joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsRepublicanii lui Trump au blocat în Senat acordul agreat cu democrații în...

Republicanii lui Trump au blocat în Senat acordul agreat cu democrații în urmă cu doar câteva zile. De acest acord atârnă reluarea sprijinului militar pentru Ucraina, fără de care situația devine disperată

-

Șansele Ucrainei de a rezista cu succes în fața asaltului Rusiei au scăzut în noaptea de 7 spre 8 februarie, când în Senatul SUA s-a produs o răsturnare de situație realmente șocantă: republicanii lui Donald Trump au blocat acordul de securitate la care ajunseseră cu democrații! Era nevoie de 60 de voturi, dar nu s-au putut strânge nici 50, astfel că proiectul de lege n-a mai fost introdus pe ordinea de zi. Alocarea sumei de 60 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei rămâne blocată.

Răsturnarea de situație este pur și simplu incredibilă. În urmă cu doar câteva zile, republicanii și democrații anunțau că s-au înțeles în Senat și că legea va trece. Era vorba de alocarea a 118 miliarde de dolari pentru diverse obiective considerate fundamentale pentru securitatea SUA. Se prevedea, prntre altele, alocarea a 14 miliarde de dolari pentru sprijinirea Israelului, 20 de miliarde de dolari pentru securizarea frontierei sudice, cu Mexicul, și 60 de miliarde pentru susținerea Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Toată lumea era preocupată deja de ce se va întâmpla în Camera Reprezentanților, unde tabăra trumpistă din Partidul Republican era considerată mai puternică. Însă, surpriză! Republicanii din Senat s-au sucit și, înaintea votului, o parte dintre ei au spus că nu mai susțin acordul pe care ei înșiși îl negociaseră și-l aprobaseră cu nici o săptămână în urmă!

Cauza nu o reprezintă Ucraina, ci răfuielile de politică internă americană. Trump – care se manifestă ca un aliat toxic al lu Putin – a dat ordin ca acordul pentru securizarea frontierelor să nu fie semnat, pentru ca să poată folosi tema imigrației ilegale în campania electorală. Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 5 noiembrie, în acest an.

- Advertisement -

Pachetul de ajutor pentru Ucraina era inclus în legea care viza și securizarea frontierelor, astfel că a fost respins la grămadă cu celelalte prevederi.

Votul amânat cu 24 de ore va avea loc, probabil, joi

Foarte mulți dintre republicani vor însă ajutorarea Ucrainei, iar acum se chinuie să găsească o nouă soluție. Varianta pe care conducerea republicană o va discuta în dimineața zilei de joi este elaborarea unei noi legi care să includă doar ajutorul pentru Ucraina și Israel.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a încercat să promoveze un vot asupra unui pachet de 95 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, Israelului și a altor aliați ai SUA. Partea privind securizarea granițelor a fost eliminată din discuție.

- Advertisement -

Însă republicanii rămân foarte divizați, notează agenția Associated Press, chiar dacă reluarea sprijinului militar pentru Ucraina rămâne o mare prioritate pentru liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell. Analiștii spun că și acesta e un semn al scăderii controlului pe care liderul republicanilor îl are asupra taberei sale. Chiar și tradiționala orientare a republicanilor către implicarea masivă pe plan extern a SUA cedează în fața viziunii naționaliste și izolaționiste de tipul „America First“, a lui Donald Trump.

Unii senatori republicani au devenit sceptici cu privire la trimiterea de bani Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, dar Schumer a avertizat că „istoria va arunca o umbră permanentă și rușinoasă” asupra celor care încearcă s-o blocheze. „Va ține Senatul piept unor bătăuși brutali precum Vladimir Putin și-i va reasigura pe prietenii noștri din străinătate că America nu-i va abandona niciodată în momentul de nevoie?”, a întrebat Schumer, în deschiderea ședinței Senatului.

Memorandumul de la Budapesta

Ajutorul de aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat de luni întregi în Congres din cauza opoziției tot mai mari a conservatorilor din Camera Reprezentanților și din Senat, care spun că e prea scump. E cer o strategie de ieșire din război. „Trebuie să securizăm frontierele Americii înainte de a trimite încă vreun ban peste hotare”, a scris senatorul republican Mike Lee, din Utah, într-o postare pe Twitter. Aceasta este, de fapt, deviza lui Trump.

Impasul înseamnă că SUA a oprit livrările de arme către Kiev într-un moment crucial al conflictului, lăsându-i pe militarii ucraineni fără muniție și rachete suficiente, în timp ce președintele rus Putin ordonă atacuri necruțătoare. SUA a garantat prin Memorandumul de la Budapesta, din 1994, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei, în schimbul renunțării acesteia la cele aproape 1.000 de rachete nucleare pe care le moștenise după destrămarea Uniunii Sovietice. Alături de SUA, aceleași garanții au dat Ucrainei și alte două puteri semnatare ale Memorandumului: Marea Britanie și Federația Rusă. Ultima dintre ele nu numai că n-a apărat Ucraina, ci a atacat-o.

Republicanii sunt profund divizați

Cauza Ucrainei se bucură în continuare de sprijinul multor republicani din Senat, inclusiv al lui McConnell, dar întrebarea care-i frământă pe toți a fost întotdeauna cum să elaboreze un pachet care ar putea trece și de Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

O combinație de politici de frontieră și de ajutor pentru aliați, propusă inițial de republicani, a fost menită să ajute la trecerea pachetului prin Camera Reprezentanților. Dar senatorii republicani – unii la câteva minute după ce proiectul de lege a fost publicat duminică – au respins compromisul, în contextul în care politica anului electoral a început.

Mulți republicani spun că preferă ca problema să fie decisă în cadrul alegerilor prezidențiale. Susținătorii proiectului de lege au insistat asupra faptului că acesta reprezintă cea mai cuprinzătoare propunere bipartizană de frontieră din ultimii ani și include multe priorități republicane. Votul a eșuat cu 49-50, cu mult sub numărul de 60 de voturi necesare pentru a lua în discuție proiectul de lege. Jocul a devenit și mai complicat: 4 republicani au votat pentru a merge mai departe cu legislația, dar 6 democrați – dintre care unii au spus că compromisul privind frontiera a mers prea departe – au votat împotriva acestuia.

Proiectul de lege fusese negociat luni întregi de republicani și democrați. Președintele Biden ar fi de acord și cu o nouă lege, care să cuprindă doar ajutorul extern pentru Ucraina și Israel

Grupul bipartizan de senatori care a negociat compromisul în ultimele patru luni a declarat că a fost o ocazie ratată de a încerca să facă progrese în una dintre cele mai dificil de rezolvat probleme din politica americană. Într-un discurs rostit în plenul Senatului chiar înainte de vot, senatorul republican James Lankford din Oklahoma, care a elaborat propunerea, a declarat că a fost o șansă pentru Senat de a decide „dacă nu vom face nimic sau vom face ceva. Este o problemă care a frământat, sincer, acest organism timp de decenii. Au trecut trei decenii de când nu am mai adoptat nimic în lege pentru a putea schimba securitatea frontierelor”.

Casa Albă a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Andrew Bates, că președintele Joe Biden crede că ar trebui să existe o nouă politică de frontieră, dar că ar susține, de asemenea, și votarea unui ajutor doar pentru Ucraina și Israel, așa cum a făcut-o de la început. „Susținem acest proiect de lege care ar proteja interesele de securitate națională ale Americii, oprind atacul lui Putin în Ucraina înainte ca acesta să se îndrepte spre alte țări, ajutând Israelul să se apere împotriva teroriștilor Hamas și livrând ajutor umanitar salvator pentru civilii palestinieni nevinovați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Pachetul de 95 de miliarde de dolari ar urma să meargă în primul rând în producția internă de armament, care apoi va livra ce e necesar Ucrainei. De asemenea, ar acoperi trimiterea de fonduri aliaților din Asia și 10 miliarde de dolari pentru eforturile umanitare din Ucraina, Israel, Gaza și alte locuri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România se așteaptă să piardă procesul cu Gold Corporation și să plătească minimum două miliarde de dolari despăgubiri

8 COMENTARII

    • Păi și soluția este să nu le mai dea arme ? Curios… soluția ta seamănă cu cea a lui Putin 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      • „Arama” inseamna sa gindesti cu capul tau, nu cum ar vrea altii sa gindesti si sa te transformi in „robotel”. N-am pretentia sa ma creada cineva. Voi spune intotdeauna NUMAI ce cred eu. Alternativa e sa ma cenzureze, cum cenzureaza site-ul bursa.ro tot ce nu le convine.

    • Am înțeles din prima 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -