Gică Hagi ar fi „opțiunea numărul 1“ a FRF pentru ocuparea poziției de selecționer al naționalei României, a afirmat miercuri Mihai Stoichiță, directorul tehnic al federației, într-o conferință de presă. Anunțul a fost făcut după ce Edi Iordănescu, care a condus naționala tricoloră până în optimile de finală ale Euro 2024, și-a anunțat plecarea.
Gheorghe Hagi (59 de ani) este propunerea Comisiei Tehnice a FRF, care s-a întrunit miercuri. Președintele federației, Răzvan Burleanu, ar urma acum să angajeze negocierile cu actualul antrenor și patron de la Farul Constanța.
Mihai Stoichiță a mai pretins, în conferința de presă, că și Mircea Lucescu (78 de ani) ar mai fi o variantă pe care FRF o ia în considerare.
Mihai Stoichiță: „Opțiunea numărul 1 este Gică Hagi! Sunt și alți antrenori, foști selecționeri, tineri și experimentați. Nu pot să vă dau numele acum, pentru că nu am contorizat. V-am spus prima opțiune, probabil că vor fi aceleași etape ca atunci când a venit Edi. Eu sper să accepte Gică Hagi, pentru că prea mult a amânat și poate fi și o garanție a succesului. Momentul lui a fost întotdeauna, pentru că mereu a fost ofertat și dorit. Cred că de 6 ani este ofertat. Și domnul Lucescu este printre opțiuni. Nu mai vorbim de Mircea Lucescu, m-ați văzut în compania lui de multe ori în ultima vreme, o mare plăcere să stau alături de el. Nu i-am menționat și eu, pentru că sunt nume vehiculate în presă. E normal să fie așa, pentru că sunt vârfurile antrenoratului din România“.
Intențiile reale ale președintelui FRF, Răzvan Burleanu (40 de ani), sunt însă greu de ghicit. Președintele FRF nu se simte confortabil în preajma oamenilor cu personalitate și carieră în fotbalul românesc. Venit pe filieră politică (e absolvent de SNSPA) și ajuns la cârma federației în circumstanțe absolut dubioase, Burleanu are o teamă și o antipatie abia stăpânite față de membrii Generației de Aur, al cărei lider a fost tocmai Gică Hagi.
Președintele federației apelează des la soluții din manualele de științe politice în gestionarea fotbalului românesc, cu declarații opuse intențiilor reale și cu cadouri făcute celor care votează în Adunarea Generală a FRF.
Marea provocare pentru Hagi
Pentru Gică Hagi, o eventuală preluare a naționalei înseamnă, de fapt, revenirea într-o poziție în care a mai fost în perioada iulie – noiembrie 2001. La momentul respectiv, Hagi tocmai își încheiase cariera de jucător și a venit direct pe banca tricolorilor după ce Laszlo Bölöni a plecat la Sporting Lisabona.
Hagi a preluat atunci o echipă aproape calificată în barajul pentru Mondialele din 2002. Deși la tragerea la sorți a întâlnit cel mai slab adversar posibil, România a fost eliminată șocant de Slovenia, după 1-2 la Ljubljana și 1-1 la București. Hagi a demisionat.
De atunci, cel supranumit „Regele“ și-a exprimat deschis, de multe ori, dorința de a mai încerca o dată să conducă naționala în calitate de selecționer.
Între timp, Hagi a acumulat peste 20 de ani de experiență ca antrenor, dovedindu-se în primul rând un foarte priceput descoperitor și șlefuitor de talente. La Farul a făcut chiar o afacere din asta, instruind și propulsând în fotbalul mare fotbaliști pe care apoi îi vinde pe bani buni.
În 2016 și 2023 a reușit chiar să câștige și campionatul cu echipa pe care o patronează și antrenează totodată.
Pentru Gheorghe Hagi, care între timp a ajuns la 59 de ani, ar fi exact momentul propice să încerce o revanșă.
În ceea ce privește România, cel care vine după Iordănescu junior are o misiune dificilă. Acesta a reușit cea mai bună performanță a tricolorilor din ultimii 24 de ani, calificarea din grupele Europenelor. România are o națională care este ambițioasă și care depune un mare efort, dar fără vedete reale și cu jucători care activează, în general, la formații de mâna a treia în fotbalul european sau în campionate de prin zona Golfului.
De la următorul selecționer se așteaptă revenirea în grupa B valorică a Ligii Națiunilor și, mai ales, calificarea la Mondialul din 2026. Suporterii români așteaptă deja de 26 de ani întoarcerea naționalei la turneele finale ale Cupei Mondiale. Ultima participare a fost la ediția din Franța 1998, când România, cu Hagi căpitan, bătea Anglia și Columbia în grupă, pentru a fi eliminată în optimile de finală de Croația, după un 0-1 stabilit printr-o lovitură de la 11 metri transformată de Davor Suker.
De ce nu pe Gigi Becali?
Un articol foarte interesant.
Make te legi la cap fără să te doară !