Profesorul Adrian Papahagi, unul dintre principalii exponenți ai curentului conservator din România, n-a mai vorbit cu fostul său prieten, Mihail Neamțu, de un an, de când acesta din urmă l-a insultat după propunerea de a reunifica Paștele catolicilor și al ortodocșilor. Într-un interviu acordat pentru publicația Aktual24.ro, Papahagi a spus cu regret că Neamțu s-a compromis în încercarea de a prinde un loc de parlamentar pe listele AUR.
Marele mister, pentru Adrian Papahagi, este cum de a acceptat fostul său amic să intre în emisiunile cunoscutului propagandist pro-rus Cozmin Gușă. „De ce se duce acolo? De ce?“, s-a întrebat filologul, care a adăugat că, dacă Mihail Neamțu ar mai fi avut în jurul său prieteni adevărați, aceștia l-ar fi tras de mânecă și l-ar fi avertizat că se compromite.
Mai jos, fragmentul din interviu în care Adrian Papahagi vorbește despre ciudatul traseu pe care a apucat fostul său prieten Mihail Neamțu.
Adrian Papahagi: „Părerea mea este că Mihail Neamțu își netezește un drum politic spre AUR”
REPORTER: Cu Mihail Neamțu de când n-ați mai vorbit? Într-o vreme vedeam că puneați chiar fotografii de la diverse evenimente publice în care apărea și dânsul alături de dumneavoastră pe scenă.
ADRIAN PAPAHAGI: Da, sigur, am făcut foarte multe conferințe de bună calitate, în care vorbeam despre teme culturale și de societate, în care credeam amândoi. Sau, cel puțin, aveam impresia că suntem pe aceeași lungime de undă. Dar, de când a început acest război care a separat foarte multe ape, eu am fost siderat să văd că el a luat-o într-o zonă în care, practic, n-a vorbit aproape deloc, nu-l deranjează. În schimb, găsește toată ziua numai lucruri de criticat la adresa Occidentului. Separația a fost acum vreun an și ceva, atunci când eu și alți prieteni am propus să se accelereze totuși un pic discuțiile între ortodocși și, după aceea, între creștini pentru unificarea Paștelui. Care e un scandal. Ca lumea creștină, care mărturisește același Dumnezeu, aceeași Înviere, să sărbătorească în două zile diferite. Anul ăsta va fi la o lună distanță. El a găsit ocazia atunci să iasă cu niște calomnii și niște… Părerea mea este că el își netezește, de fapt, un drum politic spre AUR, lucru care pentru mine este o linie roșie. Și, din păcate, relația noastră s-a rupt cu totul. Cred că greșește, îmi pare rău pentru el, sper să nu se compromită în modul ăsta, dar în fine, treaba lui. Fiecare avem libertatea propriilor opțiuni și consecințele sunt pe măsură. Dar ce să spun? Sunt foarte mulți oameni la care eu țineam și care, iată, după această invazie, brusc au dovedit că nu le mai pasă. Adică ei scriau elogiu frontierelor, suveranităților. Și după aia, când o frontieră reală de stat, o suveranitate reală e încălcată atât de brutal, brusc au amuțit! Sau apărau libertățile în pandemie și când e vorba de libertăți călcate în picioare de tiranii asiatice, brusc, nu-i mai interesează!
Pe Mihail Neamțu l-am văzut destul de des la Cozmin Gușă… E o mare greșeală! Deci, dacă el avea în continuare prieteni care țineau la el – cum eram noi, și țineam la el –, l-ar fi tras de mânecă și i-ar fi zis: «Măi, nu te duce chiar la Gușă, măi! Totuși, e o limită! E compromițător! OK, vrei un mandat de parlamentar? Sunt alte moduri mai inteligente… Sau chiar OK, mergi la AUR, dar stai departe, totuși, de zona cea mai nefrecventabilă!». I-aș fi spus foarte onest asta, dacă mai eram în dialog. I-aș fi spus: «Ai grijă un pic, nu te afișa chiar cu oricine și să zici orice, că până la urmă vei părea…». Că, evident, Neamțu nu e ca Gușă, da? E altceva! Dar de ce se duce acolo? De ce?
Uneori pare stânjenit, într-adevăr, când intră la Gușă. Sau așa mi s-a părut. Sper! Sper măcar că e și că o face numai așa, ca să ajungă undeva. Ar fi foarte grav ca el chiar să creadă toate lucrurile pe care a ajuns să le spună acolo. În fine, ce să spun? Nu vreau să personalizez la cineva anume. Sigur că fiind un fost prieten, mă doare sufletul! Și dacă eram în continuare prieteni, l-aș fi tras de mânecă și i-aș fi zis: «Te rog, ai grijă un pic, pentru binele tău și pentru propria ta imagine!».
Parca imaginea e totul? …Pe mine ma doare sa descopar agenti de influenta ai rusilor in oameni vocali de la noi care au reusit sa atraga atentia publicului serpeste, pe diverse planuri si subiecte, ca , ulterior, de la statura la care au ajuns, sa schimbe macazul si sa predice in favoarea dusmanilor Romaniei….E diavolesc de-a dreptul….
Dar acest spatiu al Romaniei contine atata tradare si lipsa de iubire de tara incat ne putem trezi ca totul se va destrama…conform conceptiei lui Medvedev care spune ca nu suntem o natiune….deja multi dintre ai nostri destrama natiunea tocmai facand pe patriotii…deci compromitand insasi notiunea de patriotism…cum sa nu condamni pe rusi care-ti calca in picioare natiunea?
România, țara compromisului și a compromițătorilor. Din vremea lui Caragiale până azi. Non stop.