marți, octombrie 1, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. Rusia rămâne fără sisteme antiaeriene S-300 și S-400. Se ridică întrebarea...

ANALIZĂ. Rusia rămâne fără sisteme antiaeriene S-300 și S-400. Se ridică întrebarea dacă ucrainenii își pot crește activitatea aeriană cu noua flotă de F-16

-

Rusia intră în criză de sisteme antiaeriene S-300 și S-400, principalele mijloace de apărare împotriva atacurile cu rachete, relevă o analiză făcută de blogul militar specializat Athene Noctua, pe X (fostul Twitter). Pornind de la informațiile făcute publice de diverse surse oficiale precum serviciile secrete britanice și de la imaginile din satelit ale bazelor de păstrare a sistemelor antiaeriene, administratorii francezi ai blogului militar spun că rușii își pierd progresiv capacitatea de a-și apăra propriul teritoriu.

Motivele pentru care Rusia nu mai e capabilă să producă noi sisteme S-300 și S-400 și nici să le repare pe cele defecte nu sunt cunoscute cu precizie, dar se poate intui că lipsa pieselor (cele foarte performante proveneau din Occident, dar acum sunt sub embargo) ori lipsa specialiștilor ar putea sta la originea crizei.

Concluzia este însă că, pe măsură ce numărul bateriilor S-300 și S-400 scade, capacitatea Rusiei de a intercepta rachetele ucrainene se reduce de asemenea. Dacă trendul va continua, e de așteptat ca, de la un punct încolo, ucrainenii să-și poată trimite avioanele F-16 care vin din Occident în acțiuni tot mai îndrăznețe pe linia frontului ori chiar dincolo de aceasta, pentru a ataca logistica armatei invadatoare.

Deocamdată, se știe că din cele 57 de baterii S-400 pe care le avea Rusia înainte de război, cel puțin 17 au fost deja distruse de ucraineni. Altele s-au defectat și nu pot fi reparate, în condițiile actuale. Numărul rămas poate părea mare, dar nu este așa, deoarece Rusia are un teritoriu imens, cu multe orașe și obiective vitale care trebuie apărate. În zona Moscovei și a Sankt Petersburgului trebuie păstrate mai multe baterii. Mai este și podul Kerci, vital pentru menținerea Crimeei. Bateriile S-400 rămase trebuie împărțite între linia frontului, depozitele de muniție, aeroporturile militare, centrele de comandă și control, rafinării și multe alte ținte care sunt risipite pe o suprafață imensă.

- Advertisement -

Mai jos, analiza făcută de blogul militar Athene Noctua.

„Rezervele de apărare aeriană ale forțelor aerospațiale ruse 

Majoritatea acestor sisteme inactive sunt stocate în fabrici de reparații ale companiilor private, iar altele – în baze tehnice.

- Advertisement -

Instalațiile care găzduiesc unități inactive sunt:

În companii private:

– Fabrica 502 de reparații ale echipamentelor tehnico-militare;

– Fabrica 1015 de reparații ale echipamentelor tehnico-militare;

– Fabrica 1019 de reparații militare;

– Fabrica de Inginerie Radio din Habarovsk.

În unități militare:

– Baza complexă de depozitare (Omsk) – Centrul logistic 1062;

– Baza tehnică 1488;

– Baza tehnică 1494;

– Baza tehnică 2227.

Doar prima găzduiește cu adevărat sisteme antiaeriene, celelalte sunt unități de suport tehnic pentru serviciul activ Fabrica AD. 502 din Moscova. Majoritatea sistemelor au dispărut deja din această fabrică până în septembrie 2023.

– Fabrica 1015: majoritatea echipamentelor au fost demontate, iar fabrica recondiționa rachete S-300/S-400 începând cu 2023.

– Fabrica 1019: una dintre cele mai interesante instalații. Aici sunt depozitate 2 baterii S-300PT și 8 baterii S-300PS/PM

– Fabrica de Inginerie Radio din Habarovsk: cealaltă mare uzină de reparații. 10 baterii S-300PS/PM sunt stocate aici.

Să trecem unitățile militare.

– Complexul Omsk. Baza de depozitare a Centrului Logistic 1062: 2 baterii S-300PT sunt stocate aici.

Celelalte 3 baze tehnice rămase sunt ale Inelelor de Apărare din Moscova.

Cea mai mare parte conțin echipamente de sprijin : transportoare, generatoare, catarge.

Ca bonus :

– Arsenalul Forțelor de Apărare Aeriană 25: depozitarea rachetelor de apărare aeriană pentru sistemele S-300/S-400. Din păcate, nu există imagini recente, după 2020.

În același timp, AS_22im (un alt blog militar) au urmărit epuizarea unitățiloe antiaeriene care nu sunt pe front.

Aceasta este numărătoarea din acest moment a rezervelor observate. Există aproximativ 202 TEL (TEL este prescurtarea echipamentului militar numit transportor-erector-lansator, respectiv mașina propriu-zisă care lansează proiectilele) în rezervă pentru 22 de baterii, împreună cu radarele și echipamentele lor de comandă și control.

Deci, ce ne spune asta? Că industria rusă de apărare nu poate repune în funcțiune echipamente complet operaționale (în special S-300PS/PM).

Motivele ar putea fi diverse: lipsa pieselor de schimb, lipsa personalului calificat, obiective concurente cu piața de export.

Până în 2020, Rusia avea 57 de baterii S-400 (cu 456 TEL) în serviciu operațional. Nevoile actuale depășesc cu mult ceea ce este disponibil în rezerve.

Deficitul a fost în continuă creștere, deoarece Rusia trebuie să se apere împotriva atacurilor cu rază din ce în ce mai lungă.

Serviciile de informații britanice au prognozat acest lucru încă din noiembrie 2023.

Din declarațiile Ministerului Apărării ucrainean disponibile în prezent, cel puțin 17 baterii S-400 au fost afectate de lovituri, raiduri sau alte acțiuni ucrainene. Este vorba fie de radare, fie de TEL-uri sau de ambele. Aceasta este o estimare prudentă, deoarece numărul real de baterii afectate ar putea fi mai mare.

În cele din urmă, ce înseamnă aceasta? Că Ucraina poate afecta grav forțele de apărare aeriană ale Rusiei și poate deschide o campanie aeriană odată ce nivelul de degradare a atins un punct critic.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis a decorat doi PSD-iști siniștri: Mihai Busuioc (lacheul lui Dragnea) și Aurelian Bădulescu (grobianul Gabrielei Firea)

* Colaps total al Justiției în regimul Iohannis-PSD: judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas și-au motivat anularea condamnării de 14 ani a lui Mario Iorgulescu prin faptul că „micuțul“ n-ar fi vrut să-și omoare victima!

Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -