joi, septembrie 19, 2024
AcasăNewsCheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat: +26% față de 2023! Strângerea impozitelor...

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat: +26% față de 2023! Strângerea impozitelor a eșuat pentru că nu s-au aplicat reformele din PNRR și nu s-a făcut digitalizarea

-

Ministerul de Finanțe a recunoscut într-un document oficial, „Raport privind execuția bugetară – trimestrul II 2024“, ceea ce avertizaseră toți economiștii în ultimele luni – România e într-un dezastru fiscal total, fără precedent în istorie după intrarea în Uniunea Europeană. Între cauze sunt enumerate creșterea explozivă a cheltuielilor cu salariile bugetarilor, neaplicarea reformelor convenite în PNRR și eșecul digitalizării administrației.

Documentul menționează că, față de aceeași perioadă a anului 2023, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 26%! Este ceva uluitor, pur și simplu nemaiîntâlnit, în condițiile în care Marcel Ciolacu și-a luat astă-toamnă un angajament ferm, în fața Comisiei Europene, că va reduce deficitul.

O altă cauză majoră a dezechilibrului este că, din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a implementa reformele convenite cu Comisia Europeană, miliardele din tranșa a treia a PNRR n-au mai fost virate. Bugetul fusese construit astă-iarnă pornindu-se de la ideea că acești bani sunt ca și luați.

În raportul citat mai sus se menționează: „În perioada analizată, veniturile bugetului general consolidat nu au reușit să atingă nivelul programat ca urmare a performanței slabe înregistrate în cazul veniturilor suplimentare încasate din digitalizare și a sumelor aferente fondurilor externe nerambursabile, inclusiv PNRR. Veniturile prevăzute a fi încasate din fonduri externe nerambursabile în perioada analizată au fost inferioare nivelului programat, discrepanțe majore între nivelul sumelor încasate și cele programate înregistrându-se în special în cazul sumelor aferente asistenței financiare nerambursabile alocate PNRR“.

- Advertisement -

Concret, în trimestrul II al acestui an au fost virați doar 53,3% din banii care erau planificați să fie luați de la UE. Cel mai mare dezastru a fost la PNRR, unde s-au primit numai 24,7% din banii scontați. Din fondurile pentru exercițiul bugetar 2021-2027 al UE s-au primit 71,7% din bani așteptați cu foame de Ciolacu, Ciucă și toți ceilalți.

Coaliția PSD-PNL își făcuse socoteala că va reuși cumva să păcălească birocrații de la Comisia Europeană și să reușească să ia banii fără să facă reformele promise. Eșecul acestui plan a dus la dezastru.

Bugetul României se construise pe bani care urmau să vină din exterior, iar nerespectarea angajamentelor a dus la situația de acum, în care „plățile pentru proiectele cu finanțare din fonduri UE (inclusiv cele finanțate din asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR) au reprezentat 0,6% din PIB și s-au efectuat în proporție de 65,8% din plățile programate pentru perioada analizată”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat: +26% față de 2023! Strângerea impozitelor a eșuat pentru că nu s-au aplicat reformele din PNRR și nu s-a făcut digitalizarea

* Catastrofa PNRR: România încă se chinuie să obțină tranșa a 3-a, în timp ce Italia a ajuns deja la a 5-a. Șansele să obținem o prelungire a termenului de plată sunt foarte mici, banii se vor pierde

VIDEO. „Socialiștii de caviar“: Grindeanu, filmat când își ascundea ceasul scump în buzunar, înainte de filmare. „Îl am de mult, are încuietoarea stricată!“

* „Noul Caritas“, în centrul Capitalei: sute de fraieri stau la coadă pentru a se înscrie la „apartamentele de 35.000 de euro fără dobândă“ promise de George Simion și AUR

* Prădătorul sexual Alfred Bulai a fost dat afară de la SNSPA. Rectorul Pricopie încearcă salvarea lui Pieleanu

* „Încolțit, Pieleanu demisionează de la SNSPA. Foste studente îl indică drept un prădător sexual mai periculos decât Bulai”

12 COMENTARII

  1. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA.

  2. Practic, suntem slugile PCR-USL-ului. Și noi și copiii noștri și copiii copiilor noștri … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Lazea
      „Începând cu anul 1990, România a înregistrat în fiecare an deficit bugetar, adică cheltuieli bugetare mai mari decât veniturile (încasările) bugetare.

      A existat o dublă conivență între mediul economic și factorul politic:

      -pe de o parte, încasările bugetare au fost ținute la un nivel foarte scăzut, prin tolerarea evaziunii fiscale și prin amplificarea optimizării fiscale (tot mai multe activități și profesii beneficiind de exceptări de la plata impozitelor);

      -pe de altă parte, cheltuielile bugetare au fost menținute la un nivel relativ ridicat, prin nerespectarea corelației conform căreia salariile personalului bugetar trebuie să crească după ce astfel de creșteri au loc pentru personalul nebugetar (expus concurenței externe) și a corelației conform căreia pensiile nu pot crește mai rapid decât salariile care le alimentează /finanțează.

      Rezultatul? Venituri fiscale anuale de numai 27 la sută din PIB (la care se adaugă fonduri europene – de regulă, granturi – de 3 la sută din PIB), față de cheltuieli bugetare de 36 la sută din PIB. Prin urmare, doar trei sferturi din cheltuielile bugetare sunt acoperite de venituri fiscale (plus încă 1/12 de fonduri europene); pentru restul de o șesime din cheltuieli trebuie să ne împrumutăm în fiecare an.

      Este ca și când o familie ar trăi din venituri proprii doar nouă luni pe an, încă o lună din sponsorizări primite din exterior, iar ultimele două luni doar din împrumuturi. Evident, această situație nu poate continua decenii în șir; la un moment dat, creditorii familiei vor dori să-și recupereze împrumuturile respective (cu dobândă).

      Problema României este că a folosit aceste împrumuturi în principal pentru consum și mai puțin pentru investiții productive, din ale căror venituri viitoare să poată rambursa datoriile scadente.”

      • economedia.ro
        „Semne îngrijorătoare. Economiștii încep să reducă prognoza de creștere economică pentru acest an, după încetinirea surprinzătoare din al doilea trimestru / Furtuna perfectă pentru 2025”

        CHESTIA CARE CONTEAZA: SCAPA TOTI DIN NOMENKLATURA !

  3. Haideți s-o spunem cinstit: Comisia Europeană le-a admis bolșevicilor noștri să schimbe după bunul lor plac Legea pensiilor speciale (de-a dreptul nesimțite).
    În rest să ne fie ușoara intrarea în zid. Și să-i mulțumim ființei nelocuite de la Cotroceni.

  4. […] În ultimii 10 ani, România s-a tot îndepărtat de obiectivul de a fi un stat modern. Urmările sunt dramatice: locul 1 în Europa, constant, la deficit bugetar, inflație, ritmul îndatorării. Statul a devenit super-obez, cheltuielile pentru funcționarea sa sunt aberante, revoltătoare, nesustenabile. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -