economiei rusesti (Elvira Nabiulina nu mai are solutii minune de scos din joben, iar sanctiunile vor musca din ce in ce mai dur in buzunarul rusilor si in capacitatea statului rus de a pastra ritmul de productie de razboi), mesajul lui Trump, nu poate decat sa ii infurie pe rusi. Asteptam zilele astea publicarea de materiale denigratoare, de genul “Melania goala” plus injuraturile lui Soloviov, a lui Tolik Alkogolic si altor propagandisti turbati.
Anularea dezastruosului plan de “pace in 24 de ore” este o varianta preferabila pentru Ucraina si Europa, mai putin pentru habaucii care se alimenteaza cu “intelepciunea rusa”.