marți, octombrie 1, 2024
AcasăLumeaIsraelul măcelărește Hezbollah: după liderul Hassan Nasrallah, l-a lichidat și pe generalul...

Israelul măcelărește Hezbollah: după liderul Hassan Nasrallah, l-a lichidat și pe generalul iranian care coordona gruparea teroristă din Liban!

-

A fost un weekend de foc Orientul Mijlociu, unde Israelul a decapitat Hezbollah, organizața teroristă înființată, coordonată și finanțată de Iran în Liban. Atacurile chirurgicale ale aviației israeliene asupra cartierului general al Hezbollah, în sudul capitalei libaneze Beirut, au făcut victime grele în conducerea grupării teroriste pro-iraniene: Hassan Nasrallah (secretarul general – liderul numărul 1) și Nabil Qaouk (şeful securităţii preventive a Hezbollah). A fost ucis și comandantul adjunct al Gărzilor revoluţionare iraniene, generalul Abbas Nilforoushan, aflat la Beirut pentru a-i coordona pe teroriștii Hezbollah.

Atacul devastator al Israelului, asupra cartierului general al Hezbollah de la periferia sudică a Beirutului, a avut loc vineri și anunțat sâmbătă. El a fost urmat de alte lovituri aplicate sâmbătă și duminică, vizând și alte ținte ale organizației pro-iraniene din Liban.

Aviația israeliană a lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 80 de tone de bombe asupra cartierului general subteran al Hezbollah, în atacul care l-a lichidat pe liderul grupării teroriste, Hassan Nasrallah (64 de ani).

Bombele au fost lansate de o formaţiune de cel puţin 10 avioane de luptă, care au efectuat zeci de raiduri în Liban. Au fost folosite inclusiv bombe “bunker buster”, capabile să penetreze structuri consolidate.

- Advertisement -

Forţele israeliene au lovit peste 140 de ţinte Hezbollah în sudul Libanului, de unde mişcarea islamistă armată lansează în mod regulat rachete spre nordul Israelului.

Aviația israeliană a vizat „lansatoare (de rachetă) care vizează civili israelieni, clădiri în care era depozitat armament şi alte instalaţii ale infrastructurilor teroriste, în regiunea Beirutului”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Trei zile de doliu național în Liban, cinci în Iran!

”Hassan Nasrallah este mort!” – așa a sunat primul anunț, făcut de un purtător de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Nadav Shoshani.

- Advertisement -

Un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, căpitanul David Avraham, a confirmat că liderul mişcării islamiste Hezbollah „a fost eliminat”.

”Contactul cu Hassan Nasrallah a fost pierdut de vineri seara”, a declarat Agenției France Presse (AFP) o sursă apropiată grupării pro-iraniene, sub protecţia anonimatului. Ulterior, Hezbollah a confirmat, printr-un comunicat, moartea liderului său: ”Sayed Hassan Nasrallah s-a alăturat camarazilor săi martiri (…), al căror marş l-a condus aproape 40 de ani”. Teroriștii se angajează să continuie lupta împotriva Israelului.

Şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a reamintit sâmbătă, printr-un comunicat, că Israelul va ”atinge” orice persoană care ameninţă statul evreu. ”N-am epuizat toate mijloacele de care dispunem. Mesajul este simplu: vom ştim cum să-l atingem pe oricine care-i ameninţă pe cetăţenii Israelului”, a spus Halevi.

Tot sâmbătă, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, a anunțat că ”majoritatea liderilor de rang înalt ai Hezbollah au fost eliminați”.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a decretat 5 zile de doliu naţional, după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

În Liban, Guvernul a decretat 3 zile de doliu naţional, din același motiv. “În urma martiriului liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, care se alătură listei persoanelor ucise de agresiunea israeliană perfidă împotriva Libanului, este decretat doliu naţional în perioada 30 septembrie – 2 octombrie”, a anunţat Guvernul de la Beirut într-un comunicat.

Alte „ținte” eliminate: şeful securităţii preventive a Hezbollah și un general iranian – comandantul adjunct al Gărzilor revoluţionare

Israelul a anunțat că l-a eliminat și pe comandantul Unităţii de securitate preventivă a Hezbollah, Nabil Qaouk (60 de ani), într-o lovitură aeriană la Beirut, au anunţat duminică Forţele de apărare israeliene.

Anunțul a venit la o zi după ce Israelul a confirmat asasinarea principalului lider al Hezbollah, secretarul general Hassan Nasrallah.

Nabil Qaouk se afla în buncărul său din cartierul Dahieh din sudul Beirutului, un bastion al Hezbollah, dar „cazemata” sa a fost spulberată de o lovitură aeriană.

Armata Israelului a precizat că Nabil Qaouk “a fost direct implicat în promovarea comploturilor teroriste împotriva statului Israel şi a cetăţenilor săi, chiar şi în ultimele zile”.

Nabil Qaouk

În atacurile extrem de eficiente ale aviației israeliene a căzut victimă și comandantul adjunct al Gărzilor revoluţionare iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan. Acesta se afla în Liban în calitate de coordonator, din partea „sponsorului” de la Teheran, al grupării teroriste Hzbollah.

Generalul Nilforoushan a fost ucis vineri, în atacul în care a murit şi şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Prezența lui Nilforoushan la Beirut, în cartierul general al Hezbollah, este o confirmare în plus a legăturii directe dintre regimul fundamentalist din Iran și organizația teroristă pro-iraniană din Liban.

Iranul a anunțat, ca de obicei, că se va răzbuna, dar teocrația de la Teheran pare incapabilă să dea un răspuns viguros.

Gen. Abbas Nilforoushan

Iranul amenință și Israelul, și SUA!

Uciderea de către Israel a generalului de brigadă Abbas Nilforoushan, comandant adjunct al Gărzilor revoluţionare iraniene, a fost o “crimă oribilă” care nu va rămâne fără răspuns, a declarat duminică ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi.

“Nu există nicio îndoială că această crimă oribilă comisă de regimul sionist (Israel – n. red.) nu va rămâne fără răspuns”, a spus Abbas Araqchi într-o declaraţie adresată comandantului Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, generalul-maior Hossein Salami.

Un alt oficial iranian, Mohammad Baqer Qalibaf, preşedintele Parlamentului de la Teheran, a declarat că țara sa va continua să susțină grupările armate aliate cu Iranul, în confruntarea lor cu Israelul, după uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Qalibaf a amenințat atât Israelul, cât și SUA: “Nu vom ezita să mergem la orice nivel pentru a ajuta rezistenţa. SUA e complice la toate aceste crime şi… trebuie să suporte consecinţele”.

Vicepreşedintele iranian pentru afaceri strategice, Mohammad Javad Zarif, a declarat, după asasinarea lui Nasrallah, că Iranul va răspunde împotriva Israelului „la momentul oportun ales de noi”.

„Axa Rezistenței”, cum este denumită de musulmani alianţa de organizații teroriste anti-israeliene construită de-a lungul deceniilor cu sprijinul Iranului, include grupărle:

  • Hezbollah – în Liban;
  • Hamas – în Fâșia Gaza;
  • Houthi – în Yemen;
  • diverse grupări armate musulmane şiite în Irak şi Siria.

Hezbollah este considerat „giuvaierul coroanei” în această „axă a răului”.

Ayatollahul Khamenei: „Ferocitatea câinelui turbat sinoist”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, denunţă o viziune politică israeliană ”mioapă”. Fără a-l nominaliza pe Hassan Nasrallah, liderul religios de la Teheran a transmis printr-un comunicat: „Masacrarea unor persoane fără apărare în Liban a dezvăluit încă o dată ferocitatea câinelui turbat sinoist, a dovedit politica mioapă şi stupidă a liderilor regimului uzurapator”.

Liderul suprem al Revoluţiei islamice din 1989 îi îndeamnă pe musulmani ”să fie alături de poporul libanez şide mândul Hezbollah prin toate mijloacele de care dispun şi să-i ajute să înfrunte (…) regimul diabolic” din Israel.

Reuters scrie, citând doi oficiali regionali informaţi de Teheran, că ayatollahul Ali Khamenei a fost transferat într-un loc securizat – în interiorul ţării – şi că măsuri de securitate au fost consolidate.

Joe Biden: asasinarea lui Nasrallah – „o măsură justă pentru numeroasele sale victime”

Președintele SUA, Joe Biden, consideră că uciderea lui Hassan Nasrallah este “o măsură justă pentru numeroasele sale victime, între care mii de civili americani, israelieni şi libanezi”.

Joe Biden a explicat: “Statele Unite susţin pe deplin dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hezbollah, Hamas, Houthi şi orice altă grupare teroristă susţinută de Iran”.

Liderul de la Casa Albă a cerut Pentagonului “să consolideze sistemul de apărare al forţelor militare americane în Orientul Mijlociu”, pentru “a reduce riscul unui război regional de mare amploare”.

Joe Biden: “Obiectivul nostru este să dezamorsăm conflictele în curs în Gaza şi Liban prin mijloace diplomatice. Este important să se ajungă la un acord care să permită populaţiei să revină la locuinţe în Israel şi în sudul Libanului”.

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, l-a descris sâmbătă pe Hassan Nasrallah drept “terorist cu sânge american pe mâini”.

“Voi sprijini întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra. Astăzi, victimelor Hezbollah li s-a făcut dreptate”, a adăugat candidata Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din SUA.

Hassan Nasrallah conducea Hezbollah de 32 de ani. Și predecesorul său a fost asasinat de Israel

Hassan Nasrallah, puternicul lider al Hezbollah, trăia în clandestinitate de mai mulți ani, pentru a scăpa de represaliile Israelului.

Inamic declarat al statului evreu, a cărui dispariție era „țelul său suprem”, Nasrallah a apărut doar rareori în public de la izbucnirea războiului între mişcarea sa şi armata israeliană, din vara lui 2006.

Locul reşedinţei lui Hassan Nasrallah era ţinut secret. El primea însă vizitatori, inclusiv lideri ai unor formaţiuni palestiniene aliate formaţiunii sale, care publicau imagini de la întâlniri. Jurnaliştii şi personalităţile care l-au întâlnit spun că au fost conduși de Hezbollah în maşini cu perdele groase şi cu măsuri de securitate stricte, într-un loc neidentificabil.

Hassan Nasrallah susţinea cu regularitate discursuri transmise în direct. El era cel mai puternic om din Liban, decizând războiul sau pacea în ţară. Liderul Hezbollah conducea o miliţie puternic înarmată, a cărei forță militară o depășea cu mult pe cea a armatei Libanului.

Hassan Nasrallah beneficia de un adevărat cult al personalităţii în rândul susţinătorilor săi, mai ales în cadrul comunităţii musulmane şiite, din care provine.

Era liderul carismatic al Hezbollah din 1992, când i-a succedat lui Abbas al-Musawi, de asemenea asasinat de Israel. De atunci, el a schimbat Hezbollahul, înarmat şi finanţat de Iran, într-o forţă politică de neocolit, reprezentată în Parlamentul şi Guvernul de la Beirut.

În plan militar, Hassan Nasrallah a dezvoltat arsenalul Hezbollah, care constă în 100.000 de luptători şi dispune de armament puternic, inclusiv rachete de mare precizie.

„Victoria divină” și preluarea puterii în Liban

Hezbollah este singura formaţiune care şi-a păstrat armamentul la sfârşitul Războiului din Liban (1975-1990), în numele ”rezistenţei împotriva Israelului”, a cărui armată s-a retras treptat din Liban, iar în 2000 a evacuat sudul, după 22 de ani de ocupaţie.

Hassan Nasrallah şi-a consolidat statutul şi a câştigat respect prin moartea în luptă, în 1997, a fiului său cel mare, Hadi.

Războiul din vara lui 2006 cu Israelul, care a durat 33 de zile şi care s-a soldat cu moartea a 1.200 de libanezi (majoritatea civili) şi a 160 de israelieni (majoritatea militari), i-a permis lui Nasrallah să arate forța grupării sale, după ce combatanţii Hezbollah au ţinut piept armatei israeliene.

La sfârşitul acestui război, Nasrallah a proclamat o ”victorie divină” şi a devenit un erou în lumea arabă.

În Liban, însă, el şi-a pus în cap mai multe tabere, după ce partidul său a fost acuzat de implicare în asasinarea fostul premier Rafik Hariri în 2005. Ostilitatea libanezilor față de Nasrallah a crescut după ce luptători Hezbollah înarmaţi au preluat în mod brutal controlul asupra capitalei, în mai 2008.

În 2013, Hassan Nasrallah a anunţat că intervenit militar în Siria vecină, în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, împotmolit într-un război civil declaşat de reprimarea în sânge a unei revolte populare în 2011, care a degenerat într-o insurecţie armată.

Susținut total de Iran, Nasrallah a format şi susţinut mişcări apropiate Teheranului în regiune.

De la începutul războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, Hassan Nasrallah a deschis un front în sudul Libanului, cu scopul de a-şi susţine aliatul palestinian, însă a încercat până acum să evite un război la scară mare cu Israelul.

Născut pe „centura sărăciei” din Beirut, într-o familie cu 9 copii

Hassan Nasrallah s-a născut la 31 august 1960, într-o familie modestă cu 9 copii, în fosta ”centură a sărăciei” care înconjura capitala Beirut. Familia sa este originară din satul Bazouriyeh, situat în sudul Libanului, aproape de granița cu Israel.

În adolescență, el a studiat teologia în oraşul sfânt Najaf, din Irak, însă a fost nevoit să plece în timpul represiunii anti-şiite declanșată de dictatorul irakian de atunci, Saddam Hussein.

Revenit în Liban, Hassan Nasrallah s-a angajat în mişcarea şiită Amal, care s-a scindat în timpul invaziei Israelului în Liban în vara lui 1982.

Nasrallah a făcut parte din nucleul fondator al Hezbollah, îndfiinţat la îndemnul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Căsătorit şi tatăl al 5 copii, Hassan Nasrallah vorbea fluent farsi – limba persană, oficială în Iran.

Nasrallah purta turbanul negru al familiei Sayyed, descendenţii profetului Mahomed, din care susținea că descinde.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Iohannis a decorat doi PSD-iști siniștri: Mihai Busuioc (lacheul lui Dragnea) și Aurelian Bădulescu (grobianul Gabrielei Firea)

Colaps total al Justiției în regimul Iohannis-PSD: judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas și-au motivat anularea condamnării de 14 ani a lui Mario Iorgulescu prin faptul că „micuțul“ n-ar fi vrut să-și omoare victima!

Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -