vineri, octombrie 18, 2024
AcasăOpiniiPNRR-ul ăla rău pe care nu-l găsea Ciolacu

PNRR-ul ăla rău pe care nu-l găsea Ciolacu

-

Încet-încet, PNRR-ul ăla rău pe care nu-l găsea Ciolacu modernizează România. Investițiile duduie, reformele sunt blocate – la un moment dat vor rămâne fără bani.

Spre deosebire de reforme, unde Guvernul PSD-PNL se încăpățânează să nu facă reforma pensiilor, reforma sistemului de salarizare a bugetarilor, reforma fiscală, reforma guvernanței companiilor de stat, reforma urbanismului sau digitalizarea ANAF, și astfel ni se blochează banii, la investiții stăm mai bine.

Chiar și cu întârziere, investițiile majore din PNRR avansează când e vorba de zecile de mii de săli de clasă, laboratoare de științe și informatică pe care le vom dota sau renova.

A durat ceva ca mecanismele birocratice să înceapă, dar acum maşinăria de investiții a turat motoarele.

- Advertisement -

De dragul optimismului, putem spera că și ministrul Rafila se trezește din moțăială și termină anul ăsta, printre altele, investițiile în cele 25 de spitale sau în unitățile de terapie intensivă neonatală. Ceva-ceva se mișcă și acolo. E prima dată când România investește în echipamente de intervenție de urgență pentru bebeluși. O idee ajunsă în PNRR de la Vlad Voiculescu.

De asemenea, mecanismul de finanțare pentru combaterea infecțiilor nosocomiale are nevoie de atenție. E o datorie față de Colectiv.

Tragic stăm pe transporturi, unde ministerul lui Grindeanu ar fi trebuit să termine la finalul anului jumătate din investițiile de 7 miliarde de euro în autostrăzi sau infrastructură feroviară nouă și modernizată. Momentan, pe majoritatea tronsoanelor suntem în jur de 10%. Investițiile acolo sunt masive (by Cătălin Drulă) și chiar și 10% se vede. Are Grindeanu de tăiat panglici în draci. Dar per total e puțin față de calendar. 10% din 7 miliarde, totul trebuie terminat în 2026.

- Advertisement -

Despre situația Cererilor de Plată v-am spus deja zilele trecute că suntem în pom, s-a supărat Ciolacu că-i punem oglinda în față și a ieșit la TV să ne certe că „nu e o catastrofă” că nu am luat niciun euro din banii pe care-i aveam la dispoziție din PNRR pe 2023 și 2024. Nu e problemă, zice Ciolacu.

Totuşi, cheltuim, cheltuim, dar tot banii lăsați de noi în casă. La un moment dat…

Am spus, încă de când am început proiectul MonitorPNRR, că scopul nostru este să punem presiune publică pe guvernanți să se țină de PNRR, pentru că de succesul acestui proiect depinde modernizarea României, de care beneficiem toți românii. O să observați, în evaluarea noastră, că am fost indulgenți cu termenele din PNRR acolo unde am văzut că există preocupare ca lucrurile să se întâmple. Oamenii care-și fac treaba prin ministere – și există destui astfel de oameni – trebuie încurajați.

Găsiți, pe monitorPNRR.ro, situația la zi a tuturor proiectelor de investiții majore din PNRR pe 2024.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Ciolacu și „procedura de selecție” PSD-istă

Schema alba-neagra la vot. Sectoarele 1 și 2 nu sunt excepții!

2 COMENTARII

  1. Se pare că securiștii de serviciu n-au de gând să comenteze realizările epocale ale Partidului în frunte cu Iubitul său Conducător 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -