Canotajul și-a încheiat misiunea în forță: aur la 8+1 rame feminin! Cu un bilanț de două medalii de aur și trei de argint, acest sport ne-a propulsat, momentan, pe locul 12 în clasamentul pe națiuni. Până acum, toate cele 7 medalii ale României au venit de la sporturi pe apă: 5 la canotaj și două la înot!
Nicio zi fără medalie la canotaj! Aceasta pare să fi fost deviza sportivilor români de la această disciplină sportivă, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Joi – un aur și un argint; vineri – două medalii de argint; sâmbătă – una de aur. În total, două medalii de aur și trei de argint. Superbă zestre!
Ultima zi cu finale la canotaj a adus României cea de-a treia medalie de aur, la cinci zile după ce înotătorul David Popovici „deschisese balul” și la două zile după primul triumf al canotajului.
Dacă joi medalia de aur ne-a venit de la masculin (dublu vâsle), astăzi a fost rândul fetelor să triumfe, la 8+1 rame. Acestea au făcut o demonstrație de forță pe canalul de la Vaires-sur-Marne, conducând cursa de la un capăt la altul, cu o mică excepție când pe primul loc trecuse Canada. La final, echipajul român avea avans de o barcă – una lungă, de 8+1! Canadiencele au venit pe doi, la patru secunde și jumătate, o distanță enormă în canotaj. Bronzul a fost luat de britanice.
Echipajul de 8+1 al României a fost format din: Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Petreanu.
Cu timpul de 5:54,39 (5 minute, 54 de secunde și 39 de sutimi), româncele au fost aproape de a doborî recordul olimpic, care aparține tot României: 5:52,99 la Tokyo (în 2021), dar în recalificări.
În barca de 8+1 care a triumfat astăzi la Paris s-au regăsit și patru medaliate cu argint din zilele precedente: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle (joi), iar Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame (vineri).
Precedentul succes al României în proba de 8+1 a fost în 2004, la Atena, când în barcă se afla și Elisabeta Lipă, actuala președintă a Agenției Naționale pentru Sport (cu rang de secretar de stat). De altfel, Lipă a fost cea care a deschis simbolic întrecerile ultimei zile la canotaj, bătând cu un baston în pontonul din baza nautică.
Simona Radiș: „Suntem cea mai puternică echipă pe care a avut-o România până în prezent”
Simona Radiș (25 de ani), medaliată ci aur la 8+1 și cu argint la dublu vâsle, și-a dat drumula la vorbe după ce a câștigat un nou titlu olimpic (în 2001 a triumfat la dublu vâsle).
- „Cred că suntem cea mai puternică echipă (de canotaj – n. red.) pe care a avut-o România până în prezent. O echipă tânără, cu forțe fizice și psihice nemărginite.”
- „Nu sunt regina lumii, sunt aceeaşi Simona pe care o ştie toată lumea. Sunt fericită că am această medalie la gât, dar nu mă va schimba. Ea a venit ca o răsplată în urma anilor de muncă. Şi nu este doar pentru mine.”
- „Am primit sute de mesaje de încurajare şi felicitări, suntem în inimile oamenilor şi ăsta este cel mai înălţător sentiment.”
- „Eu am spus înainte de a veni la aceste Jocuri că România va străluci, că vom obţine rezultate frumoase – şi s-a dovedit acest lucru.”
- „Nu ne vom opri aici, urmează ca şi alţi sportivi să intre în competiţie. Eu văd câteva rezultate frumoase şi în continuare.”
- „Este o bucurie care ne motivează şi ne dă încredere. Canotajul este pe o scară ascendentă, rezultatele s-au înmulţit, sunt din ce în ce mai bune şi promit foarte mult pentru ediţiile viitoare.”
- „Argintul de alaltăieri a fost un rezultat foarte bun, ne-a dat într-adevăr un dram de motivaţie în plus, atât nouă, cât şi celorlalte bărci care nu au reuşit să cucerească o medalie.”
Mihai Covaliu: „Au făcut o cursă absolut perfectă”
Mihai Covaliu (46 de ani), președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a făcut o scurtă analiză a situației: „Ceea ce au reuşit astăzi fetele de la 8+1 este cu adevărat incredibil. Au făcut o cursă absolut perfectă. Să câştigi cu o barcă – şi nu o barcă mică, o barcă de 8+1! – în faţa tuturor, asta spune foarte, foarte multe. Au crezut extrem de mult, au crezut în ceea ce pot face şi iată că au reuşit. Felicitări canotajului românesc, care a demonstrat că formează o echipă care merită să fie luată ca exemplu! Ceea ce au reuşit aici va atrage multe lucruri pozitive”.
Mihai Covaliu este campion olimpic în 2000 și medaliat cu bronz în 2008, la scrimă.
Mai multe medalii la feminin, dar mai mult aur la masculin
Până acum, sportivii români au câştigat 7 medalii, dintre care 3 de aur, 3 de argint şi una de bronz.
Canotajul a adus 5 medalii (2 – 3 – 0), iar înotul două (1 – 0 – 1).
Așadar, toate medaliile au venit de la sporturi nautice! Și n-au început încă întrecerile la kaiac-canoe…
La masculin am câștigat 3 medalii (2 – 0 – 1), iar la feminin – 4 (1 – 3 – 0).
România a fost prezentă în 9 din cele 14 finale. Mai mult de jumătate dintre echipajele calificate în finală au obținut medalii – și nu de bronz, ci doar de aur și argint!
Cele 7 medalii ale României la Paris 2024
Aur
- David Popovici – înot (200 m liber / masculin)
- Andrei Cornea, Marian Enache – canotaj (dublu vâsle / masculin)
- Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu – canotaj (8+1 rame / feminin)
Argint
- Ancuţa Bodnar, Simona Radiş – canotaj (dublu vâsle / feminin)
- Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel – canotaj (dublu rame / feminin)
- Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc – canotaj (dublu vâsle, categoria uşoară / feminin)
Bronz
- David Popovici – înot (100 m liber / masculin)
8+1 feminin, proba care ne-a adus 10 medalii la ultimele 12 Olimpiade: 4 aur + 3 argint + 3 bronz!
La ultimele 12 Olimpiade (Moscova 1980 – Paris 2024), echipajul de 8+1 feminin al României a urcat pe podium de 10 ori: 4 medalii de aur, 3 de argint și 3 de bronz.
- 2024, Paris: aur (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu)
- 2016, Rio de Janeiro: bronz (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian, Daniela Druncea)
- 2008, Beijing: bronz (Constanța Burcică, Viorica Susanu, Rodica Șerban, Eniko Mironcic, Simona Mușat, Ioana Rotaru, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu)
- 2004, Atena: aur (Rodica Florea, Viorica Susanu, Aurica Bărăscu, Ioana Rotaru, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu)
- 2000, Sydney: aur (Veronica Cochela, Georgeta Andrunache, Magdalena Dumitrache, Liliana Gafencu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Viorica Susanu, Elena Georgescu)
- 1996, Atlanta: aur (Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Anca Tănase, Doina Spîrcu, Marioara Popescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Elena Georgescu)
- 1992, Barcelona: argint (Viorica Neculai, Adriana Bazon, Maria Păduraru, Iulia Bulie, Doina Robu, Victoria Lepădatu, Doina Șnep, Ioana Olteanu, Elena Georgescu)
- 1988, Seul: argint (Doina Șnep, Veronica Necula, Herta Anitaș, Marioara Trașcă, Adriana Bazon, Mihaela Armășescu, Rodica Arba, Olga Homeghi, Ecaterina Oancia)
- 1984, Los Angeles: argint (Marioara Trașcă, Lucia Toader, Doina Șnep, Aneta Mihaly, Aurora Pleșca, Camelia Diaconescu, Mihaela Armășescu, Adriana Bazon, Viorica Ioja)
- 1980, Moscova: bronz (Angelica Aposteanu, Elena Bondar, Florica Bucur, Maria Constantinescu, Rodica Frîntu, Ana Iliuță, Rodica Arba, Marlena Zagoni, Elena Dobrițoiu).
Locul 12 pe medalii, la un singur „bronz” de Germania
După acordarea a 121 de seturi de medalii (din totalul de 329 din programul Olimpiadei), România ocupă locul 12 în clasamentul pe medalii – cea mai bună poziție de la începutul competiției.
Înaintea noastră sunt 11 mari puteri sportive, dintre care 10 ne depășesc și demografic. Dintre acestea, doar Olanda are, oficial, o populație mai mică (17,7 milioane de locuitori) decât România (19 milioane).
Germania – locul 11 – are o singură medalie de bronz mai mult decât România.
E de așteptat, încă, să ne depășească multe națiuni, care stau mai bine decât noi la sporturile în care nu s-au acordat încă medalii.
România mai contează, în special, pe kaiac-canoe, adică tot un sport pe apă. Ar mai putea apărea o medalie, două și de la alte sporturi, dar „avalanșa” de canotaj nu poate fi repetată.
O miză realistă ar fi ca, la final, România să se claseze în Top 20 sau chiar Top 25 națiuni la Olimpiada de la Paris.
Clasamentul pe medalii (sâmbătă, 3 august, ora 14.00)
Am depășit Tokyo și Rio de Janeiro, mai putem trece peste Londra și Beijing
Bilanțul României la Olimpiada de la Paris este deja mai bun decât cel de la precedentele două ediții – Tokyo (2021) și Rio de Janeiro 92016), când am obținut doar câte 4 medalii, dintre care una de aur.
Dacă mai obținem o medalie, depășim și bilanțul de la Londra (2012), unde am câștigat doar două medalii de aur (acum avem trei).
Două medalii, dintre care una de aur, ne-ar urca și peste Beijing (2008).
De celelalte Olimpiade nu ne putem atinge, pentru că până la Atena (2004) numărul medaliilor României era cu două cifre, iar deseori depășea 20. Ediția din capitala Greciei a fost și ultima în care gimnastica ne-a adus „o căruță” de medalii. Apoi, acest sport s-a stins la noi.
Bilanțul României la ultimele 12 Olimpiade
- 2024, Paris: 7 medalii (3 – 3 – 1) – în desfășurare
- 2021, Tokyo: 4 medalii (1 – 3 – 0)
- 2016, Rio de Janeiro: 4 medalii (1 – 1 – 2)
- 2012, Londra: 8 medalii (2 – 4 – 2)
- 2008, Beijing: 9 medalii (4 – 1 – 4)
- 2004, Atena: 19 medalii (8 – 5 – 6)
- 2000, Sydney: 26 de medalii (11 – 6 – 9)
- 1996, Atlanta: 20 de medalii (4 – 7 – 9)
- 1992, Barcelona: 18 medalii (4 – 6 – 8)
- 1988, Seul: 24 de medalii (7 – 11 – 6)
- 1984, Los Angeles: 53 de medalii (20 – 16 – 17)
- 1980, Moscova: 25 de medalii (6 – 6 – 13)