luni, noiembrie 18, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaMoment important: SUA și țările europene dau undă verde Ucrainei să lovească...

Moment important: SUA și țările europene dau undă verde Ucrainei să lovească ținte pe teritoriul Rusiei cu toate rachetele primite. De ce nu trebuie așteptate rezultate miraculoase

-

Administrația Biden a dat, în sfârșit, undă verde pentru Ucraina să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune primite de la SUA ca să lovească ținte militare aflate pe teritoriul Rusiei, indică surse autorizate de la Casa Albă. Imediat după această decizie, despre care s-a aflat duminică, Franța și Marea Britanie au acordat și ele Kievului aceeași permisiune. Singurii care tac până acum sunt nemții.

Decizia este una importantă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere de luni întregi permisiunea să folosească rachetele livrate de Occident pentru a stopa atacurile devastatoare lansate de ruși de pe propriul teritoriu. Armata putinistă profita de această limitare impusă de aliații occidentali pentru a lansa, fără teama unei riposte, atât atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cât mai ales celebrele bombe planate asupra pozițiilor ucrainene de pe front. Datorită acestei tactici, rușii au reușit în ultimul an să înainteze constant în zona Donbass.

Strategia lor era cât se poate de simplă. Avioanele Suhoi decolau de pe aerodromurile aflate pe teritoriul Rusiei, lansau din interiorul frontierelor țării lor aceste bombe vechi modificate, care apoi loveau pozițiile ucrainene. După ce liniile de apărare erau pulverizate astfel, urma bombardamentul artileriei și, în final, infanteria ocupa ce mai rămăsese din tranșeele inamice.

În următoarele luni, SUA ar urma să livreze 500 de rachete ATACMS

Schimbarea din politica americană e una majoră și vine cu două luni înainte ca la Casa Albă să sosească Administrația Trump, una de la care se așteaptă să încerce să-i oblige pe ucraineni să accepte o pace în termenii impuși de Putin.

- Advertisement -

În urmă cu o săptămână, Biden a decis să livreze cât mai rapid, până părăsește Casa Albă, tot pachetul de ajutor care mai rămăsese din banii aprobați anul trecut de Parlamentul SUA. Printre aceste ajutoare militare se numără și 500 de rachete ATACMS, cu rază lungă de acțiune și o mare precizie în lovirea țintelor.

Rușii sunt panicați. După ce i-au adus pe nord-coreeni ca să-i susțină într-o mare ofensivă pe care o desfășoară la Kursk împotriva ucrainenilor, oficialii de la Kremlin se declară scandalizați și avertizează că această permisiune dată de Casa Albă o vor considera ca pe o „escaladare“.

Un înalt oficial de la Pentagon a confirmat pentru „The Washington Post“ că permisiunea dată de Administrația Biden ucrainenilor să lovească ținte din Rusia reprezintă replica SUA la aducerea de către Putin a trupelor nord-coreene pe frontul ucrainean. Printre aceste forțe sunt și unități considerate „de elită“.

- Advertisement -

Potrivit acelorași surse, primele lovituri în adâncime vor fi date cu rachete ATACMS care au raza de acțiune de 305 kilometri.

Rachetele livrate de occidentali nu vor schimba decisiv cursul războiului, dar îi vor ajuta pe ucraineni să reziste mai bine

Aceste rachete nu vor schimba cursul războiului, dar e posibil să ajute Ucraina pentru moment să obțină o poziție mai bună la masa negocierilor care se apropie, spun sursele de la Pentagon.

În stilul caracteristic, rușii – primii care au extins războiul prin implicarea directă a Coreei de Nord – se plâng de escaladare și amenință că decizia SUA va duce la Al Treilea Război Mondial.

Nu se știe dacă Trump va menține decizia lui Biden după ce va prelua președinția SUA, dar se poate remarca faptul că unul din apropiații săi, Richard Grenell, l-a acuzat deja pe Biden că „escaladează războiul înainte să părăsească postul“.

Până atunci, fostul ofițer de informații ucrainean care ține un blog militar pe X sub pseudonimul Tatarigami raportează că rușii deja și-au mutat o mare parte din echipamente dincolo de raza de acțiune a rachetelor ATACMS, lăsând pe aeroporturile din Kursk doar elicoptere și avioanele care oferă susținere la sol pentru trupe. În acest fel, valoarea țintelor scade.

Cu toate acestea, în urmă rămân multe materiale care nu pot fi mutate. Rusia are o vastă rețea de depozite de muniție posturi de comandă și stații de cale ferată în regiunea Kursk. Dar, momentan, Ucraina n-are atâtea rachete câte ar trebui ca să le lovească pe toate.

„ATACMS vor ajuta Ucraina pe câmpul de luptă, fără îndoială, dar așteptările ar trebui să fie temperate. Este puțin probabil ca utilizarea lor să aibă un impact dramatic“

Ofițerul ucrainean ascuns în spatele pseudonimului Tatarigami detaliază: „Ucraina se confruntă cu dificultăți legate de dimensiunile limitate ale salvelor (de rachete – n. red.) și de ratele semnificative de interceptare ATACMS, ceea ce reduce șansele de reușită constantă a loviturilor. Variantele ATACMS diferă în ceea ce privește raza de acțiune și tipul focoaselor: unele cu focoase unitare, altele cu submuniții. Nu toate pot atinge 300 de kilometri sau pot viza structuri fortificate, limitând și mai mult opțiunile.

Rămân îndoieli destul de serioase cu privire la faptul dacă Ucrainei i se va permite să țintească rafinăriile de petrol sau infrastructura energetică rusească, deoarece SUA s-au opus anterior unor operațiuni similare. Deși acest lucru rămâne speculativ, există o șansă bună ca infrastructura critică să fie exclusă.

ATACMS vor ajuta Ucraina pe câmpul de luptă, fără îndoială, dar așteptările ar trebui să fie temperate. Este puțin probabil ca utilizarea lor să aibă un impact dramatic asupra forțelor rusești sau nord-coreene din Kursk, oferind câștiguri tactice incrementale, mai degrabă, decât rezultate imediate și decisive.

Scopul (respectivei analize – n. red.) nu este de a descuraja sentimentul public, ci de a stabili așteptări realiste, pentru a evita speculațiile viitoare cu privire la motivul pentru care ATACMS nu a schimbat cursul războiului sau nu a distrus forțele ruso-coreene din regiunea Kursk“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -