vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAgriculturăDe ce alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din alte...

De ce alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din alte țări europene? Explicațiile unui profesor universitar: „Nu pentru că unii au ceva cu noi. Pentru că noi nu avem nicio treabă cu… noi!”

-

Alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din țările UE și din Marea Britanie din cauza politicilor Guvernului, a lipsei infrastructurii și a incapacității producătorilor interni de a evolua către forme de organizare și mentalități moderne, a explicat economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE.

Acesta spune că problemele s-au acumulat în timp, devenind acum extrem de greu de înlăturat. Cursul de schimb euro-leu este menținut artificial la 5 lei, ceea ce face necompetitive mărfurile românești prin comparație cu cele din import. Pentru că acest lucru se întâmplă de foarte mult timp, dacă ar fi lăsat acum dintr-o dată liber, șocul ar fi major, pentru că prețurile ar exploda.

Politica salariului minim prea ridicat comparativ cu productivitatea muncii este un alt handicap. România exportă grâu și importă paste și aluat congelat, iar acest lucru se regăsește și în alte domenii.

Producătorii nu se organizează, nu au acces la credite pentru a se tehnologiza, alimentele românești nu sunt păstrate în condiții optime peste iarnă. Așa ajungem să avem acum mere poloneze în rafturi, în loc de mere românești.

- Advertisement -

Guvernul nu ajută cu nimic, dimpotrivă, creează noi probleme, dezavantajând producătorii autohtoni pentru a favoriza importatorii.

Toate acestea duc la această anomalie, a prețurilor la alimente mai mari în România decât în Marea Britanie ori în țările dezvoltate al UE. De la lipsa drumurilor până la mentalitățile greșite ale fermierilor și producătorilor români de alimente, toate concurează la situația din acest moment.

Mai jos, explicațiile profesorului Cristian Păun.

- Advertisement -

 „Cursul de schimb cu probleme, producția și concurența de produse alimentare foarte rudimentare, lipsa infrastructurii, procesarea produselor alimentare în străinătate, lipsa de finanțare“, toate duc la creșterea prețurilor

Am primit de la Euronews o întrebare deșteaptă la care a trebuit să răspund în direct chiar acum: de ce în România produsele alimentare sunt mai scumpe decât în țările UE sau chiar Marea Britanie?

Timpul de răspuns a fost destul de limitat așa că o să vă răspund mai pe larg aici:

  1. În primul rând vorbim de un curs de schimb cu probleme. Când tu ai inflația dublă sau triplă față de Zona Euro dar cursul de schimb nu schițează nicio fărâmă de depreciere (este fixat artificial după părerea mea), împărțind prețurile în lei care au luat-o razna la un curs nominal mult sub cel real, ajungi la o diferență de preț în Euro semnificativă și în creștere. Această diferență, cu cât situația artificială a cursului de schimb va continua, alimentează din plin importurile și lovește în competitivitatea (cea care este) producătorilor români. Cum ei trebuie să se descurce și cu subvenții mai mici față de producătorii din Franța, Italia sau Germania, această fixitate a cursului de schimb devine și mai problematică / presantă pentru ei.
  2. În România producția și concurența de produse alimentare este foarte rudimentară. Nu prea producem multe bunuri cu valoare adăugată mare, cu nivel de procesare ridicat. Oferta locală abia dacă acoperă 1/3 din cererea de carne de porc, de exemplu. Lipsa capitalului, lipsa experienței, o mentalitate greșită, probleme fito-sanitare, acces scump și redus la capital fac ca tot ce se produce aici să fie mai scump sau mai prost calitativ decât ce vine din afară;
  3. Prețurile sunt mai mari aici decât în afară pentru că aici avem plafonare de adaos care reprezintă un stres suplimentar, mai ales pentru producătorul român. Avem o lipsă clară de infrastructură care ne face vulnerabili (infrastructură de transport, infrastructură energetică, infrastructură de irigații etc.). Toate sunt costuri în plus.
  4. Procesarea și valoarea adăugată pentru multe produse agro-alimentare se întâmplă astăzi în afară. Producem grâu și importăm aluat sau paste. Sezonalitatea producție pune probleme suplimentare: nu reușim să conservăm, să păstrăm fructe sau legume multă vreme după ce producția este recoltată de pe câmp. Merele noastre se termină după maxim o lună de la recoltare. Cele poloneze încă apar proaspete în rafturi. Cum fac ei? Este, se pare, o întrebare mult prea misterioasă pentru producătorii români. La fel și cu strugurii, cu fructele de pădure etc.
  5. Din motive de inflație, risc sistemic, lipsă de sofisticare și diversificare a pieței etc., producția agricolă este foarte riscantă pentru bănci. Dar nici nu încercăm să dezvoltăm alternative care să reconsidere piața de capital de la noi pentru finanțările pe termen lung: IFN-uri (leasing mai ales), fonduri de investiții etc. Mergem pe aceleași scheme de creditare prăfuite și foarte costisitoare. Costurile acestea se văd în preț și în competitivitatea din piață.

La toate acestea se adaugă productivitatea mai redusă, salariul minim mult peste valoarea adăugată și productivitate, piața muncii distorsionată (greu găsești zilieri sau angajați pentru muncile agricole), accesul limitat la tehnologie avansată (nu avem niciun producător lider mondial în echipamente agricole care să producă ceva pe aici) etc.

Da, alimentele costă mai mult la noi ca în afară. Sau, dacă costă la fel sau mai puțin, au calitate mult inferioară. Nu pentru că unii au ceva cu noi. Pentru că noi nu avem nicio treabă cu… noi!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Filiera putinistă: RTV o promovează pe anarhista Cerva cu cercei în culorile Rusiei, sub formă de inimioară!

* VIDEO. Isterica rusofilă Codruța Cerva – provocare anarhistă în Piața Victoriei. Către polițiști: „Ia mâna de pe mine, băga-mi-aș p…a!” / „Luați-mă cu japca! Ajutooooooor!” / „Vă fac vedete, băăăăă!” / A încălcat mai multe legi, inclusiv penale. A refuzat să se legitimeze: „N-am chef!”

* Un fost candidat PSD, convertit la AUR-ism, conduce protestul fermierilor și negocierile cu premierul PSD. Înfrânt la alegerile locale din 2020, Andruș a fost revopsit ca „suveranist” de Realitatea Plus

Cazul Rareș Bogdan. Ce se află în spatele halucinațiilor sale: „O să avem un scor excepțional la alegerile europarlamentare! Noi stăm în spatele liderului nostru, Nicolae Ciucă, o să-l ducem spre Cotroceni“

* EDITORIAL CARTIANU. Marea butaforie liberală: „Iohannis – președintele Consiliului European”

Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

În bugetul pe 2024, suma pentru pensiile speciale crește cu 17% – de la 13 la 15,5 miliarde de lei!

Anchetat în trecut pentru fraudarea Romsilva, Ilie Sârbu e pus acum chiar în conducerea Romsilva! Socrul lui Ponta este unul dintre „dinozaurii“ epocii Iliescu

După ce au luptat tot anul cu Occidentul putred, Piperea și Lazarus se relaxează în SUA și Bahamas. Niciunul n-a mers în Rusia

Trump i-a spus Ursulei von der Leyen că SUA „nu va ajuta niciodată“ Europa dacă va fi atacată, cât e el președinte: „NATO e moartă și vom pleca“ din organizața militară

3 COMENTARII

  1. Pentru că de 80 de ani ne conduc aceeași Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial ai PCR, D’aia 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Proști dar hoți 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -