joi, septembrie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Documente scurse de la Kremlin arată că „Armata digitală rusă“ a...

VIDEO. Documente scurse de la Kremlin arată că „Armata digitală rusă“ a generat doar în acest an 33,9 milioane de comentarii, 4.641 de filmulețe și 2.516 meme-uri pentru a manipula populația din UE și SUA

-

Rusia a creat la propriu o uriașă mașinărie de dezinformare și manipulare online, de care se ocupă un departament special numit Agenția de Modelare Socială dirijat direct de asistentul lui Putin și de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, relevă documente scurse de la Kremlin. O anchetă realizată de jurnalistul de investigații eston Martin Laine relevă cum „Armata digitală rusă“ bombardează efectiv, zi și noapte, rețelele de socializare cu zeci de milioane de comentarii, mii de filmulețe și meme-uri și cu știri fabricate, scopul fiind crearea de haos în Europa și SUA, ascensiunea extremiștilor și stoparea sprijinului pentru Ucraina.

Odată plonjat în măruntaiele acestei vaste mașinării coordonate de însuși Serghei Kirienko, șeful de cabinet al lui Putin, rămâi efectiv năucit. Agenția de Modelare Socială are oameni special angajați pentru a crea meme-uri și desene animate „haioase“, care poartă mesajele propagandei rusești. Există în această agenție și ideologi, postaci și un „operator de ferme de roboți“.

Giganticul angrenaj a produs doar în primele 8 luni ale anului 2024 nu mai puțin de 33,9 milioane de comentarii, 4.641 de filmulețe și 2.516 meme-uri.

- Advertisement -

Documentele arată că rușii sunt în general mulțumiți de efectele obținute, iar alegerile europarlamentare și cele naționale de până acum au curs cum a dorit Moscova, partidele extremiste fiind în ascensiune. Șefii Agenției de Modelare Socială chiar remarcă într-unul din documente că „liderul nostru de opinie a ajuns vicelider în AfD“.

Activitatea agenției rusești este cu mult mai vastă și mai complexă de atât. Aceasta monitorizează mii de persoane pe care le consideră influenceri pe rețelele de socializare. Manipulându-i pe acești influenceri să distribuie materialele de propagandă ale Kremlinului, agenția reușește să multiplice astfel într-o proporție colosală narativele sale. Pentru asta, rușii se bazează masiv pe idioții utili care înghit filmulețele și meme-urile „amuzante“ și le distribuie mai departe, fără să-și dea seama că fac astfel jocul inamicului.

„Documentele divulgate dezvăluie modul în care rușii au plantat dovezi falsificate și declarații ale oficialilor ucraineni pe social media. De exemplu, SDA a fabricat documente și citate de presa americană despre prăbușirea avionului Il-76 în Belgorod, în ianuarie 2024. «Echipa noastră a fabricat o poveste despre răpiri de copii. Americanii au publicat-o, luând-o de bună», a scris un oficial rus“

„Documente scurse dintr-o mașinărie de propagandă controlată de Kremlin dezvăluie o campanie de susținere a partidelor de extremă dreaptă în alegerile din UE și de răspândire a dezinformării pentru a submina Ucraina.

- Advertisement -

Într-un videoclip divulgat, destinat utilizării interne, Ilia Gambașidze, șeful proiectului secret de propagandă al Rusiei, poartă un hanorac pe care scrie „Trupele ideologice ruse”. El conduce organizația cu nume orwellian numită Agenția de Modelare Socială (Social Design Agency – SDA).

SDA urmează ordine de la Kremlin. Declarația sub jurământ a unor angajați ai Departamentului de Justiție al SUA arată că mâna dreaptă a lui Putin, Serghei Kirienko, și angajata administrației prezidențiale, Sofia Zaharova, s-au alăturat lui Gambașidze în reuniuni, planificând meticulos influențarea alegerilor din SUA și Europa.

Potrivit documentelor divulgate, agenția angajează „ideologi”, opt „comentatori” și un „operator de ferme de roboți”. De la începutul anului 2024, „Armata digitală rusă” a SDA a generat 33,9 milioane de comentarii, 4.641 de videoclipuri originale și 2.516 meme-uri pentru a influența relatările online.

Există literalmente angajați separați dedicați creării de meme-uri și desene animate.

Citez pe Twitter un „comentator geopolitic” cu 31,4 mii de urmăritori (urmează o serie de Gif-uri, toate cu propagandă care susține narativele rusești anti-americane, anti-ucrainene și anti-europene – n. red.). Caricaturile pe care le postează au fost literalmente pregătite de Kremlin. Documentele SDA dezvăluie contabilizarea a zeci de mii de postări de la „comentatori” pe toate platformele de socializare.

Rușii urmăreau să influențeze alegerile europene și americane, precum și alegerile pentru Bundestag (Parlamentul Germaniei – n. red.). Într-un document al proiectului se afirmă: „Politica viitoare de sancțiuni și sprijinul pentru Ucraina vor depinde în mare măsură de rezultatele acestor campanii”.

Acestea au vizat cele mai mari state membre europene. Rusia a crezut că succesul grupului de extremă dreapta „Identitate și Democrație” (în prezent dizolvat) ar servi intereselor rusești. Rusia a început să promoveze antiglobalismul, narațiunile anti-LGBT și a exploatat problemele economice.

Sunt multe despre AfD (Alianța pentru Germania – partid de extremă dreapta – n. red.) aici – prea multe pentru a le acoperi. O notă de serviciu spune: „Liderul nostru de opinie a devenit vicelider al facțiunii AfD!”. Rusia chiar măsoară succesul folosind statisticile de sondaj ale AfD și face același lucru cu Frontul Național din Franța (Le Pen).

Instrucțiunile pentru postaci includ, de exemplu, scrierea unui comentariu de 400 de caractere din partea unei femei germane de 38 de ani care susține că Germania este un paradis pentru infractorii din alte țări. Directive similare vizează SUA, Franța și Polonia pentru a stârni sentimente anti-imigranți.

După alegerile din UE, rușii au fost mulțumiți de rezultatele candidaților de dreapta, numindu-le un „succes serios”. Cu toate acestea, ei au remarcat că un astfel de succes nu garantează întotdeauna beneficii pentru Rusia, citând ca exemplu sprijinul Georgiei Meloni pentru Ucraina.

Ucraina este o țintă majoră. Documentele divulgate, etichetate drept „falsuri”, dezvăluie modul în care rușii au plantat dovezi falsificate și declarații ale oficialilor ucraineni pe social media. De exemplu, SDA a fabricat documente și citate de presa americană despre prăbușirea avionului Il-76 în Belgorod, în ianuarie 2024.

„Echipa noastră a fabricat o poveste despre răpiri de copii. Americanii au publicat-o, luând-o de bună”, a scris un oficial rus. Rușii exploatează „idioții utili” și își ascund urmele, știind că Occidentul nu are încredere în publicațiile lor – citând-o drept exemplu pe congresmena americană Marjorie Taylor Greene.

Declarația din SUA susține că SDA monitorizează 2.800 de influenceri din 81 de țări, numindu-i „lideri de opinie”. Avem o mică captură de ecran a acestei liste scursă. Eu i-aș numi „idioți utili”, cu vocile lor amplificate de Rusia, adesea fără ca ei măcar să știe.

Această scurgere de informații confirmă ceea ce vedem zilnic: Armate de roboți ruși și troli plătiți alimentează conflictele și amplifică „idioții utili” care răspândesc orbește narațiuni create literalmente de oficialii Kremlinului.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lăcomia fără sfârșit a PSD-istului Toni Greblă. De la furtul de bani la furtul de voturi. 12.000 de euro pe lună pentru „nababul alegerilor”, care e și „revoluționar”, și mega-pensionar special

VIDEO. „Socialiștii de caviar“: Grindeanu, filmat când își ascundea ceasul scump în buzunar, înainte de filmare. „Îl am de mult, are încuietoarea stricată!“

Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

1 COMENTARIU

  1. Doar cenzorii de la HaHaNews si G4Meme (sau Zoaie,com) îi pot bate in ce prveste dezinformarea la ordinul celor care le platesc soldele si ii pun sa cenzureze comentatorii incomozoi. „Comunism redivivus” marka HN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -