Ministerul de Finanțe a recunoscut într-un document oficial, „Raport privind execuția bugetară – trimestrul II 2024“, ceea ce avertizaseră toți economiștii în ultimele luni – România e într-un dezastru fiscal total, fără precedent în istorie după intrarea în Uniunea Europeană. Între cauze sunt enumerate creșterea explozivă a cheltuielilor cu salariile bugetarilor, neaplicarea reformelor convenite în PNRR și eșecul digitalizării administrației.
Documentul menționează că, față de aceeași perioadă a anului 2023, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 26%! Este ceva uluitor, pur și simplu nemaiîntâlnit, în condițiile în care Marcel Ciolacu și-a luat astă-toamnă un angajament ferm, în fața Comisiei Europene, că va reduce deficitul.
O altă cauză majoră a dezechilibrului este că, din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a implementa reformele convenite cu Comisia Europeană, miliardele din tranșa a treia a PNRR n-au mai fost virate. Bugetul fusese construit astă-iarnă pornindu-se de la ideea că acești bani sunt ca și luați.
În raportul citat mai sus se menționează: „În perioada analizată, veniturile bugetului general consolidat nu au reușit să atingă nivelul programat ca urmare a performanței slabe înregistrate în cazul veniturilor suplimentare încasate din digitalizare și a sumelor aferente fondurilor externe nerambursabile, inclusiv PNRR. Veniturile prevăzute a fi încasate din fonduri externe nerambursabile în perioada analizată au fost inferioare nivelului programat, discrepanțe majore între nivelul sumelor încasate și cele programate înregistrându-se în special în cazul sumelor aferente asistenței financiare nerambursabile alocate PNRR“.
Concret, în trimestrul II al acestui an au fost virați doar 53,3% din banii care erau planificați să fie luați de la UE. Cel mai mare dezastru a fost la PNRR, unde s-au primit numai 24,7% din banii scontați. Din fondurile pentru exercițiul bugetar 2021-2027 al UE s-au primit 71,7% din bani așteptați cu foame de Ciolacu, Ciucă și toți ceilalți.
Coaliția PSD-PNL își făcuse socoteala că va reuși cumva să păcălească birocrații de la Comisia Europeană și să reușească să ia banii fără să facă reformele promise. Eșecul acestui plan a dus la dezastru.
Bugetul României se construise pe bani care urmau să vină din exterior, iar nerespectarea angajamentelor a dus la situația de acum, în care „plățile pentru proiectele cu finanțare din fonduri UE (inclusiv cele finanțate din asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR) au reprezentat 0,6% din PIB și s-au efectuat în proporție de 65,8% din plățile programate pentru perioada analizată”.