joi, septembrie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaMărturie din prima linie a luptelor din Ucraina: „Dronele au schimbat pentru...

Mărturie din prima linie a luptelor din Ucraina: „Dronele au schimbat pentru totdeauna războiul cu tancuri”. Cum a dispărut rolul spărgătorului de fronturi pe care l-au avut tancurile timp de 100 de ani

-

Modul de a purta războaie s-a schimbat radical odată cu apariția dronele, iar tancurile și-au pierdut rolul de vârf de lance al ofensivelor pe care l-au avut timp de 100 de ani, relatează tanchiștii ucraineni care luptă cu invadatorii ruși în prima linie a frontului din Donbass. Jurnalistul ucraineano-american David Kiricenko a scris pe site-ul think-tank-ului CEPA impresiile pe care i le-a făcut o incursiune de documentare pe front, printre soldații Brigăzii Mecanizate Separate 28 ucrainene, iar un rezumat al poveștii l-a postat și pe contul său de X (fost Twitter). Concluziile se știau, în bună măsură, dar relatările soldaților ucraineni aduc un plus de informație și profunzime.

Timp de 100 de ani, tancurile au fost folosite pentru războiul de mișcare, ca să rupă frontul inamic și să pătrundă rapid în adâncimea teritoriului advers. Acest lucru nu mai este deja valabil, războiul din Ucraina fiind o lecție foarte dură pe care ambele tabere au învățat-o pe pielea lor. Tanchiștii ucraineni relatează cum le-a dispărut acea senzație de invincibilitate și siguranță pe care o aveau când erau în interiorul blindatului, acum fiind permanent în pericol de a fi distruși de drone.

Un astfel de aparat de 500 de dolari poate scoate din luptă oricând un tanc de câteva milioane, povestesc militarii ucraineni. Tancurile au fost retrase din prima linie și acum atât rușii, cât și ucrainenii le folosesc mai mult pe post de artilerie mobilă. Acești monștri de metal au ajuns să joace un rol secundar în lupte. Războiul a devenit o ecuație în care contează trei elemente principale – dronele, artileria și infanteria.

Relatarea de pe X a lui Kiricenko, tradusă din engleză în română, mai jos.

- Advertisement -

„Am vorbit cu un echipaj de tanc care a luptat în bătălia pentru Torețk. Iată ce mi-au spus despre modul de luptă al tancurilor. «Era tancurilor prudente»”

„În zonele împădurite din jurul orașului Torețk, aflat pe linia de front care arde, în estul Ucrainei, zgomotul tunător al artileriei și bâzâitul constant al dronelor descriu o imagine vie a frontului din regiunea Donețk. Aici, soldații din Brigada Mecanizată Separată 28 din Ucraina așteaptă ordine pentru T-64-urile lor, deși puternicele lor mașini joacă acum un rol diferit într-un război care evoluează rapid.

„Ceea ce îmi place cel mai mult la conducerea unui tanc este atunci când te așezi și conduci și simți puterea tancului – este ca și cum inamicul nu ți-ar putea face nimic”, spune Bohdan, 23 de ani, cu indicativul Vendetta. Credința îi dă curaj în fața pericolului lui Bohdan, care e operator de tancuri de când a început invazia pe scară largă, în 2022. Cu toate acestea, invincibilitatea pe care o simțea cândva în mastodontul său blindat este pusă la încercare de o nouă amenințare: dronele.

- Advertisement -

Victor, cunoscut sub numele de Bee, comentează: «Tancurile nu mai sunt la fel de eficiente cum erau odată. Rar mai vedem acum acțiuni tanc contra tanc». Această schimbare este atât de pronunțată încât chiar și tancurile occidentale avansate, precum M1A1 Abrams furnizate de SUA, au fost retrase de pe linia frontului din cauza vulnerabilității lor la atacurile dronelor.

Cerul de deasupra pozițiilor ucrainene este un câmp de luptă constant. Drone inamice și prietene traversează spațiul aerian, vânând ținte valoroase precum blindatele grele și artileria. Acest joc aerian de-a șoarecele și pisica a modificat fundamental tactica tancurilor.

«Rușii nu sunt idioți. Ei înțeleg, de asemenea, că dronele noastre le vânează tancurile», spune Bohdan. Această amenințare reciprocă a făcut ca ambele părți să fie mai prudente în ceea ce privește desfășurarea unităților lor blindate. «În 2024, o dronă FPV de 500 de dolari poate doborî un tanc de milioane de dolari», adaugă el, subliniind eficiența costurilor acestui nou război.

Ca răspuns la amenințarea dronelor, echipajele tancurilor din ambele tabere au început să improvizeze. «Mulți oameni au râs de ruși pentru că au sudat plăci și armură suplimentară pe tancurile lor [cunoscute sub numele de tancuri țestoase, pentru aspectul lor], dar noi am început să facem același lucru pentru a ne proteja împotriva dronelor inamice», spune Bohdan. Cu toate acestea, se grăbește să precizeze că nicio armură suplimentară nu poate apăra de orice, în special de pericolul mereu prezent al minelor de teren.

Unitatea a fost staționată anterior în Herson în 2022, unde Bohdan spune că erau mult mai puține drone. Acum, pe frontul din Donețk, bătăliile sunt dominate de artilerie și drone.

Unitatea operează în prezent tancuri T-64 modernizate, vehicule din era sovietică reechipate în 2017. Tancurile au fost echipate cu instrumente de război electronic pentru a contracara dronele, deși aceste sisteme nu sunt infailibile. «Nu este garantat că bruiajul va proteja împotriva tuturor dronelor, deoarece acestea pot opera la frecvențe diferite», spune Victor.

Pe măsură ce natura luptei se schimbă, la fel se schimbă și rolul tancurilor pe câmpul de luptă. «Tancurile au devenit o a doua prioritate în război», observă Bohdan. «Acum este un război al artileriei, al dronelor și al infanteriei». În loc să fie vârfurile de lance ale atacurilor, tancurile sunt folosite din ce în ce mai mult ca artilerie mobilă, oferind sprijin de foc de la distanțe mai sigure.

Evoluția războiului cu tancuri aduce cu sine noi provocări. Victor, care are experiență cu vechile modele Leopard I furnizate de Germania, evidențiază dificultățile în operarea echipamentelor străine. «Ne-am chinuit cu manualele, deoarece totul este în germană», spune el și adaugă că unele dintre tancurile mai vechi donate nu au blindajul adecvat pentru amenințările actuale.

În plus, lipsa muniției limitează și mai mult eficiența tancurilor. Echipajul își exprimă frustrarea că trebuie să își raționalizeze proiectilele, reducându-le impactul chiar și atunci când se angajează.

«Tancurile vor exista și în viitor, dar dronele FPV au schimbat pentru totdeauna războiul cu tancuri», conchide Victor.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lăcomia fără sfârșit a PSD-istului Toni Greblă. De la furtul de bani la furtul de voturi. 12.000 de euro pe lună pentru „nababul alegerilor”, care e și „revoluționar”, și mega-pensionar special

VIDEO. „Socialiștii de caviar“: Grindeanu, filmat când își ascundea ceasul scump în buzunar, înainte de filmare. „Îl am de mult, are încuietoarea stricată!“

Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -